Regeringen: lootlådor är ett rackartyg för unga gamers

Att tillverka ett spel är som bekant väldigt dyrt. Etablerade studios kan plöja ned miljoner i utvecklingskostnader utan garantier att få pengarna tillbaka när spelen släpps. Bungies spel Destiny kostade drygt en halv miljard dollar (!) att ta fram under de fyra som spelet låg på ritbordet. För att kompensera investeringarna har så kallade lootlådor blivit ett allt vanligare fenomen i spelvärlden.

Konkret innebär det att spelaren köper ett tillval direkt under själva spelsessionen med riktiga pengar, exempelvis nya uniformer och uppgraderingar. Många gamers har med rätta kritiserat denna trend som sägs mer förstöra än tillföra i spelen. Även forskare och utredare ser en oroande utveckling där spelare alltmer spenderar stora summor på dessa tillval, utan att man ens planerat att göra det.

Nu har regeringen börjat sätta ned foten. Nyligen har staten hotat med en utredning för att lagtifta hårdare mot loot-inslagen. Orsaken är att dessa ofta riktar sig till en ung publik, i synnerhet barn. Huruvuda resultatet blir från framtiden avgöra. Vi på redaktionen håller i alla fall tummarna att något görs mot detta.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.