Krönika: Krigarkvinnor som alla vill ha – var finns de?

Dagens spelindustri har gjort det möjligt för att de flesta idag ska kunna känna sig delaktiga och representerade i spel. Från att ha varit en underhållnings form för några till en bredare massa av både unga som gamla, kvinnor och män, och de intressen som de vill ta del av. Just vad det gäller könsrollerna och hur de representeras i spel är något som jag har funderat på, inte minst i samband med de nya spel som lanseras.

Trots att vi idag får ett mer jämställt samhälle så ser jämställdheten inte likadan ut i spelens värld. I vissa spel saknas kvinnor helt, medan i andra är de överrepresenterade. Ta bara exemplet om huruvida man använder sig av kvinnliga karaktärer i shooter-spel och i rollspel. I de flesta moderna rollspel kan man välja vilket kön ens karaktär ska ha, medan man i shooter-spel endast kan vara man. Är detta något som speglar vår samtid? Ett samhälle där det bara är män om är militärer. Många påstår att spelutvecklarna endast låter spelaren vara man eftersom det är flest män som spelar denna typ av spel och förutsätter att dessa endast vill spela manliga karaktärer.

Jag påstår att detta är en föråldrad syn på de manliga spelarna då många väljer att spela kvinnliga karaktärer i andra spel, på samma sätt som kvinnor väljer att spela män. Ska man dessutom tala om att spelet skulle sälja mindre om kvinnliga karaktärer blir mer etablerade i spel så tror jag de redan inbitna spelare, likväl skulle köpa ett spel vare sig det är en kvinnlig eller manlig karaktär. Jag tänker på de stora shooter-spel serierna och vad de kan göra för att ändra synen på kvinnor i spel, som sagt så skulle man antagligen fortsätta köpa spelet även om man skulle kunna spela kvinna. Företagen skulle antagligen inte heller förlora ekonomiskt och de skulle bidra med så mycket, eftersom det är de stora företagen som klarar av att göra något sådant. Detta skulle säkert också få många fler att följa efter och en mer jämställd spelvärld skulle ta plats. På samma sätt som att kvinnliga spelutvecklare börjar få mer inflytande i produktionen så tror jag även att de har en del att komma med vad det gäller synen på könen i spel. Det får inte heller bli så överdrivet att man gör det till åtlöje och får det att bli sexistiskt och nedvärderande, åt båda hållen.

Idag är det som sagt inte bara en liten grupp som spela spel, utan de flesta och på samma sätt som att män ska ha möjligheten att identifiera sig med karaktären i spelen så ska kvinnorna också kunna göra det. Även om det går långsamt så börjar samhället bli mer jämnställd och varför ska inte spelvärlden vara en del av den utvecklingen? Trots allt så finns bara kön så länge som man gör skillnad på dem.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel, spel, spel, ett otroligt sätt att uttrycka sig på, revolutionerande på så många sätt. Förutom att de är underhållande så tror jag på att spel kan berätta och visa oss fantastiska ting.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.