Game Awards 2022 satte strålkastarna på indie-scenen

Indie är svårdefinierat.

Förutom att The Game Awards utser årets indiespel såväl som årets indie-nykomling, spenderar de även en ansenlig mängd trailertid åt att annonsera nya indiespel. Det här året blev i sanning ett smörgåsbord för indie-titlar, från de minsta till de största tänkbara. Här nedan följer alla indietitlar som visades upp på galan.

Hades II

Hades utannonserades på The Game Awards 2018 och vann både årets indie och årets action när det kom 2020. Så vad passar väl bättre än att Supergiant utannonserar sin uppföljare på platsen för (genom)brottet? Hades II ser flott ut, och dess trailerintro är en riktig ”eye-turner”. Hades II är hittills bara bekräftat till PC.

Judas

Ken Levine, mannen bakom BioShock, tänker ge oss en dos till av vad det nu än var som gjorde BioShock så djävulusiskt bra. Den här gången i form av Judas, ett spel som uppmanar dig att ”fixa vad du pajat”. Det ser helt galet ut, och vi ser fram emot att få veta mer. Judas släpps till PC, Xbox Series X|S samt PlayStation 5.

Earthblade

Skaparna av Celeste (som för övrigt vann indie-Game of the Year 2018) utannonserar Earthblade. Frågan är om det är ett Metroidvania-spel, eller om det kommer att satsa på något i stil med Celestes mer avgränsade banor/kartor. En sak är i varje fall säker, och det är att Earthblade kommer vara värt att hålla ögonen på. Det är hittills bara bekräftat för PC.

Post Trauma

Post Trauma är studion RED SOUL GAMES’ debuttitel och ges ut av svenska Thunderful. Det tar efter äldre skräckspel med en statisk kameravinkel och en fokus kring pussel och informationssökande. Titeln må ges ut av en lite större kraft, men Post Trauma är från början ett enmansprojekt. Mannen bakom denna passionsprestation heter Roberto Serra Gascón. Lägg namnet, studion och Post Trauma på minnet om du gillar skräck; det här kan bli spektakulärt. Det är än så länge bekräftat att komma till PlayStation 5, PC och Xbox Series X|S.

Viewfinder

Thunderful står som utgivare även på Viewfinder, som utvecklas av britterna Sad Owl Studios som sin första titel. Gameplayet är, tja, se själva. Viewfinder ser ut att bli något tämligen unikt. Och kanske en aning förvirrande, om ni frågar undertecknad.

REPLACED

Från ledsna ugglor till ledsna katter. REPLACED, som utannonserades på Xbox Games Showcase för 1 ½ år sedan, fick sig en skapligt skitsnygg trailer och något slags löfte om ett släpp under 2023. Det utvecklas av Sad Cat Studios (seriöst, vad är oddsen? Har de något mer gemensamt med Sad Owl Studios?!) och ges ut av Coatsink Software (Moonglow Bay) i samarbete med Thunderful. Det dyker enligt utsago upp på PC, Xbox One samt Xbox Series X|S.

After Us

En liten utvecklare vid namn Piccolo Studio fick chansen att charma publiken med en riktigt fin trailer i öppningsakten. Deras vackra projekt bär namnet After Us och handlar om jorden efter undergången. Gaia, Jordens väsen, färdas över dess yta och hjälper själarna från de många djur som följt människan åt i undergången. Det är en hoppfull berättelse med en snusförnuftig sensmoral och förhoppningsvis en gameplay som kan backa upp det. After Us når oss på PC, Xbox Series X|S samt PlayStation 5. För utgivningen står Private Division (OlliOlli World).

Hellboy: Web of Wyrd

Ett nytt Hellboy-spel, baserad mer på serietidningsberättelserna än något annat. Ser fränt ut. Utvecklas av Upstream Arcade (West of Dead) och ges ut av Good Shepherd Entertainment (John Wick Hex, Killer Clowns from Outer Space: The Game). Hellboy: Web of Wyrd kommer till alla nuvarande plattformar under solen (PC, PS4–5, Xbox One/Series X|S samt Switch).

Dead Cells DLC (Return to Castlevania)

En blev ju nästan lite hoppfull när bekanta Castlevania-toner ljudade ut högtalarna under den här trailern. Det här handlar dock ”bara” om nedladdningsbart innehåll till 2017 års Dead Cells. En snygg trailer är det likväl, men ett nytt Castlevania hade nog ändå vägt aningen tyngre. Ändock – att ett fyra år gammalt spel fortsätter få DLC/expansioner är inget att fnysa åt.

Vampire Survivors Mobile

Vampire Survivors tycks ha tagit världen med storm med sin roguelike-bullet-hell-mix när det kom till Xbox One, Series X|S samt PC (ja, till och med Mac). Så pass så att det nu når mobilmarknaden på Android- och iOS-enheter. Och det är gratis! Snälla bli uppspelt!


Låt gå för att hälften av dessa har utgivare i ryggen, men dessa är i mesta mån små till skalan (utom en; gissa vilken). Det går dock inte att förneka att de här titlarna bär den där indieprägeln av återhållsamma, uppstudsiga och ofta oerhört kreativa små spel. De där som försöker, kan och visar vad vårt kära spelmedium kan ge i rätt händer. Att de får sådan uppmärksamhet i strålkastarljuset som TGA ändå innebär är en fröjd att glädjas åt.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.