Politiker ser loot boxes som lotteri

När P3 Nyheter granskade loot boxes och deras funktion i FIFA vaknade regeringen till i frågan. En majoritet av riksdagspartierna ansåg att loot boxes i spel behöver ses över. P3 Nyheter berättade i går om spelare som köper loot boxes i tv-spel för mer pengar än de velat. En del säger att de har blivit beroende. Sveriges civilminister Ardalan Shekarabi (S) sa igår att loot boxes kan komma att klassas som lotteri redan 2019. “Jag vill inte utesluta [att det är ett lotteri]. Det är uppenbart att det finns många människor som har fastnat i ett spelmissbruk och som också hamnar i den här typen av spelande och förlorar pengar på det”.

Fler partier öppna

Efter att ha pratat med samtliga riksdagspartier säger Vänsterpartiet, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet att de är öppna för att se över lotterilagen. Detta innebär att loot boxes kan komma att klassas som lotteri.

“Jag är inte främmande för att man får en reglering även av den typen av spel, det har jag drivit på under en ganska lång tid”, säger Agneta Börjesson talesperson för Miljöpartiets spelpolitik.

Politiken är per definition trög och blir ännu trögare kring att det generellt sett är fler äldre människor än yngre i riksdagen, och då lever man i sin egen värld.

“Det är rent ekonomiska incitament från de som tillverkar spel, att på olika sätt trigga folk att spendera mer pengar, att köpa fler och fler funktioner och det är ju väldigt lockande om du spelar ett spel”, säger Vasiliki Tsouplaki från Vänsterpartiet.

Centerpartiet ställer sig också positiva till att se över lotterilagen. “Jag tycker att vi har ett stort problem med lagstiftningen som inte hänger med tekniken och e-sporten har väl varit ett typexempel”, säger Richard Nordin, Centerpartiet.

Så hur kommer det sig att lagstiftningen inte hängt med i det här sammanhanget? “Jag upplever att det finns en okunskap kring hela e-sporten. Politiken är per definition trög och blir ännu trögare kring att det generellt sett är fler äldre människor än yngre i riksdagen, och då lever man i sin egen värld”, säger Richard Nordin.

Konsumentskydd

Sverigedemokraterna tycker att det är viktigt att se över åldersgränserna. “Då det även är ungdomar och barn under 18 år som spelar tv- och datorspel är det viktigt att se över om det ska införas en 18-årsgräns för spel som erbjuder lootlådor, säger Mikael Eskilandersson, talesperson i konsumenträtt för Sverigedemokraterna.

Moderaterna tycker att frågan är allvarlig, men menar att det i förlängningen handlar om konsumentskydd. “Vi har drivit på för ökade insatser mot spelmissbruk. Vad gäller dataspel kan det i förlängningen bli en fråga om konsumentskydd, men i första hand är det upp till berörda branscher att ta ansvar för sitt agerande”, säger Olof Lavesson (M) ordförande i kulturutskottet.

Kristdemokraterna svarar i ett sms att de tycker att det är positivt att regeringen öppnar upp för att åtgärda de problem som finns inom spelbranschen, men vill ännu inte ta ställning i frågan om loot boxes. ”När regeringen kommit med sitt förslag skarpt kommer vi titta på det och ta ställning till det då.”

“Det är inte ett lotteri”

Spelföretaget EA som ligger bakom bland annat FIFA har avböjt en intervju. De understryker dock att spelet har flera olika spellägen. Det är endast ett av dem som erbjuder den här typen av köp. En måste inte på något sätt måste köpa loot boxes för att nå framgång. De poängterar också att loot boxes går att köpa för poäng man tjänat ihop i spelet utan att lägga riktiga pengar på det.

Per Strömbäck som är talesperson för Dataspelsbranschen vänder sig mot att den här typen av innehåll skulle kunna vara ett lotteri i lagens mening. “Definitionen av ett lotteri är att det finns ett slumpmoment men också att man kan ta ut vinster i pengar eller motsvarande, och det kan man inte göra här”, säger han.

Frågan som behöver “patchas”

Kontroversen och diskussionen kring loot boxes har blossat upp i samband med EA och deras “pay to win”-system i Battlefront II. Innan dess var frågan väldigt liten och ingen reagerade särskilt stort på den. Precis som Centerpartiets Richard Nordin säger så är det en fråga som behöver uppdateras, särskilt i juridiskt syfte. Personligen ser jag inget problem med att ha loot boxes i spel om de inte direkt påverkar själva spelupplevelsen. Att ha kosmetiska föremål i lådorna känns helt rimligt då det inte kan ge några fördelar gentemot andra spelare. Vad många verkar glömma bort är att många av spelen har en tydlig åldersgräns. Att säga att det ansvaret ligger på utgivarna är bara hälften rätt. Det är fortfarande föräldrar som är ansvariga för vad deras minderåriga barn spelar. Att sätta en åldersgräns på 18 år för alla spel med loot boxes är dock ett konsekvent beslut.

Alkohol är klassat som den mest skadliga drogen i Sverige. Vi håller inte krogar eller systembolagen ansvariga för att de säljer den varan.
I slutändan måste vi fatta våra egna beslut och ta lite ansvar.

Vad som ofta inte nämns är att det inte går att använda argumentet “spelare kan bli beroende”. Med den logiken måste spelbranschen se till alla typer av beroenden, vilket vore ett irrationellt beslut. Alla måste helt enkelt ta sitt ansvar. Alkohol är klassat som den mest skadliga drogen i Sverige. Vi håller inte krogar eller systembolagen ansvariga för att de säljer den varan. I slutändan måste vi fatta våra egna beslut och ta lite ansvar. Föräldrar måste ta sitt ansvar och inte köpa spel från 18 år till sina minderåriga barn. På samma sätt kan spelbranschen ta sitt ansvar genom att helt enkelt ha en varningstext till spelen. Att loot boxes är en del av spelet. Det är inte vad som föreslagits, men att förbjuda det är ingen lösning. Att ignorera det kommer inte heller lösa något. Den svenska juridiken behöver uppdatera sig och komma ikapp utvecklingen.

Vad tycker du?

1 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.