Artikeln är ett betalt samarbete:
Vad tycker du om videospel? 

Videospel har funnits länge och det första kommersiella arkadspelet släpptes redan 1971. Sedan dess har videospel utvecklats och blivit en av de mest populära underhållningsformerna i världen. 

Videospel, eller datorspel, spelas klassiskt med hjälp av en konsol och en TV-skärm eller en stor bulkig dator. Men med teknikens framfart använder många idag istället en gaming laptop för att spela spel. 

Videospelets historia

Videospels tidiga historia är ofta omdiskuterad, men man är allmänt överens om att det första riktiga videospelet skapades av Ralph H. Baer år 1967. Detta spel, som kallades ”Brown Box”, var ett enkelt tennisspel som kunde spelas på en tv-apparat. Det var dock inte förrän 1971 som det första kommersiella arkadspelet, ”Computer Space”, släpptes.

Under 1970-talet släpptes flera klassiska arkadspel, bland annat ”Pac-Man” (1972) och ”Pong” (1972). Dessa spel är fortfarande populära idag och anses vara några av de bästa videospel som någonsin gjorts.

På 1980-talet släpptes flera klassiska konsolspel, bland annat ”Super Mario Bros” (1985), ”The Legend of Zelda” (1986) och ”Final Fantasy” (1987). Dessa spel var enormt populära och bidrog till att befästa videospel som en legitim form av underhållning.

Under 1990-talet släpptes flera banbrytande spel, bland annat Tomb Raider (1996), Resident Evil (1996) och Final Fantasy VII (1997). Dessa spel tänjde på gränserna för vad som var möjligt inom videospelsvärlden och betraktas fortfarande som klassiker än idag.

Under 2000-talet har några riktigt bra spel släppts, inklusive Portal (2007), Bioshock (2007) och Mass Effect-serien (2007-2012). Dessa spel har omdefinierat vad som är möjligt i videospel och anses vara några av de bästa som någonsin gjorts.

Några av de mest populära videospelen som finns idag är Fortnite, Overwatch, Minecraft och League of Legends.

Är videospel skadligt för barn? 

Videospel kan avnjutas av människor i alla åldrar. Vissa föräldrar oroar sig dock för den effekt som videospel kan ha på deras barn. Det finns en hel del diskussioner om huruvida det är skadligt för barn att spela videospel eller inte. Det finns dock inget slutgiltigt svar på denna fråga.

Vissa människor tror att videospel kan leda till beroende och andra hälsoproblem. Det finns dock inga bevis som stödjer detta påstående. Att spela videospel kan vara ett roligt och underhållande sätt att umgås med vänner eller familj. Det kan också vara ett bra sätt att lindra stress och slappna av. Som med allt annat är måttlighet viktigt. För mycket av något kan vara skadligt, men videospel är inte troligt att orsaka några allvarliga skador om de spelas med måtta.

Om du är orolig för någon som du känner som spelar mycket videospel, prata med dem om det. Försök ta reda på vad de tycker om att spela för spel och varför de tycker om det. Detta hjälper dig att förstå deras intresse för spel och gör det också möjligt för dig att knyta band med dem över en gemensam hobby. Spel kan vara en positiv kraft i deras liv om det används med måtta.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.