Nu kan du ta med ditt spelande överallt – på riktigt

Varvat har testat Samsung Galaxy Note 20 Ultra tillsammans med Xbox Game Pass Ultimate.

Det är sannerligen en härlig tid att vara gamer. I skrivandets stund sitter många och förundras över kraften i den senaste generationens konsoler. Samtidigt har den pågående pandemin, med permitteringar och hemarbete, haft en bieffekt som innebär att många har mer tid över för sitt spelande än någonsin tidigare. Med den senaste tekniken behöver du inte ens sitta vid en TV för att njuta av storslagna äventyr och intensiva FPS-matcher.

Jag har länge förutspått att den nya generationens konsoler blir den sista där prestandan är avgörande. Det är min fasta övertygelse om att vi i framtiden kommer att prenumerera på speltjänster där vi kan strömma spelen direkt till våra TV-apparater. Tänk dig ett Netflix, fast för spel.

Xbox Game Pass Ultimate funkar utmärkt med Galaxy Note 20 Ultra 5G. Över 100 titlar är tillgängliga för strömning.

Ni som är insatta vet att det här inte alls är science fiction, utan snarare en verklighet som i högsta grad redan är här. Google har sin speltjänst Stadia och Sony har en motsvarighet som de kallar PS Now. Microsoft testkör just nu sin molnbaserade variant som är en del ax Xbox Game Pass Ultimate. Det bästa med alla dessa tjänster är att de inte krävs en dyr konsol eller en kraftfull PC. Allt som behövs är en relativt stabil uppkoppling, en mottagare och förslagsvis också en handkontroll. Det faktum att hårdvaran inte längre är avgörande för om du skall kunna njuta av dina spel öppnar helt nya möjligheter.

Samsung + Microsoft = sant

Den sydkoreanska elektronikjätten Samsung har idag ingen egen konsol på marknaden. Däremot tillverkar de världsledande mobiltelefoner där den senaste i raden, Galaxy Note 20 Ultra 5G, verkligen omfamnar mobilt spelande. I ett samarbete med Microsoft har de lanserat sitt senaste flaggskepp som den perfekta spel-mobilen. Tillsamman med en prenumeration Xbox Game Pass Ultimate låter den användaren ta med sig sitt spelande överallt och genom så kallad cloud gaming kan den hantera spel som få mobiltelefoner klarar av. Spelen strömmas helt enkelt till telefonen. Processorkraften finns istället hos Microsofts servrar.

Vi har fått låna en Galaxy Note 20 Ultra 5G under ett par veckor för att sätta den på prov, då främst tillsammans med spel som finns tillgängliga för strömning i Xbox Game Pass Ultimates bibliotek. Med sin supersnabba 5G-uppkoppling och 6,9 tum stora skärm med en uppdateringsfrekvens på hela 120 Hz lämpar den sig utmärkt just för strömmade spel.

Xbox har tillsammans med Moga utvecklat ett fäste för en Xbox-handkontroll som passar perfekt på de flesta Android-telefoner. Du monterar helt enkelt fast din telefon i clipet och säter sedan hela anordningen på en handkontroll. Vips så har du en portabel spelmaskin som slår det mesta när det gäller bärbar gaming. Apple-användare får dock fortsätta sukta efter en liknande lösning.

Xbox Game Pass Ultimate bjuder på en gedigen spelkatalog för strömmade spel med över 100 tillgängliga titlar. Tyvärr rör det sig främst om spel som redan sett sina bäst-före-datum, men det gömmer sig en del guldkorn i högen, däribland Destiny 2, DiRT 4, DayZ med flera. Nya spel tillkommer titt som tätt. Tjänsten kostar 15 dollar i månaden, men då ingår Xbox Gold. Är du en gamer som gärna vill bära med dig dina spel och spela på språng så är det kanske värt pengarna. Du kan utan problem spela ett spel på din Xbox One och sedan ta vid där du slutade på din mobila enhet. Framtiden är med andra ord redan här.

Jag är omvänd

Jag måste erkänna att jag är en inbiten Apple-användare. Jag har haft de flesta iPhone-modeller sedan lanseringen och mitt intresse för andra telefoner har alltid varit svalt. Jag uppskattar Apples enkelhet och intuitiva gränssnitt. Helt ärligt så är Galaxy Note 20 Ultra min förta riktiga bekantskap med Samsungs telefoner. Och oj vad jag är positivt överraskad!

Kameran sticker ut lite från telefonen. Men med ett skal på märks det inte.

Det första intrycket är att telefonen är stor. Nästan lite för stor. Jag upplever inledningsvis att det är lite svårt att greppa om hela enheten, trots att jag har relativt stora händer. Det andra som slår mig är att kameran sticker ut en bra bit från den övriga telefonen. Jag tänker att det löser sig troligen om telefonen placeras i ett skal, vilket i och för sig är praktiskt, men otroligt synd på en så rasande vacker telefon. Det skall snart visa sig att kameramodulen är lite bulkig av en anledning. Kamerorna, som i själva verket är tre till antalet, tar magiskt vackra bilder. Den digitala zoomen kan förstora upp till 50 gånger och trots den höga zoomgraden blir bilderna riktig bra. Åtminstone om man jämför med många av konkurrenterna.

Kamerans verkliga styrka ligger dock i filmerna. Telefonen klarar av att spela in filmklipp i hela 8K och de återges med kristallklar skärpa. Nackdelen är dock att filmerna tar galet mycket plats i telefonens internminne. Om du har för vana att spela in högupplösta filmer är någon form av molnlagring nästan ett krav för att du skall kunna använda mobilen även i framtiden.

Marknadens bästa skärm?

Skärmen skäms inte för sig. Med en upplösning på 3088×1440 pixlar törs jag nästan påstå att det är den bästa skärmen jag någonsin sett på en mobiltelefon. Vill du köra full upplösning när du spelar måste du dock sänka uppdateringsfrekvensen till 60 Hz, annars får du nöja dig med 1080 p. Skärmen omsluter verkligen hela telefonen och är, precis som på de flesta Samsung-modeller, vikt över kanten, vilket ger ett intryck av att den är ännu större. En kul feature är att skärmen även kan läsa fingeravtryck. Vill du inte använda dig av ansiktsigenkänning för att låsa upp telefonen kan du helt enkelt bara placera tummen på skärmen och på så sätt låsa upp enheten.

Jag måste erkänna. Jag är omvänd. Samsung Galaxy Note 20 Ultra är en bättre mobiltelefon än min iPhone 11. Hade jag inte varit så inlåst i Apples nätverk av tjänster och produkter så hade jag övervägt att byta smartphone. Det enda min iPhone är bättre på är batteritiden, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på styrkan i skärmen hos Note 20 Ultra. Men för er som gillar att fotografera och filma och för er som älskar spel så vågar jag påstå att Galaxy Note 20 Ultra är telefonen att satsa på. Det kommer gamern i er tacka er för.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.