Soundtracksöndag, del 9: I döda kompositörers sällskap

Daniel Licht

Daniel Licht började inte dabba med spelmusik förrän mot slutet av sin karriär. Han är betydligt mer känd för film- och TV-musik från verk som Dexter, The Red Road och Hellraiser IV. Mellan 2012 och 2017 stod han dock för inte mindre än fem soundtracks i spelvärlden: två från Silent Hill (Book of Memories och Downpour) samt hela Dishonoured-serien.

Inte riktigt Yamaoka, eller?

Att vandra i Akira Yamaokas fotspår (vad gäller Silent Hill-musiken) kan inte ha varit lätt, men Licht lyckades ändå ge ett värdigt bakgrundsljud som enligt många är bättre än vad spel som Book of Memories förtjänar.

Länk

Daniel Licht dog av sarkom i augusti 2017, 60 år gammal.

Ben Daglish

En smått legandarisk kompositör för hemdatorn Commodore 64, på vilken han stod för toner till ett gediget spelbibliotek. Gauntlet, Firelord, Auf Wiedersehen Monty, Masters of the Universe; listan kan göras väldigt lång. Det var inte bara Commodore som hägrade för Daglish. Den som spelade på en hemdator (framför allt i Europa) under sent 80- och tidigt 90-tal har med stor sannolikhet hört toner av Ben Daglish.

Oscilloskop-videor betyder härliga toner i videovärlen.

Amiga, Atari ST, Amstrad CPC, ZX Spectrum. Men mest imponerande är nog ändå SID-kompositionerna, trots allt Daglish inte riktigt utnyttjar alla ljudchippets funktioner. Hans kanaler är ofta statiska, medan kollegor som Martin Galaway gjorde var kanal till ett smörgåsbord av ljudformer. Det förringar inte Bens kompositioner i det minsta; det är även något vackert över sådan relativ enkelhet.

En fenomenal remix kan hittas här.

Ben Daglish dog i sviterna av lungcancer i oktober 2018. Han blev 52 år gammal.

Rémi Gazel

Rémi Gazel gjorde ett enda spelsoundtrack under sin tid här på Tellus: Rayman. Och vilket soundtrack det är. Vare sig du bekantat dig med en av de sämre versionerna (som jag har) på Nintendos Game Boy Advance, eller någon av de vassare utgåvorna (säg Atari Jaguar eller Sony PlayStation) så är Rayman en fantastisk resa rent musikaliskt.

Det lät inte så här på GBA:n.

Gazel hade/har ett Bandcamp-konto dit ett live-album på tre härliga låtar hittat. Fenomenala låtar i sin egen rätt och utan tvekan värda en genomlyssning för den intresserade. Här finns även fler av hans alster att avnjuta. Inte illa för en självlärd musiker – något han själv kallade sig.

Look at ’em go.

Rémi Gazel dog i cancer förra söndagen, den 26 maj 2019. Han blev 41 år gammal.

Att pionjärerna bakom flera av våra absolut käraste toner nu börjar tas ifrån oss är en sorglig påminnelse om livets förgänglighet. Men de lämnar oss inte ensamma. Vi har alltid deras toner med oss och såtillvida är deras själar odödliga. Må de alla vila i frid.

FöregåendeSida 3 av 3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.