Atari Mania sätter en knorr på Ataris 2022

Atari tycks vara ett företag rejält medvetna om sina rötter. I år lanseras nämligen Atari Mania. I detta hyllningsspel axlar vi rollen som vaktmästare på Atari-valvet, där alla klassiska Atari-spel förvaras. En natt slinker en död pixel in och det tar hus i hel-vete. Spelen muterar och skapar förvrängda poängjakter och bossfajter. Det är precis den typen av bisarra retroflörtande berättelser vi behöver, kombinerat med koncept som NES Remix-spelen från Wii U och Nintendo 3DS. Atari Mania har dessvärre bara hösten 2022 som släppdatum (plattformar: Switch och PC), och här är vi ju faktiskt allaredan. Det här är med andra ord ett släpp undertecknad ser fram emot med förtjusning.

För den gamer som växte upp på 70- och 80-talen är Atari säkerligen ett hushållsnamn. Det lär gälla dubbelt upp ifall du är uppvuxen någonstans i Nordamerika. Företaget tappade dock något otroligt i relevans under större delen av 80- och 90-talen i samband med den berömda tevespelskraschen under tidigt 1980-tal. Vi som växte upp efter detta faktum känner mer Atari som en kuriositet man stötte på i spelhyllorna emellanåt (exempelvis som utgivare av Godzilla Destroy All Monsters Melee till Nintendo Gamecube).

Atari har faktiskt gjort en rejäl comeback sedan dessa dagar, inte minst i år. Den omsusade Kickstarter-konsolen Atari VCS utelämnar vi här (den har inte haft sitt officiella släpp i EU-områdena ännu), för att i stället fokusera på spelen. Sedan förra året har klassikerna Asteroids, Centipede, Breakout, Gravitar, Yars och Black Widow alla fått nya spel i en serie som kallas för Recharged. Dessa titlar har pinsamt få recensioner till och med på jätteplattformen Steam, men det bör sägas att de är nästan uteslutande positiva. Oavsett Atari Mania:s vara eller icke vara, tycks denna radda titlar väl värda en närmre titt.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.