Hundra Dagar Master System #34: Sonic the Hedgehog Spinball

Vad gör du när julen bara är runt hörnet och din tilltänkta kassako till spel inte kommer att vara redo för release till dess? Jo, du håller tankesmedja, kraftsamlar och ber till födelsedagsbarnet och hans pappa att resultatet ska falla i god jord. Och det gjorde det; Sonic the Hedgehog Spinball (eller Sonic Spinball i folkmun) på Mega Drive/Genesis sålde förvånansvärt bra, trots att det var påskyndat och hade ett soundtrack i vanesmak.* Året därpå – i vissa regioner ännu senare än så – kom Sonic the Hedgehog Spinball till Master System.

Jag har själv aldrig varit mycket för vare sig analoga eller virtuella flipperspel. Men även jag kan se storheten i svenska klassikerna Pinball Dreams och Pinball Fantasies. Och efter Sonic the Hedgehog Spinball är jag såpass positivt överraskad att jag kanske borde omvärdera min grundinställning.

Spelet är trots konsolens kraftiga begränsningar oförskämt kul. Du har fyra flipperspel/banor du ska ta dig genom, med en bosstrid i slutet på varje och kort bonusbana mellan dem. Designen varierar väldigt och lockar med läckra färger och en musik som är över all rimlig förväntan. Särskilt med tanke på att det hela producerades av amerikanerna på Sega Interactive Development Division.

Sonic the Hedgehog Spinball är alltså inte särskilt långt, och det är heller inte svårt. Trots en allt annat än mjuk panorering lyckas spelet ändå få till en bra känsla. Borden är roliga att utforska och storleken gör att man aldrig tappar bort sig. Det är lätt att förstå sig på fysiken, som med tanke på många andra titlar på Master system förtjänar en guldring. Den finurliga utforskaren kan dessutom hitta små dolda koder på borden. Dessa kan ”matas in” genom att lyssna på specifika ljudeffekter i en specifik följd på Options-menyn.


Koderna i sig är en riktigt kul bonus. De ger allt från extraliv till förstorade sprites, lägre/högre gravitation till alternativ (reverserad) färgpalett. Det är en älskvärd belöning efter att ha klarat spelet, även om de där extraliven knappast lär behövas.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.