NärCon är på ingång!

NärCon Sommar 2019 är Nordens största spel- och cosplayfestival och äger rum inom mindre än en månad. Den 25-28 juli intar NärCon Linköping på Linköpings Universitet, Campus Valla. Festivalen är en mötesplats för ungdomar med digitala intressen och rymmer alla möjliga nördiga intressen såsom tv-spel, cosplay, japanska böcker och serier, youtube, rollspel, brädspel och lajv.

Festivalen förväntas även i år slå besökarrekord med över 12.000 deltagare per dag. ”Det är otroligt häftigt, att efterfrågan på mötesplatser och aktiviteter för unga nördar fortsätter att växa!” säger Sam Anlér, grundare och projektledare för NärCon Sommar. NärCon har en unik besökarskara med en majoritet kvinnor samt en betydande del icke-binära. De kommer från hela norden och är i alla åldrar. Festivalen är helt alkohol- och drogfri, vilket gör den till en trygg mötesplats. En del av NärCons värdegrund och mål är att alla är välkomna, alla ska kunna delta i alla aktiviteter och få minnen för livet.

Det är också en mötesplats för kreativa ungdomar; på schemat finns workshops, föreläsningar och tävlingar inom skapande av alla slag, från målning och sömnad till videoredigering och musik. Varje år samlas bokförlag, författare, musiker, konstnärer och spelutvecklare tillsammans med unga skapare i en kreativ plattform där alla visar upp och säljer sina skapelser.

Cosplay

I vanlig ordning arrangeras flertalet olika tävlingar i cosplay. I Novice och Intermediate visar otroligt duktiga nybörjare och proffs upp sina dräkter på en catwalk. I de andra tävlingarna utför deltagarna dessutom ett framträdande som dom skrivit själva, vissa i grupp och andra helt själva. Den färgsprakande avslutningen på eventet blir dom nordiska mästerskapen i cosplay, Nordic Cosplay Championship. Här tävlar 12 representanter från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island, Estland, Lettland och Litauen om titeln som nordisk mästare. Allting sänds på NärCons Twitch-kanal på lördag 27/7 klockan 21.00.

Det som kanske syns mest under NärCon är cosplayparaden som äger rum på fredag den 26/7 kl.16:00-18:00. Den går från universitetsområdet, genom Gamla Linköping, upp längs med Malmslättsvägen och slutar i Domkyrkoparken. Paraden samlar över 1 000 cosplayande deltagare.

Gäster

En lång rad gäster i olika kategorier besöker festivalen. Bland alla dessa hittas det Japanska bandet och idol-gruppen Necronomidol som spelar bland annat black metal och dark wave och har svärtat ned scener över hela världen. Utöver dem kommer Dress Up Town, ett anime-cover-band från Nederländerna som håller flertalet framträdanden på festivalen. Dessa musiker får sällskap av en känd röstskådespelare ifrån spelvärlden, Matilda Smedius (karaktären Brigitte från spelet Overwatch) som besöker eventet. På festivalen kan man också träffa youtube-stjärnorna MonteFjanton, PsykakutenTV och cosplayaren Isis Vasconcello, seriestjärnorna Lysa Hawkins, Vita Ayala, Sophie Labelle och många fler gäster.

Matfestival

Ett annat spännande inslag på festivalen är den japanska matfestivalen med både lokala och internationella försäljare, och ett brett utbud av japansk mat och godis: yakiniku, sushi, ramen, mochi, pocky och mycket mer. Det finns också försäljare med mer klassisk street food som pizza, hamburgare och langos, samt en hel del veganska och glutenfria alternativ. “En del av den speciella känslan på en festival är maten och där vill vi varje år erbjuda någonting riktigt gott och häftigt för alla.” säger Sam Anlér.

Besök festivalen gratis

Sedan 2017 har NärCon öppnat upp festivalen helt gratis under en dag och detta sker även i år. Det är söndagen under festivalen, den 28 juli kl. 08:00-12:00, som Linköpingsbor och andra intresserade kan röra sig upp mot universitetsområdet för att uppleva cosplay & tv-spel, träffa Totoro och mycket mer. ”NärCon är ett unikt evenemang och någonting en bara måste besöka. Vi är otroligt stolta över festivalen och vill därför visa upp den för så många som möjligt.” säger Sam Anlér.

Dekoration

Till sist vill besökare hålla ögonen öppna efter dom extravaganta dekorationer som kommer finnas på området. NärCon dekoreras upp med banderoller, ljuslyktor, ballonger och mycket mer för att det är event men även med skulpturer och miljöer från exempelvis Star Wars, Doctor Who, Pokémon och Totoro. Allt för att ge alla besökare en wow-känsla och häftiga fotomöjligheter samtidigt som det skapas en festivalstämning. ”Vi vill skapa något häftigt för alla besökare. Ingenting på NärCon kräver några förkunskaper eller utrustning. Oavsett vem du är kan du delta, ha kul och lära dig något nytt. Det är en fantastisk upplevelse och en riktigt häftig känsla” säger Sam Anlér.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.