Rain Code ser ut som ett Phoenix Wright med demoner

I september i år fick vi nys om kommande Rain Code. Spelet är en samproduktion mellan Too Kyo Games och Spike Chunsoft, där den sistnämnde även agerar utgivare. Spelets fulla titel är Master Detective Archives: RAIN CODE, men det rinner ju inte precis av tungan som ett blaskigt blötväder direkt.

Släppet är fortfarande en bra bit bort. Någon gång till våren nästa år ska vi få sätta gaddarna i Rain Code. Det har dock inte hindrat Spike Chunsoft från att nyttja spöksäsongens stämning för lite marknadsföring. Vi vet redan att Rain Code får en snygg Myseteriful Edition, som dock ingen europeisk handlare verkar kunna bekräfta ens kommer (bland andra Play Asia, Amazon och Target har åtminstone produktsidor för den amerikanska utgåvan). Nu har vi dock även fått lite mer information om storyn i Rain Code. Och den är fylld till brädden med japanska stereotyper.

Så mysterisk.

Koko-Koko

Rain Code utspelar sig i Kanai Ward, en stad med konstant regnoväder. Den kontrolleras av ett storföretag, korrumperad och isolerad från omvärlden. Dess många mysterier förblir ofta olösta, fram till nu.

Yuma Kokohead är en detektivelev med stark moralisk kompass och en tendens till att klaga ofta och mycket. Han lider dock av minnesförlust och vet bara från sina medhavda dokument att han skickades till Kanai Ward för detektivträning. Med sig har han av någon anledning en dödsgud, eller Shinigami, vid namn … Shinigami. Hon kan skifta mellan andeform och mänsklig form beroende på var spelaren befinner sig. Hennes moraler är betydligt flexiblare än Yumas.

Det låter lite som att platshållarnamn har fått bli de permanenta. Men det blir konstigare. Världsdetektivorganisationen, vilken herr Kokohead försöker bli en del av, besitter förmågor kallade Forensiska styrkor. Dessa använder de för att hitta ledtrådar och lösa stadens mysterier.

Mekaniker

En del av handlingen i Rain Code kommer att utspela sig i Kanai Ward, där du fritt kan utforska stadens alla hörn i full 3D. Det andra spelläget, där Shinigami kan anta mänsklig form och göra mer än bara observera och kommentera, kallas för Mysterielabyrinter. Dessa verkar vara ett slags pseudovärldar dit bara detektiver har access, och där de kan slåss mot Mysteriefantomer för att utröna sanningen med hjälp av svärdet Lösningens klinga.

Det hela låter lite som att Phoenix Wright slagits samman med Etrian Odyssey eller någon liknande grottkrypare. Nära på lika bisarrt som när Atlus bestämde sig för att Fire Emblem behövde en dos av japansk idolkultur. Namnkonventionerna åsido ser Rain Code faktiskt ut att bli en riktigt intressant promenad genom överspelad japanskt sci-fi-detektivarbete. Spike Chunsoft själva slänger sig med genrebenämningen Lucid-Noir. Och varför inte? Rain Code ser argumenterbart unikt ut, även om det dignar av de stereotyper vi ser så mycket av inom just spel och anime från Japan.

Men vet ni vad? Jag är ombord. Eller rättare sagt står jag vid landgången och bara väntar på att skeppet lägger till någon gång under kommande vår. Att varva gravallvarliga äventyr som Gerda: A Flame in Winter med spel som Master Detective Archives: RAIN CODE är precis vad jag älskar med den här hobbyn. Och vem vet, kanske den där övertiteln ger en ledtråd om att det kan komma mer ur den här serien.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.