Vi vill ha rasslande klappar under granen

Lego har verkligen fattat grejen. Det är länge sedan de färgglada byggklossarna riktade sig exklusivt till barn. Nu för tiden finns Lego för alla åldrar i alla svårighetsgrader. Oavsett om du som liten parvel bygger en djurpark i Duplo, eller om du, som jag, samlar dyra askar för att ha något att göra på ålderns höst så finns de något för dig.

Lego vet vad stora och små barn gillar

Charlie med sin skapelse.

Jag har alltid varit en Lego-fantast. Som barn byggde jag en hel Lego-stad på golvet i pojkrummet. I utkanten av staden låg flygplatsen, racerbanan och inte minst den stora riddarborgen där det pågick tornerspel. På den tiden var ändå brandbilar det häftigaste som fanns i min lilla värld. Brandstationen, men helikopterplattan var hela stadens mittpunkt. Detta var på det glada 80-talet och mycket har hänt sedan dess. Både med mig, men kanske ännu mer med Lego.

När jag skriver att Lego har fattat grejen så tänker jag främst på det danska företagets briljanta målgruppsanalys. De har insett att klossbyggare ofta har fler intressen och att det finns fördelar att jobba med flera andra varumärken. Ett lysande exempel är Disney, där Lego tagit fram set till i stort sett alla farkoster i Star Wars-franchisen blnad mycket annat.

På senare tid har mer och mer tv-spel smugit sig in i Legos utbud. Både Minecraft och Super Mario har fått helt egna Lego-serier där du som byggare kan återskapa världar från de hyllade spelen. Till och med Sonic har ett eget Lego-set! Ja, det finns också numera också populära byggsatser föreställande min barndoms konsoler. Titta bara på NES-modellen eller varför inte den riktiga klassikern Atari 2600!

Vi har byggt Lego!

Vi på Varvat har fått chansen att titta lite närmare på ett par nyheter från Lego i lite olika kategorier. För den lite yngre publiken skickade Lego Tomtens släde, en byggsats komplett med jultomten och hans släde, en hel massa julklappar och fyra renar. Ingen av dem hade dock röd nos…

Uppdraget att bygga släden gick till Charlie, 10 år, som precis som sin pappa vuxit upp med Lego. Gissa om han blev lycklig när han noterade att det överst på tomtens ”nice-list” stod just Charlie. Byggsatsen lämpar sig väl för barn från åtta år och uppåt och det färdiga resultatet har redan fått en permanent plats i familjens obligatoriska julpyssel.

En annan modell som även den hittat in i vårt julpyssel är det nya setet Julgranen, ett lite mer utmanande bygge som min fru fick äran att montera ihop. Faktum är att det är den första Lego-modellen hon byggt efter ritning och tydligen gav det mersmak, för hon lade genast till flera askar i hennes redan låga önskelista. Då hon är inbiten Vänner-fantast har hon siktet inställt på Ideas-setet Central Perk.

Gamers ♥ Lego

Som sagt så är många Lego-byggare också gamers och därför är det en fröjd att se Legos samarbete med Sony och Horizon Forbidden West. Setet Långhals är ett omfattande bygge där minifiguren Aloy verkligen framstår som liten sida vid sida med den ståtliga robotdinosauren. Modellen är en utmaning att bygga och lämpar sig helt klart för mer erfarna Lego-veteraner.

Det är tydligt att Lego förstår sin målgrupp även här och den tjocka instruktionsboken inleds med fina bilder och texter som berättar om spelet som ligger som förlaga till byggsatsen. Fan-service när den är som allra bäst! Jag skulle inte bli det minsta förvånad om fler spelutgivare i framtiden vill samarbeta med Lego och ge ut set men sina spel som förlaga. Lego har ju faktiskt gjort precis tvärt om och givit ut en mängd spel med sina klossar som förlaga.

Jag rekommenderar starkt en koll på Lego.com. Här dyker ständigt upp nyheter för stora och små byggare. Och alla vet ju att rasslande paket är det bästa som kan läggas under granen.  

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.