Super Mario 64 fyller 25!

I dag är exakt tjugofem år sedan Nintendo 64 lanserades tillsammans med flaggskeppet Super Mario 64 i Japan. Spelet var revolutionerade och tog begreppet 3D till nya nivåer i spelsammanhang. Mario kunde plötsligt springa, gå, smyga, hoppa, simma och studsa var han än satte sina trekantiga fötter. Banorna var – i mitt tycke – gigantiska och erbjöd en frihet som tidigare Mariospel inte ens var i närheten av.

Jag minns än idag hur Super Mario 64 gjorde mig upptagen veckor i sträck när konsolen landade på svensk mark våren 1997. Det var en utmaning av Guds nåde att samla in alla 120 stjärnor som låg utspridda kors och tvärs över hela slottet. Att banorna var kreativt utformade bidrog till upplevelsen att resan var rolig och värd att göra. I efterhand berättade Nintendochefen Shigeru Miyamoto hur otroligt ambitiöst spelet var och vilka insatser som krävdes för att slutföra utvecklingen inför releasen.

Vi på redaktionen hoppas på tjugofem nya år med Super Mario 64 och förhoppningsvis nya Mariospel som den japanska spelgiganten kan kläcka ur sig. Grattis!

Tre personliga momentfavoriter

Flygmössan på Bob-omb Battlefield

Första mötet med Bowser

Pingvinracet i Cool, Cool Mountain

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.