Artikeln är ett betalt samarbete:
Gör miljön en tjänst – återanvänd begagnad elektronik

I dagens samhälle är det många frågor som står på tapeten, särskilt när det kommer till klimat och miljö. Det är helt klart en god idé att alla börjar tänka klimatsmart för att minska avfall och kostnader. Något som det debatteras friskt om är återanvändning och detta har gett gehör hos konsumenterna som har börjat tänka efter lite mer när det kommer till miljön. Svenska Miljöinstitutet har uppmanat större organisationer och enskilda individer att värna om miljön genom att värdera och återsälja använd elektronik.

  • Återanvändning sparar både tid och pengar.
  • Värna om miljön och vår planet.
  • Begagnat är ofta prisvärt, men ändå lika väl fungerande.

Om större organisationer visar ett större intresse i att köpa in använda produkter och återsälja dessa, samt se till att de är i toppskick så skulle fler människor återanvända elektronik istället för att köpa nytt. Ofta så har många en tanke om att begagnat/återvunnet inte håller samma klass som en ny produkt och detta behöver inte alls stämma. Även om de flesta vill göra mer för att värna om miljön så är det många som i första hand direkt ser sig om efter nya produkter istället för att köpa en återvunnen produkt.

Företag måste enligt lag återsälja använd elektronik

Många blandar ihop orden begagnad och återvunnen, men det finns en viss skillnad mellan dessa ord. När något säljs som begagnat så är det en enskild person som säljer produkten. I dessa fall så har du som köpare ingen säkerhet. När en produkt är återvunnen så betyder det att produkten i regel säljs av företag som är specialister på just de produkter som de återvinner. Ett exempel kan vara en spelbutik där du kan köpa begagnade PC-spel, eller en hemelektronikbutik som återsäljer mobiltelefoner. Sedan 2015 är det dessutom en lag på att alla butiker som säljer elektronik också måste ta emot och återanvända sina produkter.

När det kommer till återanvändning av elektronik så är det alltså specialiserade företag på just teknik som ser till de produkter som återlämnas av kunder återsäljs i toppskick. Detta gör att du både sparar in en hel del pengar, men också samtidigt får en produkt som är lika bra som om du hade köpt produkten helt ny. Ett exempel på liknande företag är Aiter Networks som specialiserar sig på att återsälja använda IT-system som Refurbished Cisco med produkter som är upp till 90 % billigare än ursprungspris.

Ska du köpa ny elektronik? – Kika alltid först om produkten finns till återförsäljning!

Många där ute frågar sig nog vad de kan göra mer för att värna om miljön och det finns alltid något som man kan göra för att vara lite mer miljövänlig. Om du vanligtvis köper elektronik ny så bör du fundera nästa gång på att köpa dina elektronikprodukter av ett företag som återförsäljer begagnad elektronik. Börja därför alltid med att kika runt för att se om du kan få tag i produkten som du är ute efter på något annat sätt, innan du väljer att köpa en helt ny. Detsamma gäller såklart även din egen elektronik som du inte längre behöver, sälj istället denna till en återförsäljare av elektronikvaror och värna om miljön – samt kanske berika någon annan persons liv med saker du själv är klar med. Att återanvända är både klimatsmart och bra för ekonomin, eftersom att du kan hitta produkterna du är ute etter till ett reducerat pris.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.