Nintendo eShop Wii U/3DS – Antemortem #1: 3DS-spel du inte vill missa

I skrivande stund har så den oundvikliga dagen kommit – dagen då Nintendo stänger ned sin helyllemysiga eShop på Nintendo 3DS och Wii U. Dessa digitala affärer har gett oss många titlar genom åren, varav ett par nu försvinner helt då de saknar en fysisk utgåva (åtminstone i denna gudsförgätna region). Nintendo låter oss förvisso ladda ned redan köpt innehåll tills vidare, men nyköp blir omöjligt om ett drygt år. Så här innan den slutgiltiga vilan samlar vi därför några av våra favoriter. Dessa är spel som du kanske vill ge ett försök innan chansen att spela dem (lagligt) försvinner för gott – eller åtminstone fram till ett återsläpp, om du sätter din tro till det. Först ut är 3DS:en.

Smash Cat Heroes

Spel du inte vill missa 3DS: Smash Cat Heroes

Smash Cat Heroes är ett slags Herren på täppan-spel där du står i mitten av ett slagfält och måste försvara dig mot vågor av ankommande fiender. Det låter rätt grunt och tunt, men faktum med att det bjuds på en hel del djup i systemet.

Du själv har en snabb attack, en uppladdad attack och en hyper-attack, samt en speciell odödlighetsattack som släpps på slagfältet efter en 50-hit-kombo. Ovanpå det har du sedvanliga variabler för Attack, Försvar (mot hugg och slag respektive), Special och så klart Livspoäng (alla dessa kan bättras på i in-game-affären), samt Snabbhet och Slag. Du kan dessutom låsa upp diverse kringutrustning som kan hjälpa dig anpassa din strategi – exempelvis öka Snabbhet och Slag eller automatiskt återuppliva dig en gång. Smash Cat Heroes har gott och väl några timmars underhållning till en väldigt liten prislapp.

Behöver du mer övertalning än detta så kan jag ju tillägga att samtliga karaktärer är katter och de namngivna huvudsnubbarna dessutom är baserade på historiska japanska personligheter. Dessa är alla spelbara med egna färdigheter och personligheter som speglar sina inspirationskällor – en fin detalj om man som undertecknad är förtjust i japansk historia.

Pris: 25,00 kr.

Ninja Battle Heroes

För den som i stället vill ha sina kattninjor i plattforms…form finns denna lilla juvel. Ninja Battle Heroes är även tungt på action och är byggt på ett oväntat robust system med flera olika attacker och uppgraderingsbara ninjamagier.

Berättelsen i Ninja Battle Heroes kretsar kring de antropomorfiska Beast Brigade, vars uppdrag är att skydda världen. Du börjar som den ende kvarvarande efter övriga medlemmar gått upp i rök, men kommer snart att hitta dem och kunna kalla dem till din sida.

Spelupplägget är baserat på banor och världar. Banorna har unika mål som ger finfina bonuspoäng att köpa uppgraderingar för. Det handlar för det mesta om combo, snabbhet och att ta sig i mål utan skador. Det är lika oemotståndligt vanebildande som det är charmigt och gameplaymässigt tajt.

Pris: 20,00 kr.

Witch & Hero III

Del ett och två i denna trilogi finns även på Nintendo Switch, men trean är än så länge helt exklusiv på Nintendo 3DS sedan sitt släpp 2018 (för snart fyra år sedan, som tidsreferens). Witch & Hero III är mer av det goda som gör föregångarna till riktigt trevliga upplevelser, men kräver samtidigt inte heller att spelaren är bekant med dessa.

spel du inte vill missa 3ds: Witch & Hero III

Witch & Hero-seriens tre delar går alla ut på att försvara en förstenad häxa genom flertalet banor. Hon befinner sig alltid i mitten, och fiender kommer att försöka attackera från alla sidor på skärmen. För varje bana ökar svårigheten, men också belöningen för att klara utmaningen. Du går upp i erfarenhetsnivå och köper dig dessutom starkare magi, attack, försvar och kvickhet. Det är som ett strömlinjeformat Tower Defense, och det passar formatet som hand i handske. Det sagt bjuder den tredje delen på lite spelmekaniska överraskningar som tidigare delar i serien saknar.

I den näst bästa av världar portas även denna tredje del till Switchen; i den bästa hamnar alla tre på en samlingskassett med lite trevligt extramaterial. Fram till dess får de ligga här på minneskortet.

Pris: 46,00 kr.

Siesta Fiesta

En titel som ett tag var tillgänglig via MyNintendo i utbyte mot guldmynt och/eller platinapoäng. Siesta är ett pusselspel som utvecklades exklusivt för 3DS:en, där det än idag – åtta år senare – finner sitt enda hem.

spel du inte vill missa 3ds: Siesta fiesta.

I Siesta Fiesta ska du hjälpa en sovande pojke att studsa över en bana och ömsom ha sönder, ömsom undvika blocken i vägen. Du kontrollerar pojkens säng med touchskärmen, och spelytan sträcker sig (så klart) över båda skärmar. Upplägget kan beskrivas som ett Arkanoid/Breakout där skärmen skrollar åt höger. Svårighetsgraden är inte nådig, men upplägget är lika enkelt som vanebildande. En riktig underskattad pärla på konsolen som förtjänar mer kärlek än det fick.

Pris: 45,00 kr.

Hana Samurai: Art of the Sword

Hana Samurai är ett actionspel i 3D som tar japansk svärdkonst, chambara, som grund för sitt slagsmålssystem. Det innebär att spelaren måste läsa av fienden och leta efter rätt lucka för anfall. Det blir än viktigare i spelets många intensiva, men välgjorda bossfighter.

Hana Samurai är uppbyggt i ett par mindre områden med en handfull banor och en by att spendera (och tjäna) pengar på i vart och ett av dem. Banorna är ofta korta och liknar arenor. Även om ett par av dem ställer minimala krav på utforskande så är det svärdskonsten det handlar om. När en fiende är i närheten låser sig kameran snett bakom dig och kraftmätningen med dina fiender tar vid. I byarna är det i stället fråga om att göra av med pengar på nya färdigheter, samt tjäna pengar på minispel.

Hana Samurai: Art of the Sword är en riktig liten klenod som belönar den som bemästrar dess system, om inte annat genom att bli ännu svårare. Jag skämtar inte – Hard Mode är inget att leka med! Är du tålmodig och uppskattar slagsmålssystem skapade kring chambara (Zelda: Ocarina of Time är ett känt exempel) så vill du inte missa det här. Än så länge finns det bara på eShopen till 3DS, där det funnits sedan 2012.

Pris: 70,00 kr.


Härnäst kommer vi att belysa en handfull spel till samma konsol, men som tillhör DSiWare-delen – spelen som fick ett extraliv via 3DS:ens bakåtkompatibilitet i vad som månne är ett större uns av välvilja mot konsumenterna. Håll dig uppdaterad här.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.