2022 – Kaiju-monstrens år

SONY:s senaste State of Play strök verkligen under att 2022 är året fullt av gigantiska monster, ofta kallade kaiju. I termen ingår klassiska monster som Godzilla, Gamera och Rhodan. Bekanta med filmen Pacific Rim lär också ha hört uttrycket innan, eller om du kanske är bevandrad inom japansk filmkultur. Termen är inte helt gängse i svenskan ännu, men nu när du, kära läsare, förhoppningsvis är med på noterna, låt mig utveckla.

Giga Bash

GigaBash var ett i sammanhanget rätt litet spel att utannonsera på ett evenemang som State of Play, men det har alla ingredienser för att bli ett trevligt lir. Ett arenabaserat slagsmålsspel med de precis rätta ingredienserna för en monsterfest utan dess like. Stora monster, svulstigt stiliga cutscenes och stöd för fyra spelare. Med i bilden finns även tokusatsu-hjältar som ser ut som ett dugligt mellanting till Gundam-mechs och Power Rangers. För vem vill annars spela vad som typ är en gigantisk människa när fluffiga snömonster och ödlor med boxhandskar av lava är ett alternativ?

GigaBash utvecklas av Malaysia-baserade studion Passion Republic Games. Detta är deras första spel, och det ser ut att bli en riktigt häftig debut. Vi lär få veta mer snart, eftersom GigaBash än så länge bara har ett ospecifikt 2022 som släppdatum. Förutom PlayStation 4 och 5 dyker det även upp på PC, Xbox One och Nintendo Switch. Något udda plattformskombination som säkert kan komma att ändras.

Dawn of the Monsters

Det här är stort. 13AM Games är studion bakom Runbow, ett av de bästa spelen på Wii U (köp det medan du fortfarande kan!). De får uppbackning av inga mindre än WayForward, som förutom monsterspel har utvecklat flera bra brawlers genom åren. För det är vad Dawn of the Monsters är – en brawler där allt som rör sig genast ska sluta upp med det. Det påminner ganska väldigt mycket om SNES-versionen av King of the Monsters 2, vilket är en komplimang.

Förutom en riktigt snygg trailer som lätt hajpar så är släppdatumet för Dawn of the Monsters inte långt bort. Det släpps redan den 15 mars, på PlayStation 4/5, Xbox One/Series X|S, Nintendo switch och PC. Det kommer även att få fysiska utgåvor via Limited Run Games som du kan hitta här.

Terror of Hemasaurus

En bit Rampage och en bit Godzilla – det är inte svårt att se varifrån finlänsdka studion Loren Lemcke hämtar sin inspiration. Detta enmansprojekt är precis som titlarna ovan ett arkadigt spel som handlar om att fördärva så många och så mycket som möjligt. Detta skiljer sig dock i att det är ett spel i all sin präktiga pixelkonst. Det ser också något mer hektiskt ut än de andra men erbjuder precis som ovan nämnda ett samarbetsläge.

Terror of Hemasaurus har inte något släppdatum ännu, men på Steam finns ett demo för den nyfikne. Förutom PC utlovas portar till Nintendo Switch, PlayStation 4/5 och Xbox One/Series X|S.


Det ser helt enkelt ut som ett bra år för gigantiska monster, och ett dåligt år för (förhoppningsvis främst den virtuella) mänskligheten.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.