Artikeln är ett betalt samarbete:
Gaming och ergonomi – hur du förebygger problem

Musarm, gamnacke eller ostbåge-rygg. Många timmar framför datorn kan leda till flera problem med hållningen, men med rätt ergonomi kan man förebygga det mesta. Gamingstolar är anpassade för gamers som sitter länge framför datorn och behöver extra stöd för bland annat ländryggen och nacken. Genom att välja en gamingstol blir det mer bekvämt att spela.

Ett tips är att välja en gamingstol bäst i test för att vara säker på att du köper rätt stol. Att gå på rekommendationer från andra gamers är ofta en bra idé, eftersom gamers har samma användningsmönster och förstår vad som är viktigt när man sitter ner och spelar flera timmar i sträck. En gamingstol måste vara lätt att justera på flera olika sätt för att vara ergonomiskt riktig. Justering av sitthöjd, säteslutning, armstöd och nackstöd är viktigt om man ska anpassa stolen efter kroppen.

En gamingstol har ofta mer stöd för nacke och ländrygg än en kontorsstol. Det brukar även gå att fälla tillbaka en gamingstol längre än en kontorsstol, eftersom många gillar att spela i ett mer bakåtlutat läge. En gamingstol har dessutom i regel vadderade, vinklade och justerbara armstöd. Eftersom armarna vilar på armstöden så är det viktigt att armarna avlastas rätt. Armstöd ska vara i nivå med skrivbordet för att man ska förebygga problem med skuldror, armbågar och handleder. Ergonomiska armstöd måste därför kunna justeras genom att sänka och höjas. Använd gärna geléstöd för handleden, eftersom det motverkar att du utvecklar karpaltunnelsyndrom där nerver i hamnar i kläm på grund av överansträngning.

Eftersom många gillar att spela i olika sittställningar är det viktigt att stolen tillåter att man inte bara sitter rakt med fötterna på golvet. Vill man sitta i skräddarställning är det till exempel viktigt att stolens armstöd går att vika undan. Dessutom är det viktigt att stolen har en mjuk kant på sätet, som även gärna får vara rundad. Då skär den inte in i benen när man sitter länge. Gamingstolar har vanligtvis borttagbara stöd för ländryggen, vilket skiljer dem åt från kontorsstolar. Att ryggen får extra stöd gör att man förebygger problem med ländryggen.

Gamingstolar gör att man sitter rakare och med mer stöd än i en kontorsstol. Kontorsstolen har ofta inget nackstöd, men det har alltid gamingstolar. Det innebär att huvudet alltid tittar rakt fram mot datorn, istället för att hakan faller ner och huvudet är framåtlutat. Det kan leda till att man blir kutryggig eller får en gamnacke efter ett tag.

Även om du har utrustning i toppklass är det inte ett substitut för att stretcha musklerna. För att förebygga problem är det viktigt att du sträcker på dig regelbundet. Ha gärna några övningar på lut som du kan använda då och då för att förebygga problem. Satsa på att göra två-tre övningar varje timme.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.