Demon’s Souls säger adjö till onlinevärlden

En gång, för många år sedan, lånade jag ett spel av en kompis. När jag kom hem och startade det märkte jag att det var extremt svårt och oförlåtande. Trots att jag aldrig tog mig förbi första bossen envisades jag med att ta mig framåt och spelade det riktigt flitigt ett tag. Jag tiltar inte så lätt, så det blev ingen rage-quit eller liknande. Bara ren envishet och frustration. Det hade en bandesign och en svårighetsgrad jag aldrig hade kunnat förvänta mig, så min frustration var lika mycket förvirring. Jag var inte alls beredd på vad det faktiskt utmanade mig med och jag gav till slut upp. Spelet hängde dock kvar i minnet under kommande år.

Långt senare fick jag testa Dark Souls på brorsans PC. Som den sadist han är lät han mig testa från muren där du för första gången möter Taurus Demon. Han sa givetvis ingenting om Taurus Demon heller. Efter mild panik på väg uppför stegen lyckades jag samla mig en smula, men det slutade med att jag skrek och kastade mig från stolen när den hoppade upp på tornet efter mig.

Efter att ha klarat av Dark Souls och dess mindre populära uppföljare var det äntligen dags att ta tag i spelet som startade alltihop. Jag, min bror och David gick och köpte spelet och det slog mig då att jag redan var bekant med det. Det blev ett kärt återseende och nu, uppvärmd med Dark Souls kände jag att jag kunde möta det här spelet utan problem. Jag dansade igenom första stället och det var helt fantastiskt att se all arkitektur igen. Demon’s Souls är fantastiskt och spelar flitigt än idag, nio år efter release.

Men tyvärr kommer det roliga till sitt slut. De servrar som har agerat värdar för Demon’s Souls kommer stängas ned permanent den 28:e Februari, 2018. Spelet kommer självklart gå att spela offline, men den sociala biten som onlineläget gav kommer försvinna.

För er som är vana vid Souls-serien vet hur stor del det har varit för communityt och upplevelsen av spelet. När Mars kliver in nästa år har vi fått säga hejdå till multiplayer (co-op, invadera andra, m.m.), meddelanden, bloodstains, andar från andra spelare och ranking.

FromSoft tackar alla spelare som har – och fortfarande! – spelar Demon’s Souls och gör communityt till vad det är. Trots den höga åldern är spelet fortfarande aktivt. Med en design fokuserad kring spelarens död skapar det här en form av sorglig poesi. Spelet lever kvar, men det sociala nätverk av jolly cooperation kommer upphöra. Tack för alla gånger du låtit mig banka skiten ur demonerna med mina vänner, Demon’s Souls. Det var en fin tid.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.