Svenska E-sportförbundet beslutade vid ett möte den 9 mars att instifta en fristående disciplinnämnd under förbundets paraply för att hantera disciplinära åtgärder mot spelare och föreningar som bryter mot uppförandekoden Code of Conduct för e-sportare, nyantagna E-sporten vill samt andra därtill styrande riktlinjer och policys. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.
– Vi vill genom detta ta ett särskilt ansvar för att bidra till ett bättre online klimat för barn och ungdomar i våra medlemsföreningar men också för samhället i stort, säger Max Horttanainen, förbundsordförande i Svenska E-sportförbundet. Det ska inte gå obemärkt förbi när någon uttrycker könsord i chattforum, svär åt andra spelare eller allmänt beter sig illa online. Särskilt i en värld där många vuxna saknar insyn eller förståelse för hur sånt ska hanteras samt med det faktum att allt fler barn och ungdomar deltar på allt fler online turneringar.
E-sporten fångar upp ungdomar
Svenska E-sportförbundets disciplinnämnd kommer nu tillsammans med förbundsstyrelsen, erfarna tävlingsarrangörer och andra inblandade under den kommande mandatperioden arbeta fram riktlinjer och policys för vad som är bestraffningsbart samt på vilket sätt. Där kommer uppförandekoden tillsammans med RF:s generella bestraffningsregler vara vägledande.
– Det ska bli särskilt intressant att under året presentera bestraffningsregler för online idrott, något som Riksidrottsförbundet idag saknar helt i sina stadgar, säger Sammi Kaidi tidigare ledamot i Svenska Taekwondoförbundets styrelse och idag vice Förbundsordförande i Svenska E-sportförbundet. E-sporten har alla förutsättningar att vara drivande i dessa frågor och dessutom påverka en stor generation barn och ungdomar där många slutar i den traditionella idrotten från 11 års ålder men där e-sporten istället fångar upp dem.
Nätmobbning och andra former av hot eller trakasserier är en av Svensk idrotts största utmaningar för att komma åt problematiken kring inkludering, jämlikhet och jämställdhet samt uppfylla ambitionerna om ett livslångt idrottande; “Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt.” Nu tar vi frågan på allvar. det är på tiden tycker vi på Varvat!