E-sportförbundet tar kampen mot nätmobbing

Sverok E-sport
Foto: Andreas Pegelow

Svenska E-sportförbundet beslutade vid ett möte den 9 mars att instifta en fristående disciplinnämnd under förbundets paraply för att hantera disciplinära åtgärder mot spelare och föreningar som bryter mot uppförandekoden Code of Conduct för e-sportare, nyantagna E-sporten vill samt andra därtill styrande riktlinjer och policys. Det skriver förbundet i ett pressmeddelande.

– Vi vill genom detta ta ett särskilt ansvar för att bidra till ett bättre online klimat för barn och ungdomar i våra medlemsföreningar men också för samhället i stort, säger Max Horttanainen, förbundsordförande i Svenska E-sportförbundet. Det ska inte gå obemärkt förbi när någon uttrycker könsord i chattforum, svär åt andra spelare eller allmänt beter sig illa online. Särskilt i en värld där många vuxna saknar insyn eller förståelse för hur sånt ska hanteras samt med det faktum att allt fler barn och ungdomar deltar på allt fler online turneringar.

E-sporten fångar upp ungdomar

Svenska E-sportförbundets disciplinnämnd kommer nu tillsammans med förbundsstyrelsen, erfarna tävlingsarrangörer och andra inblandade under den kommande mandatperioden arbeta fram riktlinjer och policys för vad som är bestraffningsbart samt på vilket sätt. Där kommer uppförandekoden tillsammans med RF:s generella bestraffningsregler vara vägledande.

– Det ska bli särskilt intressant att under året presentera bestraffningsregler för online idrott, något som Riksidrottsförbundet idag saknar helt i sina stadgar, säger Sammi Kaidi tidigare ledamot i Svenska Taekwondoförbundets styrelse och idag vice Förbundsordförande i Svenska E-sportförbundet. E-sporten har alla förutsättningar att vara drivande i dessa frågor och dessutom påverka en stor generation barn och ungdomar där många slutar i den traditionella idrotten från 11 års ålder men där e-sporten istället fångar upp dem.

Nätmobbning och andra former av hot eller trakasserier är en av Svensk idrotts största utmaningar för att komma åt problematiken kring inkludering, jämlikhet och jämställdhet samt uppfylla ambitionerna om ett livslångt idrottande; “Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt.” Nu tar vi frågan på allvar. det är på tiden tycker vi på Varvat!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.