Plastikkirurgispel för flickor borttaget.

Tidigare i veckan exploderade Twitter efter ett tweet från Everyday Sexism Project angående ett spel för 9-åriga flickor: Plastic Surgery for Barbie. Appen, som fanns att hämta från iTunes och Google Play (med ett annat namn) sedan ett år tillbaka, hade laddats ned över en miljon gånger. Spelet gick ut på att skulptera om en ”olycklig” och ”ful” docka och göra henne ”vacker” igen med hjälp av fettsugning.

Efter ramaskriet togs appen bort från både Google Play och iTunes för att de, enligt en talesman på Google ”bryter mot deras riktlinjer.” Men att det i huvud taget godkändes för publicering hos de båda bolagen är förvånande och oroväckande.
Mattel, företaget bakom Barbie, var snabba med att ta avstånd från appen och i deras pressmeddelande sa de:

”På Mattel är vi engagerade i barn och arbetar hårt med att säkerställa att vårt märke inte används olovligt på ett sätt som är olämpligt för barn.”

plastic surgery barbara3
”Den här stackars flickan är så överviktig att ingen diet kan hjälpa henne,” stod det i appens beskrivning. ”På våran klinik kan hon genomgå ett kirurgiskt ingrepp kallat fettsugning som kommer att göra henne smal och vacker igen.”

Efter att Plastic Surgery for Barbie togs bort dök ett liknande spel upp kallat Plastic Surgery for Barbara. Nu är båda apparna borta.

Jag blir orolig över att apparna, som var gratis, var lätta för barn att hitta (sökord Barbie) och ladda ned. Inte nog med att barn utsätts för tydliga genusfördelningar med produkterna som riktas mot dem, de hamnar även i skottelden av de intryck i medier som är ämnade för vuxna. Den här vargen i yllekläder var uppenbar i sitt syfte att förstöra barns (flickor i synnerhet) syn på sig själva och bana väg för en framtid där kvinnors osäkerhet är konstant.

Att apparna godkändes för publicering visar Googles och Apples bristande granskning av ansökande applikationer, där trademark och copywrite är viktigare än etiken och budskapen bakom. Men oavsett anledningarna bakom publiceringen av dessa appar är det minst sagt sorgligt att folk ska behöva bli rasande för att de ska tas bort.

Vad tycker ni om att appar som dessa? Skriv gärna era tankar i kommentarerna.

Källa: BBC
Via Joystiq och Polygon

2 Kommentarer

 1. Hahaha
  O M G
  Som du skrev… Helt oroväckande att det ens godkändes från början. Spel och media kan ha stor inverkan på unga – kan både vara förebild för dem, eller också ha ”dolda meddelanden”. Att sådant spel ens släpps – och att folk ens laddad ner det – är helt sinnessjukt i min åsikt.
  MVH

  Svara
  • Det har en otroligt stor inverkan på oss och särskilt på barnen som inte vet bättre. Det är av yttersta vikt att vi kan ta avstånd från medierna vi konsumerar och kan se på dem med kritiska ögon. Annars, för att ta det i mattermer, blir vi vad vi äter.

   Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.