Papparecensioner: The Outer Worlds på Nintendo Switch

The Outer Worlds på Nintendo Switch är en acceptabel portning till den bärbara konsolen som ger dig den fullständiga upplevelsen innehållsmässigt, men med ett grafiskt undermåligt utseende och sviktande prestanda. Jag älskar spelet men är för trött och grinig för att stå ut med en sämre version.

Jag tycker verkligen om The Outer Worlds. Obsidian Entertainment är en av mina favoritutvecklare när det kommer till rollspel. The Outer Worlds är ännu en av deras bragder! Även om jag i mina tidigare recensioner kritiserat spelet för att hålla sig inom stagnerade spelmekaniska normer, levererade den en tematiskt suverän berättelse med spännande karaktärer. Allt toppat med riktigt svart humor och satir som får vilken gringubbe som helst att dra på smilbanden.

OBS! Det här är enbart en prestandafokuserad recension. För ett djupare omdöme se vår originalrecension, samt de för expansionerna Peril on Gorgon och Murder on Eridanos.

Nu har jag testat spelet på min älskade Nintendo Switch (som mest bara samlar dam nu för tiden) och är kluven. The Outer Worlds är fortfarande samma spel, med samma klockrena humor och klumpiga menyer. Det är precis samma spel jag blev förälskad i för två år sedan. Men något har förändrats. Har min syn förvärrats sedan 2019? Nej, det är bara grafiken som blivit kapad vid fotknölarna. Det är som om någon försökt polera upplösningen med en fuktig vettex-trasa men istället smetat ut färgen. The Outer Worlds på Nintendo Switch har både försämrad upplösning, ljus och detaljrikedom. Dock inte lika fruktansvärd som konverteringen av ARK: Survival Evolved.

Switched up? Snarare switched out

När spel till starkare konsoler blir konverterade till Nintendo Switch är det självklart att ett par fingrar och tår får stryka med. Men tyvärr verkar det som att utvecklaren ansvarig för konverteringen (Virtuos) inte haft lust eller haft möjlighet att anpassa originaltexturerna till lägre upplösning. Istället ser det ut som att majoriteten av texturerna bara blir forcerade till en lägre upplösning – vilket resulterar i en grumlig sörja. Naturligtvis har konverteringen också lett till skövlingen av skogar. Stock och sten samt godispapper och kartonger som dekorerat världen med företagsfascism är kraftigt reducerade för att ge den lilla maskinen en sportslig chans att köra Obsidians rymdäventyr.

The Outer Worlds kör på dynamisk upplösning vilket i lekmanstermer betyder att spelet anpassar sin skärpa i farten. Det innebär att täta områden som städer, öppna vidder och hektiska strider lätt kan få Switchen att börja svettas. Och därmed anpassar den grafikens kvalitet för att hantera allt på skärmen. Vilket tyvärr är ofta. Över lag fungerar The Outer Worlds fint och struttar på i omkring 30 bilder i sekunden, men hoppar då och då ner till 20. Prestandan stationärt och handhållet är i stort sett lika, men den suddiga grfiken sticker fram mer på en 60″-skärm.

Även om du skulle kunna stå ut med sämre grafisk kvalitet, har The Outer Worlds på Nintendo Switch ett annat oroväckande problem. Spelet verkar bli trögare desto längre in i spelet man kommer. Detta är inget jag kan bevisa, men jag upplever att laddningstider och dynamisk upplösning blir långsammare desto mer jag spelar. Ni som är gamla nog att ha spelat Skyrim på Playstation 3 förstår säkert vad jag menar – spelet blev praktiskt taget ospelbart om du försökte 100%:a det! Om The Outer Worlds har samma problem med hanteringen av minnet vet jag inte om jag kan rekommendera det för Nintendo Switch.

Om du verkligen vill eller inte har något val

The Outer Worlds är ett suveränt rollspel som alla med förkärlek till retrofuturism kommer gilla. Fackliga aktörer kan spela spelet för ett mardrömsscenario – eller gott skratt. Är du från generationen som växte upp med Fallout, är The Outer Worlds dess långt avlägsna kusin från yttre rymden. The Outer Worlds finns på PC och flera konsoler, samt är kompatibelt på Playstation 5 och Xbox Series X/S. Har du möjligheten att spela det på någon av de andra plattformarna får du en mycket anständigare grafisk upplevelse. Gör dig själv den tjänsten. Men har du inget annat val och verkligen vill uppleva Obsidians omtyckta rymdepos, ja du får du nog nöja dig med… det här.

0 Delningar
Summering
The Outer Worlds och tillhörande expansioner fungerar bra på Nintendos klenare konsol. Utvecklaren (som konverterat spelet) har skalat ner spelet till den grad att det faktiskt presterar acceptabelt. Däremot har det skett på bekostnad av spelets grafiska kvalitet. Räkna med grötiga texturer, material som inte laddar in och en upplösning som får dig att tänka på gamla Playstation 2-spel. Bildkvaliteten får dig att tro att du har smuts i ögonen, så illa kan det bli, vilket gör det svårt att uppskatta dess värld. Dessutom verkar det som att spelet blir slöare desto mer du spelar och upptäcker - ungefär som Skyrim på PS3, för de som minns den tiden. Om du verkligen vill ha med dig The Outer Worlds på pendeltåget eller ut till sommarstugan så är det väl okej, men annars rekommenderar jag er starkt att införskaffa det på en annan plattform. The Outer Worlds är ett suveränt spel som förtjänar att upplevas i sin fulla prakt, och inte i sin fula söndagspyjamas.
Bra
  • Spelmekaniskt intakt.
  • Justerbar textstorlek är perfekt för handhållet läge.
Sämre
  • Låg grafisk kvalitet.
  • Växande lagg desto mer du spelar.
  • Växlande bildfrekvens.
6
Skapligt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.