Årets Sportspel 2012: Forza Horizon

Först och främst måste vi klargöra en liten detalj. Forza Horizon är nästan mer ett actionspel än något annat. Faktum är dock att serien har sin grund i klassisk bilracing och då går det inte att förbise detta underbara spel som i denna artikel faller in under kategorin motorsport.

Mycket är nytt i Forza Horizon. Det mest uppenbara är den fantastiskt vackra, öppna spelvärlden. Colorado utgör med sin varierande terräng den perfekta miljön för ett bilspel och redan från första stund är jag taggad till tänderna inför min debut i Horizon-festivalen. Min klättring mot toppen tar sin början i en föga imponerande Volkswagen Corrado. Med tiden utvecklas både min skicklighet och mitt bilstall. Med ca 100 bilar att låsa upp så finns en bra grund för många timmars spelande. Utbudet sträcker sig från gamla Mustanger och Chevor till Lamborghinis senaste modeller och världens snabbaste konceptkärror. Dessutom så finns det enormt mycket att göra med varje bil i det välfyllda garaget.

Trots det lite märkliga beslutet från utvecklarna Playground Games att plocka bort spelläget med delad skärm så står Forza Horizon i en klass för sig. Jag törs nästan sträcka mig så långt som att påstå att detta är det bästa bilspel jag någonsin spelat och det säger en hel del om kvalitén i Forza Horizon.

Hedersomnämnande: Fifa 13 Fifa 13

I hur många år som helst så har EA Sports varit dominanten när det gäller sportspel. För oss i Europa så är det fotbollsspelet Fifa som lockar flest köpare varje år. Kanske inte så konstigt med tanke på hur enormt och komplext hela onlinedelen har blivit. Man brukar säga att de bästa shooter-spelen, som Call of Duty och Battlefield utvecklas främst för spel mot motståndare över nätet och det är en sanning som numera lätt kan appliceras även på Fifa-spelen.

Fifa 13 är det mest kompletta fotbollsspelet vi skådat, både på och utanför planen. Med sitt Ultimate Team så har EA Sports skapat en gemenskap hos spelare världen över som endast går att jämföra med online-succéer som CS eller World of Warcraft. Spelare jämför, köper och säljer fotbollsstjärnor med varandra, allt för att få ihop ett så prisvärt och konkurrenskraftigt lag som det bara är möjligt. Att man dessutom har utvecklat själva fotbollsdelen så att motståndare och medspelare rör sig över planen på ett mer naturligt sätt gör att Fifa 13 befäster platsen som ett av väldens bästa sportspel.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.