Hundra Dagar Master System #35: California Games

Dröm om kalifornifikation.

Självklart har jag samlat på mig en del sportspel bland mina 100 första titlar på Master System, och California Games är ett av dem. Spelet är en samling sportgrenar som tätt förknippas med USA:s kanske kändaste delstat. Denna första del i serien (ja, det finns en uppföljare) dök upp på lite hisnande 14 olika format. Vilka grenar som finns med beror lite på plattform, men för Master System är det skateboard (half-pipe-ramp), Foot Bag, surfning, rullskridskor, BMX samt frisbee.

California Games har i princip bara fyra spellägen: Spela alla grenar, spela några grenar, spela en gren eller öva på en gren. När du är klar är det inte mycket mer än så. Du kan samla poäng och plocka rekord för lite bonusspel och här finns lite ”fuskkoder” för att få ut ännu mer av spelet, men det är ändå en rätt så WYSIWYG titel. När du startar spelet får du välja antalet spelare, upp till åtta stycken(!) och ni alla skriver i ett sex tecken långt namn. Sedan blir det åka av!


Som turneringsspel på en spelkväll eller så kan faktiskt California Games vara rätt kul. Men först vill du nog ge samtliga spelare en chans att bekanta sig med kontrollerna. Varje evenemang har så klart sin egen konfiguration, och den är allt annat än intuitiv i dagens mått mätt. Jag förstår absolut vad programmerare/designers hade i åtanke när de lade upp kontrollscheman, men låt oss säga att jag tackar stjärnorna för att mitt exemplar har manualen kvar.

Visst är det förståeligt att många verkar titta tillbaka på California Games med nostalgiska glimtar i blicken. Jag kan till och med förstå dem och det faktum att det blev så älskat att Master System fick en av tretton portningar. Kanske denna till och med är en av de finare att titta på. Ljudmässigt är dock ingen version av California Games någon större hit, trots att Master System-versionen har ett otippat FM-soundtrack (trots att det aldrig släpptes i Japan, som är den enda marknaden med FM-modul!) och NES-versionen arrangerades av David Wise.

Mega Drive-portens titellåt är dock inte så pjåkig.

California Games lär inte lyftas ur förpackningen igen på bra länge. Det är helt enkelt inte tillräckligt kul själv i dag, och oddsen att jag finner upp till sju lika frälsta retrospelare för en sejour är rätt obefintliga. Min motivation till att få fatt i ett exemplar av uppföljaren, det passande döpta California Games II, har inte precis ökat heller. Det sagt tycker jag det är lite synd att den tilltänkta nystarten på Wii/DS/PS2 aldrig bar frukt. Sportspel av party-sorten kan vara väldigt kul i sällskap, trots allt.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.