Game Boy Advance fyller 20!

Game Boy Advance var en fräsch tillkomst när Game Boy Color kändes gammal och förlegad. Plötsligt blev spelen mer levande och roligare att spela. Detta var Nintendos sista stora satsning på den portabla spelmarknaden som ohotad nummer ett. Nu fyller den färgstarka konsolen tjugo år.

I dag – 22 juni – är det tjugo år sedan Game Boy Advance (GBA) släpptes i Sverige. Nintendos uppgraderade Game Boy blev en kommersiell succé som skeppade iväg över 80 miljoner enheter innan produktionen upphörde 2007. Med sin 32-bitars ARM-processor kunde den spela upp 2d- och simulerad 3d-grafik samt porträttera 32 768 färger samtidigt. Konsolen fick ett hyfsat stort spelbibliotek med rätt så många saftiga titlar i bagaget.

Jag minns hur jag och familjen cyklade till Elgigantens dåvarande butik som låg i shoppinggallerian Göfab i Vänersborg. Väl där inhandlades den färgglada rariteten som nyss hade landat till försäljning. Super Mario Advance och Golden Sun blev de första premiärspelen som fick äran att spelas. Det var en häftig känsla att äntligen uppleva hur Game Boy bitvis tog steget ut i 3D-världen med all den tekniska kapacitet som fanns att tillgå. Det enda smolket i glädjebägaren var den illa upplysta skärmen. När solen sken som allra starkast var det nästan omöjligt att spela utomhus, om inte en skugga blev räddaren i nöden.

Den första modellen anno 2001

Idag har Nintendo lagt ned alla planer på portabelt spelande via en handhållen konsol. Det är mobiltelefonerna som tagit över den rollen. Men då var Game Boy Advance en frisk fläkt som verkligen bekräftade Nintendos dominans på den mobila spelfronten. Förhoppningsvis finns GBA fortfarande i någons byrålåda och förgyller tillvaron när lite dödtid behöver avverkas.

De tre bästa spelen i urval

Metroid Fusion

Det här är sannerligen det bästa spelet till Game Boy Advance och – i mitt tycke – det bästa spelet i Metroidserien någonsin. Det var gräsligt vackert, spännande, roligt och bitvis kittlande rysligt som handlingen bjöd på. Samus Aran blev infekterad av ett virus och var tvungen att i samma vända utkämpa en strid mot en fiende som kunde kopiera Samus rakt av. Scenen när Samus möter sin klonade antagonist SA-X i korridoren är ett mitt för livet. Det grämer mig fortfarande att jag sålde av Metroid Fusion för en herrans massa år sen.

Wario Land 4

Warios fjärde officiella installation var ett färgsprakande äventyr. Wario ska hitta en skatt i ett jungeltempel, utspridd på fem olika världar i templet. Varje värld har boss att fixa innan nästa nivå kan uppnås. Spelet är roligt och lagom utmanande. Men efter att spelet är avklarat finns dock inte mycket att återvända till.

Super Mario World: Super Mario Advance 2

Super Mario World var mitt första spel till konsolen SNES. Det var ett mäktigt äventyr som kom att sluka många veckor av min lediga tid. Titeln fick en portning till GBA som levererade samma kvalitet som jag fick uppleva åtta år tidigare.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.