Förhandstitt FIFA 16

Med raska steg passerade jag Fatbursparken i Stockholm. Jag var sen. Ännu en gång hade Stockholms Södra förvirrat mig och fått mig att ta fel uppgång. Jag var på väg för att spela något för mig så ovanligt som ett sportspel. FIFA 16 för att vara exakt.

Väl i receptionen hos EA Sverige fick jag skriva på det obligatoriska tystnadsavtalet innan jag tilläts passera de lokaltrafiksliknande spärrarna. En journalistkår av bekanta ansikten fyllde soffan i vänthallen. Medan jag blandade en kopp te undrade jag om det var på grund av lilla mig de fått vänta. Efter en stund dök EA Nordics kommunikationsansvarige upp och ursäktade sig för väntetiden. Med det drog jag en suck av lättnad och gick in i konferensrummet som möblerats med flertalet spelstationer – inklusive soffor! Jag slog mig ner i en soffa och fick sällskap av Emma från Loading.

Vad som följde sedan var en käck presentation Sebastian Enrique, producent för FIFA 16, där spelets nya funktioner listades. Bland de nya funktionerna fanns bland annat bättre dribblingar, mer autentiska matchinterface som skulle påminna om de verkliga ligornas, väder- och dygnseffekter, över 900 fotbollsramsor och möjligheten att träna spelare i karriärläget. Ganska ointressant data för mig vars fotbollskunskaper sträcker sig till att veta att det är bollen sporten är uppkallad efter. Fotbollsfantaster däremot har säkert mycket skoj att se fram emot.

Ser det ut såhär i Bundesliga? Utvecklaren EA Canada påstår det i alla fall.

Förutom inkluderingen av tolv kvinnliga landslag (som utannonserades i våras) var nog den största nyheten FIFA Ultimate Team Draft. Draft som det kallas, är ett spelläge i FUT där en eller två spelare kan skapa ett drömlag från slumpmässigt dragna spelare (enbart ur de manliga ligorna) och sedan spela sitt lag i matcher för möjligheten att vinna poäng. Det är tänkt att Draft ska växa med tiden då fler fotbollsproffs läggs till allteftersom.
Draft presenterades för oss med den här rätt roliga trailern som fick mig att se på det som den självklara aktiviteten på hemmafester.

Kan fotbollen stå inför ett skifte?
Efter några vänskapliga matcher med Emma, där jag förgäves försökte passa och skjuta mål, erbjöd hon att dela sin intervju med Sebastian Enrique med mig. Det lät kul och jag reste mig ur den ovanligt bekväma soffan och följde med till entrén. Sebastian satt i väntsoffan och såg lite svettig och trött ut, med all säkerhet gravt jetlaggad. Vi skakade hand och han gav mig en komplimang för min Professor Sakamoto t-shirt, vilket gjorde mig glad. Jag tänkte vara artig och kommentera hans EA-tröja, men den var allvarligt talat inte särskilt fin. Istället drog Emma igång intervjun – tack för räddningen!

En snygg bild på Sebastian som vi lånat från Google.

En snygg bild på Sebastian som vi lånat från Google.

Enligt Sebastian själv är han en schysst, argentinsk kille som bor i Kanada. Han har jobbat på EA och med FIFA-serien i tio år, en karriär han är nöjd med. En detalj som fick honom att verka mänskligare än vad en kan föreställa sig av spelutvecklare från stora företag var att han adopterat en gatuhund.

För Sebastian och hans team är målet att hela tiden göra FIFA till de bästa och roligaste fotbollsspelen i branschen.
– Jag skulle säga att vi lyckats uppnå de mål vi hade med FIFA 16, säger Sebastian, men vi vill ständigt förbättra serien och nå större mål.
En ödmjuk kommentar för någon som hjälpt till att utveckla en spelserie som lokaliserats till 51 länder och sålt över 100 miljoner exemplar. Men en väldigt stor och relevant bedrift som EA Sports kan vara nöjda med är inkluderingen av kvinnliga fotbollsspelare.
– Det är viktigt, berättar han och tittar på oss, eftersom det är en del av fotboll och borde vara en del av FIFA. Att vara producenten som introducerar kvinnlig fotboll på den här skalan är en heder för mig och något jag är stolt över.

Han förklarade sedan det hårda och kostsamma arbetet med att implementera damlandslagen i FIFA 16. Över 60% av deras material var tvunget att göras om från grunden för att lämpa sig för både kvinnliga och manliga fotbollsspelare. Men den svåraste utmaningen var att få tag i de faktiska spelarna.
– Det var otroligt svårt att få möjlighet att besöka och låna de kvinnliga spelarna för att skanna dem. De kanske träffas några få gånger om året och då är det oftast hård träning och matcher som gäller.
Bara tolv damlandslag kom med i FIFA 16 på grund av lagens tillgänglighet och ekonomiska möjligheter. Ett logiskt resonemang jämfört med att hästsvansfysik skulle kräva avancerade teknologiska landvinningar som han nämnde bara minuten innan.

Trots att utvecklaren EA Canada verkar stolta över sin landvinning inom jämställdhet är ändå damlandslagen undangömda i en undermeny, reserverade för ett fåtal spellägen. Dessutom är det enbart på tre av tolv omslag som kvinnor tar plats bredvid omslagspojken Messi. Men Sebastian är ändå optimistisk och berättar om gräsrotsrörelser i Sydamerika som ska få tjejer mer intresserade i sport och de satsningar som görs på damfotboll i USA.
– Fotbollen har verkligen vuxit de senaste åren. I Staterna har fotboll blivit mer av en damport till skillnad från amerikansk fotboll, baseball eller basket och vissa skolor erbjuder också stipendier i damfotboll. Och jag tror att FIFA – spelet, inte organisationen – har hjälpt den fotbollsutveckling i Staterna.

Nybörjarvänligt och med djup
När vi var tillbaka i soffan utmanade vi varandra i några matcher. Den här gången dök det nya och behjälpliga användargränssnittet upp och visade vilken knapp som gjorde vad i givna situationer. Detta hjälpte mig att peta in några bollar i mål – samt bli utvisad tack vare alla uppmaningar till att glidtackla.
Kvar från förra årets upplaga av FIFA är ansiktsanimationerna som gör det underhållande att se spelarnas grimaser när de faller omkull eller skriker på domaren. Nytt för FIFA 16 är möjligheten att göra diverse segerritualer vid mål – något Emma nyttjade väl för att strö salt i såren.

Fratton Park är en speciell arena i FIFA 16 då den är till minnet av Simon Humber, före detta creative director för FIFA-serien.

Som vanligt finns det möjlighet att träna på sin konst medan spelet laddar, men för att förbättra fotbollsspelarna finns det nu ett nytt träningsläge. Där kan spelaren effektivt träna fotbollsspelare i olika attribut lämpade för särskilda lagroller. Grinding någon?
En annan nyhet är möjligheten att spela små turneringar innan säsongerna. Dessa varierar i svårighetsgrad och ger spelaren tillfälle att pröva ut olika kedjor och strategier. De här är bara några av de många förbättringarna som tillkommer i det utvecklade karriärläget.
Fotbollsfans kommer onekligen ha mycket att göra i höst.

EA har tagit ett steg framåt
Efter tio matcher eller så var vi båda ganska mosiga i skallen och fnittrade trött åt en replay där Lisa Dahlkvist välte en motståndare med en dundrande glidtackling.
Det var nog med fotboll för en dag.
På vägen därifrån fick jag känslan av att EA Canada gjort sitt för att även denna gång överträffa sig själva – FIFA 16 kändes mer fotboll än FIFA 15 som jag testade i fjol. Att EA vågat ta det första steget i kampen om jämställdhet bland sportspelen är en trevlig och nödvändig bonus. Nu är det upp till oss att bevisa att de är lika viktigt här som i resten av spelvärlden. Det är upp till oss att visa att damerna inte bara ska vara en feature, utan en standard. I mitt huvud ekade några självklara men samtidigt flyktiga ord Sebastian Enrique sa under intervjun:
– Fotboll och FIFA är för alla. Unga som gamla, pojkar som flickor.

FIFA 16 släpps den 24 september till Playstation 3 och 4, samt Xbox 360 och One, PC.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.