Krönika: Språkvård i spel – Pratar du med mamma på det sättet?

Något som är vida känt inom spel världen är det grova språk som används, både verbalt och skriftligt. Hur man slänger förbannelser och svordomar på varandra i sina mikrofoner och i chatt-fälten, allt för att något gick snett eller att någon gjorde ett misstag. Sexistiska uttalanden om de andra spelarna och deras familjer, eller hot om att ta livet ifrån de andra är inte heller ovanligt så fort man berövas på sin stolthet i spelen. Varför är det så lätt att gömma sig bakom en ridå av skärmar och avatarer när det är minst lika lätt att ta åt sig av andras ohyfsade uttalanden?

Tvärt emot enkelheten i att vara elak mot andra verkar det vara oerhört svårt att ge beröm och uppmuntran. I den digitala världen verkar ondskan ha lättare att fortplanta sig än det goda, den digitala mobbingen har övertaget. Man kan ta kränkningar på olika sätt, många väljer att besvara elden och ger igen med samma typer av glåpord och tomma hot, men vanligt förekommande är också den metod att vara passiv och att inte svara alls. Resultatet blir då lätt utdömning för att vara okunnig i det internationella språket eller framförallt feg.

För vissa är spelandet att ta sig ur den verklighet där personen i fråga blir dåligt behandlad, ska då denna person bli berövad på sin fristad och bli utsatt för det som denna vill komma ifrån? Inte nog med att, det kanske redan skadade, själförtroendet blir demolerat utan även spelupplevelsen blir förstörd.

Vad fyller denna digitala mobbing för syfte hos mobbaren? Finns det möjligen en tanke om att den som tycks ha gjort fel ska bättre sig genom att bli utskälld, är inte det motsatta att ge tips och stöd en bättre metod i det fallet? Det skulle krävas många liter läsk för att ge tillbaka den energi som krävs av mobbaren för att enbart förtrycka sina medspelare.

Kanske är det de starka influenserna från amerikansk kultur som bidrar till förstörelse av spel, självfallet är det endast en tank om vad som kan vara upphovet till det elaka väsendet inom spelvärlden. En annan kan lika väl vara att spel tar fram det värsta hos oss människor, men låt oss hoppas på att fallet inte är så.

Det skulle bli svårt att förhindra kränkningar i spel, men en tanke om ett vänligare digitalt samhälle är förhoppningsvis inget som väcker anstöt hos någon. Skulle det ändå vara så, tja då hänvisar jag varmt till varvat.se och dess mail.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel, spel, spel, ett otroligt sätt att uttrycka sig på, revolutionerande på så många sätt. Förutom att de är underhållande så tror jag på att spel kan berätta och visa oss fantastiska ting.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.