”Med podcasten hoppas vi kunna bidra med konkreta tips för vuxna som vill lära sig mer och bjuda på en och annan aha-upplevelse kring e-sportens betydelse för unga”, säger Jesper Englin, utbildare för projektet Framtidens E-sport. Framtidens E-sport är ett projekt av den ideella föreningen Female Legends, finansierat av Allmänna Arvsfonden. Målet med projektet är att ta reda på varför så många tjejer slutar spela och e-sporta i 10-årsåldern. Det treåriga projektet samarbetar också med Högskolan i Skövde för att sammanställa en handbok för jämlik e-sport.
Nej, det handlar inte om att det är från 18 år och uppåt. Den podcast som kommer gå under namnet E-sportsföräldrer är till för att upplysa. Den kommer utbilda vuxna om vad e-sporten är ur ett samhällsperspektiv, samt engagera sig mer i ungas spelande. Idag engagerar e-sport hundratusentals barn och ungdomar i Sverige. Trots detta har föräldrar, lärare och andra vuxna väldigt liten förståelse och insikt i detta. Som en del av projektet Framtidens E-sport lanserar Female Legends därför podcasten E-sportförälder på ämnet.
”Det är stor brist på engagerade vuxna inom e-sporten. Det leder till unga som känner sig oförstådda och otrygga. Vi behöver en miljö där unga och vuxna kan ha ett naturligt samtal om spel”, säger Lillie Klefelt, grundare av Female Legends.
I premiäravsnittet av E-sportförälder hörs DreamHacks chefsstrateg Tomas Lyckedal, som funderar kring hur framtidens e-sportträningar ser ut och hur vi kommer att bygga våra hem efter idén om socialt spelande. Han delar också med sig av idéer kring hur föräldrar kan hitta vägar till att bli en större del av sina barns digitala fritid.
Podcasten släpps en gång i månaden och hittas på Spotify eller i dess RSS-flöde. Inom kort släpps den även på iTunes.