Göteborgsmöte i första fullskaliga FIFA-derbyt

Blåvitt ställs mot BK Häcken den 13 oktober.

Den 13 oktober ställs IFK Göteborg mot BK Häcken på en helt ny arena. Men det är inte för en fotbollsmatch i klassisk bemärkelse. När de allsvenska startelvorna gör sig redo är det för ett digitalt derby i FIFA 23 där spelarna spelar sig själva.

– Det krävs ganska avancerad teknik när tjugotvå spelare ska spela sig själva på samma ställe samtidigt. Det blir nog nästan lika svettigt som de här grabbarna är vana vid på planen, säger Lisa Bragée, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Göteborg & Bohuslän, som arrangerar matchen, i ett pressmeddelande.

Hur bra är egentligen de allsvenska fotbollsspelarna på FIFA? Svaret är inte långt borta. Lagkaptenen och anfallaren Marcus Berg är med i IFK Göteborgs digitala startelva mot BK Häcken.

– Det är klart det kommer bli lite hets, vi vill ju vinna. Och jag gillar glidtacklingsknappen. När man pratar om TV-spel så är allihop världsbäst, så det blir kul att se. Men det kommer vara viktigt att täcka ytor och försöka läsa spelet, säger Marcus Berg, som blir lagkapten även under det digitala derbyt.

Det är två stjärnspäckade lag som laddar upp inför matchen på Länsförsäkringar E-sport Arena i Partille den 13 oktober. Matchen är den första i sitt slag och en del i Länsförsäkringars långsiktiga arbete för att få fler vuxna att engagera sig i sina barns gaming.

– 9 av 10 unga spelar, men få vuxna är särskilt insatta i spelvärlden. Det behöver ändras. När de allsvenska spelarna nu möts på den digitala arenan som en del vuxna inte har koll på, blir det en härlig mix mellan klassisk livefotboll och gaming som unga och vuxna kan följa tillsammans, säger Lisa Bragée.

Lindomefödde Häckenkaptenen Erik Friberg har ett par extra ögon på sig under den speciella matchen. Kusinen och CounterStrike-legendaren Adam Friberg, även han göteborgsbördig, är en av Sveriges främste Counter-Strike-spelare under namnet ”friberg”.

– Adam har väntat på att jag ska börja spela en ”riktig” sport. Så han kommer såklart kolla. Det är min styrka, jag har ett proffs i släkten, så någonstans finns det ju kvalitet i blodet. Det bli nog viktigt att vara uppmärksam på hur Jeremejeff beter sig tidigt i matchen. Han har ju gjort några mål i allsvenskan, men detta helt andra förutsättningar. Snabbhet är viktigt, så Sadiq bör vara bra. Sen kommer det som vanligt att bli viktigt att få bort Berg ur matchen, säger Erik Friberg.

Både inbitna fotbollsfans och den som är mer hemma på FIFA kommer känna igen sig. Matchen ramas in som en klassisk fotbollssändning med för- och eftersnack och expertkommentarer av Vicki Blommé från CMore, tillsammans med Sveriges största FIFA-streamer Olle McDulle. Matchen livesänds på Twitch i tre perioder om 2×10 minuter och är gratis att streama. Länk till Twitch-sändningen: https://www.twitch.tv/lansforsakringaresport.

På Länsförsäkringar E-sport Arena i Partille riggas det inför matchen, som kräver lite ovanliga förberedelser.

– Mig veterligen är det första gången som fotbollsspelare på den här nivån spelar sig själva i en match elva mot elva och vi har tagit in multiplayer-experter för att rigga allt. Nu uppmanar vi alla föräldrar att visa sitt engagemang och följa med in i de ungas digitala värld. Vi tror att alla mår bra av att känna att ens intresse tas på allvar, oavsett vad det är, säger Lisa Bragée.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.