Onemarks kåserier: Jag har ett nytt favoritord

Ända sedan jag fann ordet tsundoku har dess Wikipedia-sida legat någonstans i min flikdjungel. Och visst är det lite ironiskt. Tsundoku är, kortfattat beskrivet, handlingen att anskaffa sig fler böcker än man kan läsa. Låt japanerna vara de som myntar ett så oerhört specifikt, men ack så välbehövligt ord. Tsundoku, mitt nya favoritord. Nu behöver vi bara ett liknande för spel, eller hur?

Tsundoku består av de två orden tsundeoku (’lämna på hög till senare’) och dokusho (’läsning’). Dess Wikipedia-sida föreslår ”antilibrary” som något slags syskonterm. Det låter rätt vettigt egentligen. Syftet med ett bibliotek är att låna ut böcker till intressenter; då borde ett antibibliotek syfta till att bara stapla böckerna på hög för inget bruk alls, annat än möjligen samlarens goda nöje. Lite som en annan bekant samlarterm: hoarding.

Att hoarding är ett djupt ocharmigt beteende är jag den första att skriva under på. Bland mina 599 spel på Steam har jag inte ens startat 261 av dem, enligt steamdb.info. Siffran för mina fysiska spel är troligtvis något bättre, men det är inte med goda marginaler. Jag har alltså ett fysiskt såväl som ett digitalt ”antispelotek”. Eller förresten-, jag ska låna en term från en gammal hederlig podcast som gick i graven för (nära hissnande) sex år sedan: Spelberget.

Jag mår inte dåligt av mitt spelberg egentligen. Men jag skulle ljuga om jag sa att det inte finns två vargar i mig. Den ena är den piskade, väldresserade reptilhjärnan som sedan tusentals år bakåt i tiden har sagt människan att det här med samlande är bra grejer. Man vet ju aldrig vad man behöver en vacker dag. Den andra vargen är hunsad av Marie Kondo själv. För vet du vad? FIFA fotbolls-VM 2002 på Game Cube, Wimbledon I och II på Master system – ja, inte ens Nights: Journey of Dreams på Wii tänder den minsta glädjegnista i mig. De är där av en anledning, och inte fan är det för att spelas. De är där för att samlingen blir komplett. Och det, det är så ofantligt korkat.

Men vad ska man göra åt det? En del av mig har fantiserat om att samla dassiga sportspel och bränna dem alla i ett gigantiskt bål. Det är dock fel av så många skäl att jag nog inte behöver gå in i närmre detalj på det tankeexperimentet. Men vem vet; en hyfsad kompromiss skulle kanske kunna vara att faktiskt spela dem (hemska tanke). Men med tanke på att jag inte ens tagit tjuren vid hornen och spelat alla de BRA spelen i min backlogg – varför skulle jag? Nåja, masochismen är väl inte död än. Det bevisar om inte annat mitt senaste tillskott bland spel som tagit examen från mitt eget spelberg.

Xanadu Next må vara ett välmenande spel, men dess S-rank-kriterier är direkt sadism.
0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.