Anthem – Biowares stora E3 överraskning

Öppna onlinevärldar som man delar med andra spelare har blivit en grej. Nu hoppar rollspelsmästarna Bioware på trenden med Anthem.

Under Microsofts presskonferens på E3 i Los Angeles presenterade Bioware sitt nuvarande projekt och speltitel Anthem. Spelet presenterades i nära förhållande till Microsofts nya, kraftfullare konsol, Xbox One X (lika fyndigt som Wii U, eller hur?), vilket kan få somliga att tro att Anthem är exklusiv till Xbox. Enligt flera källor,  bland annat EA:s egna hemsida, framgår det inte vilka konsoler spelet är planerat för.

Anthem är Biowares nästa stora spel och beskrivs av dem själva som en “shared-word action-RPG”. En looter shooter med andra ord. I Anthem tar du rollen av en freelancer, äventyrare som i sina exo-skelett utforskar välden utanför civilisationen. Med feta vapen skyddar de också människorna som bor innanför murarna.

Rock n’ roll

Likheterna med Destiny är många. Inte minst i det öppna upplägget, hop-in co-op och karaktärsutveckling bunden i xp och loot. Men där Destiny är mer av ett medeltid-möter-rymden, där magi och högteknologiska vapen existerar sida vid sida, verkar Anthem vara mer av ett Iron Man i rymden. Det är krut och attityd i designen på plåtdräkterna. Stora, rökiga explosioner visar inte bara på kraften i Xbox One X, utan även att Anthem är hårdrock. Och med en titel som Anthem, hade det lika gärna kunnat vara ett hårdrocksband vi skrev om.

Rent spelmekaniskt fanns det inte mycket att gå på. Precis som Destiny såg Anthem ut att ha egenskaper bundna till axelknapparna, med en superattack som aktiveras när båda axelknapparna trycks ned. Loot erhålls från fallna fiender och är fördelade i diverse kvaliteter, så som legendarisk, ovanlig och så vidare. Anthem verkar också ha fria aktiviteter i världen som vi ser i Shaper Storms-händelsen i klippet.

De olika dräkterna i Anthem fyller distinkta roller i en grupp. Från tank till damage dealer.

Där Anthem förhoppningsvis kommer att särskilja sig från Destiny är i berättandet och karaktärsporträtten. Ett av Biowares styrkor är hur de skriver sina manus och ger personlighet och djup åt sina karaktärer. Baserat på trailern verkar animationerna vara toppklass, fria från Andromedas skyltdockor. Hur pass bra kvalitet spelet håller i helhet kan vi bara spekulera i.

Eldprövningen

Bioware står inför ett svårt prov med Anthem. Sedan Mass Effect: Andromeda har förtroendet för studion dalat bland fansen. Kotakus story om Andromedas turbulenta utvecklingsperiod visar på en studio som står inför utmaningar. Värdefulla nyckelpersoner har lämnat företaget genom åren och konflikter har skapar schismer bland de anställda. Anthem beskrivs som Biowares största projekt hittills, men är ambitionen större än vad företaget klarar av? Med en utgivare som EA flåsandes i nacken är pressen sannolikt monumental. Kanske har Bioware nått punkten då det måste bära eller brista.

No pressure, ha!

Med kritiken till Destiny och The Division i backspegeln kan Bioware lära av konkurrenternas misstag och leverera en klockren spelupplevelse. Har vi tur får vi ett spel där action och story smälter samman med fantastisk gameplay – och viktigast av allt, får näring av en stadig ström content. Alternativet är inte lika trevligt.

Anthem släpps någon gång 2018. Plattform är ospecificerat.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.