Soundtracksöndag, del 9: I döda kompositörers sällskap

I måndags kunde vi läsa om hädanfärden av Rémi Gazel, tonsättaren till det första Rayman-spelet; i slutet av förra året stämplade den legendariske Commodore 64-kompositören Ben Daglish ut – båda till följd av cancer. Det här är en sorglig tid där flera av veteranerna når slutet av sina livmätare och extraliv; en tid där nostalgins ryggsäck blir allt tyngre att bära. I åminnelse av dessa själar och fler därtill, tillägnar vi veckans (månadens?) Soundtracksöndag till döda spelkompositörer.

Akihiko Mori

En osjungen (och ung!) veteran inom spelmusik i 90-talets Japan som främst var verksam på Nintendos Super Famicom. De flesta av hans kompositioner har med andra ord inte fått det strålkastarljus de förtjänar – inte ens nästan.

Oerhörd mysfaktor!

Moris utan tvekan mest imponerande insats var ljudet i spelet Wonder Project J. För den som är nyfiken på detta väldigt speciella Super Famicom-spel har Region Locked en mycket informativ video. Hela spelet i sig är imponerande, från grafiken till systemet och inte minst ljudet. Lyssna på den samplade röstslingan strax efter de första jinglarna i videon ovan och häpna.

Något att bli wrestling-fan för.

Enligt Wikipedia är det enda Mega Drive-spelet i Moris CV det Japan-exklusiva wrestlingspelet Cutie Suzuki no Ringside Angel. Det må vara ett kort och rätt ytligt ljudspår, men konsolens synth används verkligen med expertis.

Akihiko Mori gick bort 1998 till följd av cancer i magen, bara 31 år gammal.

Russel Lieblich

Om Mori var en veteran så var Lieblich en än mer härdad sådan. Redan under Commodore 64:ns tid på marknaden gjorde han musik och ljudöversättning för Activision och Lucasarts. Den sistnämndes Ballblazer kan höras i videon här under.

Toner att blejsa bollar till.

Hans stil med lite oförutsägbara undermelodier och slingor går igen mycket i senare kompositioner. Många av hans verk är elegant simpla, så som Aliens till Commodore 64 eller Stealth ATF till Nintendos 8-bitarsmaskin.

Smoooth~

Även om 90-talet inte har så värst många inlägg i Lieblichs meritförteckning så innehåller det desto mer kvalitet. Den mjuka jazzen i 16-bitsporten av SimCity till Windows kan ackompanjera vilken lounge som helst – oavsett om det är Soundblaster- eller MT-32-versionen.

Russel Lieblich gick bort i hjärtinfarkt 2005. Han blev 51 år gammal.

Kentarō Haneda

Haneda lämnade inte så värst mycket spelmusik efter sig. På Nintendo och Super Nintendo stod han för musiken i Wizardry-serien, men desto mer känt var han även komponisten bakom ljudspåret till Suikoden på PlayStation.

SNES:iga godheter.

En väldigt trevlig användning av xylofonen i SNES:ens ljudchip, om inte annat, men det går inte upp emot vad han lyckades åstadkomma med Suikodens soundtrack.

Vackert.

Haneda är även mannen bakom ljudspåret till en kultklassiker inom japansk animation, Space Cobra (känd här i väst som Space Adventure Cobra). Faktum med att hans prestationer inom animevärlden överskuggar de inom spelvärlden – och det säger inte så lite. Förutom detta jazziga mästerverk stod han även för tonerna i 1978 års animeadaptation av Skattkammarön, 1983 års Hadashi no Gen (Gen – Pojken från Hiroshima) och Hayao Miyazakis Sherlock Hund.

Ett soundtrack som står hemma i hyllan <3

Kentarō Hanemura dog av cancer i levern 2007, 58 år gammal.

Sida 1 av 3Nästa

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.