Idag firar Playstation 25 år

Idag fyller en av våra spelgiganter 25 år. Vi firar det med att ta med er på en liten resa genom tiden. Koka en kopp te, slå på Overworld Theme från Final Fantasy IX och kura ned er, för nu är det nostalgi som står på menyn.

Allt började med att Nintendo ville utöka sitt SNES med lite extramuskler i form av ett CD-format. Super NES CD-ROM System (vanligtvis förkortat till SNES-CD), var ett projekt som förblev osläppt, där Nintendo ville utöka funktionaliteten som deras kassetter annars var ganska begränsade i.

SNES-CD-plattformen utvecklades i ett partnerskap mellan Nintendo och Sony. Plattformen var tänkt att släppas som en utökning till SNES-konsolen, samt som en hybridkonsol av Sony som skulle kallas PlayStation. Nintendo hade dock ett samarbete med Philips, som gav oss mytomspunna spel med kända Nintendokaraktärer. Detta ledde till att samarbetet avbröts i sista sekund och Sony blev stående med hårdvara som aldrig skulle användas. Istället för att skrota projektet bestämde sig Sony för att utveckla en egen konsol med den hårdvara som de nu satt på. Denna plattform fick ärva namnet den skulle ha fått som hybridkonsol – PlayStation. 1994 lanserades Sony sin egna konsol och den skulle komma att bli en av de främsta konkurrenterna till Nintendos 64-bitarsmaskin. Resten är historia.

Playstation i spädgrisstadie. Om Nintendo visste vad de dumpade skulle nog väldigt mycket se annorlunda ut idag. Det är nu vi kör igång ”I Will Survive” av Gloria Gaynor och njuter av vad detta ledde till.

Sony sålde en hel del konsoler, med Playstation 2 som den absolut främsta konsolen i deras familj, både vad gäller försäljningssiffror och livslängd.

 1. PlayStation 2 – 155,4 miljoner (31 mars 2012)
 2. PlayStation 4 102,8 miljoner (30 september, 2019)
 3. PlayStation – 102,4 miljoner (31 mars, 2012)
 4. PlayStation 3 – 87,4 miljoner (31 mars, 2017)
 5. PSP (PlayStation Portable) – 76.4 miljoner (31 mars, 2012)

Spår satta i historien

Sony har under sina 25 år lämnat ett tydligt avtryck på spelhistorien. Det handlar inte bara om hårdvara och konsoler, men främst de spel och de upplevelser spelare har fått med dem.

PlayStation 1

 1. Tony Hawk’s Pro Skater 2 – (2000, metascore: 98)
  En uppföljare till Tony Hawks Pro Skater, skateboard-spelet där den legendariska skatern tog både spelare och recensenter världen över med storm. Spelet gick ut på att kombinera tricks för att hålla igång multipliceringen och få så höga poäng som möjligt.
 2. Tekken 3 (1998, metascore: 96)
  Det tredje spelet i den framgångsrika fightingserien var ett monumentalt spel för serien anses än idag som ett av de bästa fighting-spelen någonsin.
 3. Gran Turismo (1997, metascore: 96)
  Det första spelet i serien som skulle komma att definiera PlayStations racinguppställning för många år framöver har blivit utsett till det bästa racing-spelet genom tiderna av TopGear.

Bästsäljare:

 1. Gran Turismo – 10,85 miljoner
 2. Final Fantasy VII – 9,8 miljoner
 3. Gran Turismo 2 – 9,37 miljoner
 4. Tekken 3 – 8 miljoner
 5. Final Fantasy VIII – 7 miljoner
Final Fantasy VII var mångas första upplevelse med serien och ett av de mest älskade spelen i spelvärlden.

PlayStation 2

 1. Tony Hawk’s Pro Skater 3 (2001, metascore: 97)
  Efter den stora succén med Tony Hawk’s Pro Skater 2 så bar det tredje spelet i serien facklan vidare med ännu ett fantastiskt skateboard-spel. Spelet har fått internationellt erkännande och många kritiker menade på att du inte kan komma mycket närmare ett perfekt skateboarding-spel än Tony Tony Hawk’s Pro Skater 3.
 2. Grand Theft Auto III (2001, metascore: 97)
  För att förstå hur Grand Theft Auto-serien har nått den status den har i dag måste man börja med att kika på Grand Theft Auto III. Det var det första Grand Theft Auto i full 3D och dess rika historia, levande värld och gameplay banade väg för seriens kommande dominans på marknaden.
 3. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001, metascore: 96
  Det första Metal Gear Solid anses fortfarande som ett av de viktigaste spelen när det kommer till utmanande stealth-spel, men med Metal Gear Solid 2 har serien cementerat sin roll som ett måste, både som spel och serie.

Bästsäljare:

 1. Gran Turismo 3: A-spec – 14,89 miljoner
 2. Gran Turismo 4 – 11,76 miljoner
 3. Final Fantasy X – 8 miljoner
 4. Kingdom Hearts – 4,78 miljoner
 5. God of War – 4,61 miljoner
Kratos gav den ultimata skitstöveln och övervåldet ett ansikte som inte ens en mor kan älska. Spelserien är dock väldigt älskad och med den senaste titeln har Kratos blivit lite mjukare. Övervåldet är dock kvar.

PlayStation 3

 1. Uncharted 2: Among Thieves (2009, metascore: 96)
  Medan det första spelet i serien, Uncharted: Drake’s Fortune, visade på PlayStation 3:s kapacitet vid generationens start, så accelererade Uncharted 2: Among Thieves serien till en lysande nivå. Spelet innehöll fantastisk grafik, massiv inramning, filmisk dialog och fantastisk gameplay, detta bidragande till ett av de bästa spelen till PlayStation 3.
 2. LittleBigPlanet (20008, metascore: 95)
  PlayStation fick en helt ny maskot till plattformen med Media Molecules Sackboy i LittleBigPlanet. Spelet är i sin helhet ett pussel-plattformsspel men med spelets stora fokus på användargenererat innehåll kan spelet vara så mycket mer än så. Med sitt användargenererade innehåll prisades spelet av kritiker och dess framtida potential.
 3. The Last of Us (2013, metascore: 95)
  Sista året innan PlayStation 4 släpptes kom Naughty Dogs The Last of Us som så småningom skulle komma att bli ett av de bästa spelen som någonsin släppts till PlayStation. Med en rörande historia, intensivt gameplay och vacker grafik är The Last of Us fortfarande ett av de mest uppskattade spelen någonsin på PlayStation.

  Spelet kom i en remastered version till PlayStation 4 kommande år, och den väldigt efterlängtade uppföljaren The Last of Us Part II är i nuläget planerad att släppas 29 maj 2020.

Bästsäljare:

 1. Gran Turismo 5 – 11,94 miljoner
 2. The Last of Us – 7 miljoner
 3. Uncharted 3: Drakes Deception – 6,6 miljoner
 4. Uncharted 2: Among Thieves – 6,5 miljoner
 5. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots – 6 miljoner
Metal Gear-serien har briljerat med sitt komplexa narrativ och i den fjärde delen avslutades Solid Snakes saga. Och vilket avslut!

PlayStation 4

 1. God of War (2018 metascore: 94)
  Över två konsolgenerationer och ett brett utbud av kritikerrosade spel var God of War-serien redan en favorit bland fansen när God of War släpptes 2018. I spelet har protagonisten Kratos rest från den grekiska mytologin till norra riket av Midgard. Spelet var särskilt hyllat för sitt skottsäkra stridssystem, sin rika historia och underbara grafik.
 2. Uncharted 4: A Thief’s End (2016, metascore: 93)
  Slutet till Nathan Drake’s historia avslutas i nuläget med Uncharted 4: A Thief’s End, där den kvicka skattjägaren måste resa genom jorden för att upptäcka de förlorade skatterna som efterlämnats av piraten Henry Avery. Likt sina föregångare har spelet blivit hyllat för sin action, fantastiska grafik och gameplay – men den här gången skruvas det hela upp en nivå när recensenter världen över överöste spelet med priser.
 3. Bloodborne (2015, metascore: 92)
  Det mardrömslika Bloodborne har utmanat spelare runt om i världen med sina extremt tuffa strider mot alla typer av helvetiska varelser. Spelet har fått internationellt erkännande från spelare runt om i världen för sin häpnadsväckande atmosfär, skräckinspirerade varelser och designen av spelets olika karaktärer. Kombinationen FromSoftware och Howard Phillips Lovecraft är mycket bra på en gång.

Bästsäljare:

 1. Uncharted 4: A Thief’s End – 16 miljoner
 2. Marvel’s Spider-Man – 13,2 miljoner
 3. The Last of Us Remastered – 10 miljoner
 4. God of War – 10 miljoner
 5. Horizon Zero Dawn – 10 miljoner
Vi fick en kombination av fantastiskt röstskådespel och berättande redan i Uncharted-serien. Med The Last of Us tog Naughty Dog vidare och gav oss ett postapokalyptiskt relationsdrama med överlevnadselement som få kommer glömma.

Detta är dock bara de första 25 åren med Sony. Vi kan räkna med mycket nytt och många minnesvärda spel i framtiden. Särskilt med Playstation 5 på horisonten.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.