SVT sänder de Nordiska mästerskapen i cosplay

I sommar samlas Nordens bästa cosplayare för att tävla i Nordic Cosplay Championship på spel- och cosplayfestivalen NärCon på Linköpings Universitet. Nytt för i år är att tävlingen direktsänds i SVT1 kl. 23.00 den 24 juli. Tävligen förväntas locka över 5 000 personer till publiken med tävlande som har kvalat in från olika evenemang i Island, Norge, Danmark, Finland samt från värd-landet Sverige skriver NärCon i ett pressmeddelande.

I februari arrangerade NärCon de svenska mästerskapen i cosplay vilket blev världens första cosplaytävling att tv-sändas i sin helhet. Showen blev en succé med över en kvarts miljon tittare totalt under direktsändningen och eftersändningen den nästföljande veckan. SVT och NärCon har nu ett långsiktigt samarbete som sträcker sig över 2016 med målet att visa upp cosplay för svenska folket.

Att än en gång få vara delaktiga i att sprida cosplay för allmänheten känns verkligen riktigt roligt och efter tittarsuccén med Cosplay-SM i SVT Play & SVT2 var det en självklarhet att även sända de nordiska mästerskapen, säger Joakim Sandberg, SVT Umeå.

Vad är Cosplay?

Cosplay kommer ursprungligen ur uttrycket ”costume play” och går ut på att med hjälp av fantasifulla dräkter efterlikna karaktärer från serier, filmer eller spel. Utstyrslarna är oftast helt handgjorda och många av entusiasterna har lagt ner hundratals timmar på sin cosplay. I Nordic Cosplay Championship bedöms dels de tävlandes hantverksskicklighet samt deras förmåga att gestalta sin valda karaktär på scenen under deras framträdande.

Om Nordic Cosplay Championship

Tävlingen hålls under den fyra dagar långa spel- och cosplayfestivalen NärCon Sommar i Linköping och bedöms av internationella domare såväl som svenska experter.

Om NärCon

NärCon är en spel- och cosplayfestival som arrangeras två gånger om året. Sommarevenemanget i juli är det största, med 7 000 besökare förra året och hålls under fyra dagar på campus Valla på Linköpings universitet.

Bland tidigare hedersgäster hittas stora röstskådespelare som Ellen McLain och John Patrick Lowrie, internationella cosplayare som Reika och KANAME☆ men även svenska gäster som YOHIO har gästat festivalen. De flesta besökare är mellan 15-19 år och evenemangen är helt alkohol- och drogfria.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.