Borderlands: Hela historien, del 1/7

Det här är en sammanfattning av storyn i Borderlands-sagan. Vi går igenom allt från ursprunget några miljoner år innan Borderlands, fram till den senaste DLCn till Borderlands 2. Stort tack till EruptionFang och hans historielektion som är The Complete, Unabridged Timeline of Borderlands. Nu kör vi.

Alltings början

Allting började för flera miljoner år sedan. Långt innan Pandora härjades av bantider psychos och vault hunters. För länge sedan levde en uråldrig ras kallad Eridians i universum. Inte mycket är känt om dem, men de är den första rasen som bebodde Pandora. Med en mineral kallad eridium kunde de skapa högteknologiska föremål och vapen, men även varelser designade för olika syften. De skapade även valven, enorma kammare som antingen förvarade föremål och varelser eller skyddade världen. Ett exempel på detta är det valv som huserade Sentinel. Sentinel var en beskyddare designad för att skydda en artefakt som innehöll information om framtiden. Ett annat valv förvarade massförstörelsevapnet Warrior.

De kunde även användes som fängelser. Ett av dessa fängelser kostade Eridianerna allt. Destroyer var ett gudalikt väsen från en annan dimension som utgjorde ett hot mot hela universum. När eridianerna fängslade denna katastrof var det på bekostnad av hela deras civilisation. Som en säkerhetsåtgärd lämnade eridianerna vakter att skydda valvet och området där valvet fanns. Dessa kallades för Guardians.

The Destroyers fängelse, framtidsvisionen skyddad av The Sentinel och The Warriors hemvist.

Ett annat fenomen som finns i detta universum är kvinnor som innehar eridiansk kraft – sirener. Det kan bara finnas sex sirener åt gången och det spekuleras att deras kraft är direkt kopplad till en av de sex speciella eridianer som finns kvar än idag. Väldigt lite är känt om dessa sirener, men de går att känna igen på sina blåa, skimrande tatueringar.

När vi hoppar några miljoner år framåt i tiden kommer vi till industrialiseringen av Pandora. Megaföretag tävlade om att vara först och därigenom mäktigast. Det första företaget att komma i kontakt med den uråldriga teknologi som eridianderna lämnade bakom sig var Atlas. De startade ett projekt på planeten Promethea, där de upptäckte artefakter från eridianernas tid. Atlas hade lyckats omvända den uråldriga teknologin för att använda den i sina egna vapen. Denna upptäckt gjorde Atlas till ett av de ledande företagen när det kom till vapentillverkning. Atlas blev en stormakt inom industrin, men inte utan att ryktena började gå.

Det sades att det fanns flera valv att upptäcka i universum, vilket gjorde att fler företag gav sig in i leken på jakt efter utomjordisk teknologi. Två av dessa företag var Hyperion och Dahl. Dessa följdes upp av andra företag bl.a. Jacobs, Tediore, Maliwan, Torgue och Vladof. Ett av de mer initiativrika företagen var Dahl. De började utforska andra planeter i jakt på valv för att hitta skatterna som kunde finnas därinne. Dahl valde att landsätta sig på Pandora i jakt på denna teknologi. De var bland de främsta att utforska planeten och hennes måne Elpis.

En av Dahls många strukturer på Pandoras måne Elpis.

För att uppmuntra sökandet efter valvet utvecklade de utrustning till alla som letade efter valven på Pandora. Invånare och besökar tilldelades gratis Echo HUDs för att underlätta sökandet. Dahl utvecklade även echonet-systemet som lät sökare hålla kontakt med varandra. Med löften om rikedom, ära och lättja i överflöd var efterfrågan stor.

Forskarstationer och utgrävningsplatser växte fram över hela Pandora. En av forskarna som hamnade på Pandora under Dahls räkning var Patricia Tannis. Till skillnad från Dahls officiella policy utgjordes stor del av arbetskraften av kriminella och mentalpatienter. Detta drog ned kostnaderna avsevärt. Atlas var också närvarande på Pandora, då de inte ville låta Dahl nå valvet först. De utvecklade en militärstyrka vid namn Crimson Lance, ledd av Commandant Steele. General Knoxx var dock den första generalen på Pandora och den som spenderade större delen av sin tjänstgöring inom Crimson Lance där.

Dahl var inte den enda rivalen till Atlas. Hyperion fanns där också. De var ansvariga för New U-stationer och Claptraps som finns att hitta lite överallt på Pandora. Med så många rivaler på samma planet började Atlas jobba på något de kallade Gortysprojektet. Atlas byggde en forskarstation under jord och byggde sedan upp en koloni ovanpå som täckmantel. Denna koloni var vad vi idag känner till som Old Haven. Här kunde de jobba ostört på Gortisprojektet. Detta projekt tog form för att kunna fånga och kontrollera ett valv som teleporterade sig från plats till plats – Vault of the Traveller.

Atlas hemliga forskningsstation i Old Haven, efter att den höjts ovan jord.

Tyvärr är inte livet på Pandora så enkelt. Efter en sju år lång vinter började våren komma. Detta innebar att diverse djur började vakna upp ur sin dvala. Detta försvårade utforskandet och många ur Dahls personal omkom av det våldsamma vildlivet. Efter alltför stora förluster drog sig Dahl tillbaka, men lämnade personal kvar på Pandora. Bland de som blev kvar hittar vi bl.a. den billiga arbetskraften. Idag känner vi igen dem som banditer och phychos. Forskare lämnades också kvar. En av dessa var Patricia Tannis.

Sedan hon blev övergiven av Dahl och överlevt massakern av hela sitt forskarteam har hon inte riktigt varit sig själv. Detta gjorde henne besatt av jakten på valvet på Pandora. Innan våra vault hunters hittade henne forskade hon på egen hand i över två år. Under denna tid hittade hon ny information om valvet. Enligt hennes anteckningar kan valvet på Pandora öppnas en gång vart tvåhundrade år. Och snart skulle valvet kunna öppnas igen. Hon försökte hitta personer som kunde hjälpa henne och drog sig inte för att söka hjälp hos den arbetskraften som också övergivits.

Tillståndet på Pandoras måne Elpis var inte mycket bättre. Dahl hade etablerat gruvstationer där också. Colonel Zarpedon var den som ledde projektet på Elpis. Precis som på Pandora visade det sig att naturen inte var så förlåtande. Efter alltför mycket grävning började månskorpan springa och lava började välla ut i enorma mängder. De anställda som överlevde evakuerade snabbt till Concordia, en stad som låg skyddad från katastrofen som drabbat månen. I samband med dessa utbrott började farliga varelser ta sig upp till ytan. Elpis hade blivit en minst lika farlig miljö som Pandora. Denna katastrof blev känd som The Crackening.

EFter Dahls utgrävningar frigjordes en mängd hot för invånarna på Elpis.

Zarpedon och hennes militärstyrka blev exponerade för valvets innehåll av en eridian vid namn Watcher. Vad de såg fick dem att ändra uppfattning om hela situationen. Det var en framtid som inte fick bli verklighet. Detta gjorde att Zarpedon vände sig mot Dahl och bildade sitt eget förband vid namn The Lost Legion. De svor att skydda valvet och att motverka den framtid de sett. Efter ytterligare ett bakslag drog sig Dahl tillbaka från Elpis. Atlas och Hyperion hade dock fortfarande ett intresse i månen och dess hemligheter.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.