Epic Games köper Bandcamp

Bandcamp är nu en del av Epic Games, skriver företagets VD Ethan Diamond i en bloggpost. Uppköpet är ett av många under den senaste tidens generösa shoppingrundor både högt och låg i spelbranschen. Storleksordningen på transaktionen har dock inte tillkännagivits av någon utav parterna. Samtidigt nämner Diamond att Bandcamp till dags dato har betalt ut närmre en miljard dollar till sina artister sedan starten 2008.

Bandcamp är en sajt dedikerad till musikdistribution främst för mindre artister och är en välrenommerad plattform inom spelmusik (jag länkar själv till den frekvent i både recensioner och Soundtracksöndag). Spelmusiker som använder tjänsten är bland andra Austin Wintory (Journey, The Banner Saga), Jake Kaufman (Shantae, Mighty Switch Force) och Grant Kirkhope (Banjo-Kazooie, Yooka-Laylee). Företagets affärsmodell har hela tiden handlat om att ge skaparna större kontroll över och avkastning för sina verk, vilket de stolt proklamerar ger artister i snitt 82 % av intäkterna i försäljningar som går via hemsidan.

Enligt Diamond är för närvarande inga ändringar i den här affärsmodellen aktuella; Bandcamp kommer att förbli en egen marknadsplats och musikcommunity med honom i ledningen även i fortsättningen. Företagen säger sig dela både värdegrund och ambitioner att skapa ett bättre stöd för skapare och främja en mer direkt kontakt med fansen. En annan site, Protocol, nämner också att Epid i och med förvärvet har en betydligt bättre juridisk koll på musik, något som kan gagna dem stort i kampen om nästa generations virtuella lekplatser, det s.k. metaverse.

I morgon är det Bandcamp Friday, en dag då alla intäkter går oavkortat till artisterna. Kampanjen dök först upp i kölvattnet av den globala pandemin, men har varit ett återkommande inslag under två års tid nu. Kommer Epic Games at låta bandcamp behålla sina speciella fredagar? Det är en av många bra frågor nu.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.