Krönika: Spelen som informatör

Spel kan idag användas på många fronter. Som underhållning, i utbildningssyfte men också som ett sätt att sprida information på. Fantastiska möjligheter finns, men kan det inte också vara så att man behöver tänka efter en gång till innan man lanserar ett spel som talar om något för spelaren.

Om man bortser från de finansiella och praktiska delarna vid skapandet av ett spel, skulle det inte då vara ett guldläge för dem som skulle vilja sprida propaganda, eller för dem som på något sätt vill komma åt unga spelare och dess värderingar?

Jag tänker på spel som Hearts of Iron II, ett spel som bygger på andra världskriget där man tar på sig rollen som ledare för något av Europas länder. I spelet väljer man som spelare vilken typ av strategi och ledarstil som man vill ha för sitt land, detta kommer i sin tur påverka vad som sker i kriget, ofta förändrar detta historien och tar sig ett annat uttryck än den som skedde i verkligheten. Det är ingen kritik mot sådana typer av spel men kanske behöver man vara införstådd med vissa saker innan man spelar vissa spel, spelarens egen uppfattning, förståelse och kunskap kan lätt färgas och förändras på grund av spelen man spelar.

Eftersom yngre spelar, och eftersom spelen blir lättare att tillhandahålla, så skulle det kunna vara lätt att sprida information, värderingar och uppfattningar till unga spelare och låta dem tro att det de får förklarat för sig är det som är rätt, vilket det nödvändigtvis inte behöver vara.

Förhoppningsvis är detta bara spekulationer om en korrupt del av spelindustrin, men kanske ska man börja vara mer noggrann och kritik till den information som spelen ger. Om inte annat kommer samhället få allt yngre kritiska invånare, vilket nödvändigt vis inte behöver vara negativt eller? Dessutom är kanske tankarna om spelens framtida som informativt medium lite väl pretentiöst, det huvudsakliga syftet är nog ändå att underhålla.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel, spel, spel, ett otroligt sätt att uttrycka sig på, revolutionerande på så många sätt. Förutom att de är underhållande så tror jag på att spel kan berätta och visa oss fantastiska ting.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.