Det här är Assassin’s Creed Valhalla

Plundra, belägra fort, bygg en bosättning, segla och slåss som en viking, Assassin's Creed Valhalla ska vara den ultimata vikingaupplevelsen från Ubisoft. Släpps julhelgen 2020 på nästa- och nuvarande generations konsoler och PC.

I dag har Ubisoft avtäckt deras nästa stora äventyr: Assassin’s Creed Valhalla, som släpps julhelgen 2020 på Playstation 5, Xbox Series X, PC och Playstation 4 och Xbox One samt Stadia. PC versionen är exklusiv på Epic Store och Ubisoft Store. Valhalla kommer även kunna åtnjutas genom Uplay+.

Med allt det ur vägen ska vi berätta vad Assassin’s Creed Valhalla handlar om – förutom vikingar såklart.

Vikingar i England

Assassin’s Creed Valhalla kommer sätta oss i skorna på bärsärken Eivor (kvinna eller man som du kommer kunna ändra hår, tatueringar och ansiktsmålningar på) och hens personliga berättelse som tar oss från ett trångt och resursfattigt Norge till medeltidens England. Där måste Eivor och hens klan av vikingar bosätta sig för att överleva. Vi får ta del i räder för att finna värdefulla resurser till bosättningen, forma allianser i en grumlig politik, kriga mot olika hertigdömen för att få fotfäste i England, och framförallt, kriga som en tvättäkta viking.

Ubisoft lägger stora ansträngningar på att skapa en engagerande vikingaupplevelse i Assassin’s Creed Valhalla. Strid är en av de centrala pelarna i upplevelsen. Av den anledningen är strider mer brutala och blodiga än i tidigare Assassin’s Creed-spel. I Assassin’s Creed Odyssey fick vi stifta bekantskap med fältslag, men i Valhalla kommer de vara mäktigare än någonsin lovar Ubisoft, i vad de kallar Assaults: attacker mot fästningar. Dessa strider är knutna till berättelsen och är lindade i storslagna scener.

Valhalla ska ha en större fiendevariation än tidigare som ska tillföra större underhållning. När strid är en så väsentlig del av upplevelsen är det skönt att höra att motståndet blir stort. Vem är inte less på samma gamla två fiender tidigare AC-spel haft? Ubisoft meddelar även att Eivor kommer kunna väpna sig med dubbla vapen, men om funktionen är mer genomarbetad än den vi såg i Odyssey återstår att se.

Assassin's Creed Valhalla anfall på en strand.
Assassin’s Creed Valhalla, Ubisoft.

Lev vikingalivet

Vi längtar tills att spelare kan erfara den otroliga vikingaresa som väntar dem. Spelare i Eivors skor kommer möta svårigheterna som viking och klanledare i att etablera ett nytt hem mitt i maktkampen över England.

– Ashraf Ismail, creative director of Assassin’s Creed Valhalla

Förutom att slåss massor som en riktig viking har Valhalla ett stort fokus på politiska intriger och alliansskapande. Detta utspelar sig genom val i konversationer och under slagfält och beroende på dessa val påverkas Valhalla. Spelare måste därför avväga kritiska val för att skydda sin klan och bosättning. Bland annat från den anglosaxiska kungen Alfred den store (förmodligen skitstöveln vi ser i trailern) som avfärdar vikingarna som hjärndöda barbarer.

Eivors inflytande och makt mäts inte bara i de allianser hen bildar utan även de vikingar som omgärdar hen. Det är oklart exakt hur men vikingar rekryteras för din långbåt, det skepp Eivor färdas i och utför räder med, och dessa skall enligt Ubisoft vara anpassningsbara följeslagare som dessutom bor i din bosättning.

Precis som vi har vant oss vid utspelar sig Assassin’s Creed Valhalla över en stor yta som inkluderar fyra områden i medeltida England (Wessex, Northumbria, East Anglia, and Mercia) plus delar av Norge. Exakt hur stor spelvärlden är vet vi inte i dagsläget men räkna med att det blir stort och har varierade miljöer.

Ny tappning av rollspel

Enligt Ubisoft och creative director Ashraf Ismail tar Assassin’s Creed Valhalla rollspelselementen i en ny riktning. I Valhalla utvecklar Eivor sig aningen mer dynamiskt och plockar upp egenskaper och tekniker under resans gång. Likheterna med traditionella skill-träd existerar men tillvägagångssättet är annorlunda.

Assassin's Creed Valhalla olika utrustningar för Eivor.
Håller Eivor i ett tvåhandssvärd OCH en stridsslaga?

I Valhalla kan du glömma enorma högar med mer eller mindre meningslös loot. Istället jordar Valhalla utrustningen och ger dem tydliga funktioner och värden som sedan går att uppgradera. Om du vill använda samma vapen genom hela spelet kan du göra det. Förhoppningsvis finns det ett stort utbud av vapen och rustningar att tillgå.

När det kommer till nivåer och levels säger Ubisoft att din styrka är representerad i de egenskaper Eivor plockat upp och till viss del kvaliteten på utrustningen hen bär på sig. Informationen är grumlig men som det låter kan vi vänta oss en karaktärsutveckling mer likt äventyrsspel och actionspel än traditionella rollspel vilket kan skaka om en del fans. Men vi får stilla oss tills mer detaljerad information blir tillgänglig.

Delar av artikeln är baserad på en suverän intervju med Ashraf Ismail gjord av kollegorna och konkurrenterna på Game Informer. Läs den gärna!

Utgåvor

Som sig bör med utannonseringar som detta finns Assassin’s Creed Valhalla i flera utgåvor och med antalet tillägg. Du har din vanliga Gold Edition som ger tillgång till spelets season pass, vilket bland annat utökar kartan med ett nytt område. Ultimate Edition ger dig season pass och massa annat digitalt innehåll som utrustning och resurser. Collectors Edition är den riktiga skatten och innehåller allt plus en samlarfigur. Förhandsköp ger dig dessutom ett extra uppdrag.

Du kan kika närmare på utgåvorna i bilderna nedan eller på spelets officiella hemsida.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

1 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.