Spelmode, del 3: Leon (Resident Evil 2+4+6)

Resident Evil-serien har tagit en del vändningar genom åren. De har använt olika mallar för sina spel och nu är vi på väg mot en…trilogitrilogi. En trilogi av trilogier. Tre g~ äh, glöm det. I en första serien fick vi spel som var starkt fokuserade på item management, survival horror och stress över dina sopiga odds. I 4-6 fick vi en mycket mer actionbetonad upplevelse, som gick från ”wow! Det här är grymt bra!” till ”riktigt roligt, men inte ett RE” till ”vad fan är det här och varför?!”. Med den senaste delen i serien och den första i den tredje trilogin(?) har Capcom tagit steget in i ett nytt spelläge. Spelet har gått tillbaka till den genuina skräcken och detta genom att använda ett modernt upplägg vi har sett i fyrtioelva miljoner indieskräckspel – första person. Många var skeptiska, men innan spelare var klara med Resident Evil 7 hade de startat en prenumeration på hjärtmedicin och laddat med blöjor, för herregud vad det här spelet kan skrämma en!

Personen som står i tema i veckans Spelmode har medverkat i ett par spel och filmer, där hans mest utstickande roller är i Resident Evil 2 och Resident Evil 4. Plagget som står som grund för artikeln kommer dock från Resident Evil 6. Så varför bränner vi inte bara igenom Leon Scott Kennedys resumé i zombieslaktarbranschen?

Klädesplagg: Jacka
Spel: Resident Evil 6
Motiv: Leons jacka
Köpt: Wish för 316 kr (frakt inräknat)

1998 tog Leon examen från polishögskolan vid 21 års ålder. Han bad att placeras i Raccoon City då staden huserade många ökända brott. Leon hade nyligen brutit upp med sin flickvän, så när han stannade till på vägen för att övernatta på ett motell slutade det med lite alkohol i sann förtränga-verkligheten-anda. Efter ”lite för mycket” vaknar han sliten och utmattad en dag för sent. Han kastade sig ut på vägen igen. Han försökte få kontakt med poliskontoret i Racoon City, men fick inget svar. Han märkte vid ankomst att militären hade blockerat staden. Leon körde genom Raccoon City utan att veta att T-viruset hade spridits.

1998: Världens sämsta karriärstart

När Leon anlände bestämde han sig för att undersöka vad som hänt i den nu öde och nedbrutna staden. Där träffade han Claire Redfield, Chris syster. Hon kom till staden i jakt på sin bror. När Leon letade igenom polisstationen mötte han Ada Wong. Hon var en kvinna som letade efter sin saknade pojkvän, John Clemens. De två blev snart vänner och Leon tog t.o.m. en kula för Ada då Annette Birkin försökte skjuta henne.

När Leon konfronterades av T-00, ett av sex experiment som släpptes ned i Raccoon City för att hämta G-Viruset, hjälpte Ada till att besegra honom. Hon drog till sig monstrets uppmärksamhet, men attackerades och skadades allvarligt i striden, men T-00 föll mot en säker död. I efterdyningarna av striden berättade Ada allt för Leon, innan hon tappade medvetandet. Leon trodde att hon dog och med de känslor han fått för henne var detta traumatiskt för honom. Leon återförenades sedan med Claire William och Annette Birkins dotter Sherry Birkin. De tre flyr sedan från platsen, med den nu söndermuterade William Birkin i släptåg. En självförstörelsemekanism installerad i basen exploderade och tog William med sig i explosionen då tunneln kollapsade. Leon, Claire och Sherry flyr till säkerhet.

Så går det när jobbet är viktigare än familjen!

I kölvattnet av Raccoon City-incidenten skildes Claire och Leon åt. Hon fortsatte sitt sökande efter Chris, medan Leon och Sherry blev omhändertagna av den amerikanska militären; Sherry placerades i skyddstillsyn medan Leon förhördes. Han nämnde aldrig Claire eller Ada för dem. Militären såg potential i Leon och bestämde sig för att rekrytera honom eftersom han hade ovärderlig erfarenhet av viruset. Leon tackade ja. Hans träning som agent för regeringen förvandlade honom från en nyexaminerad polis till en ypperlig överlevare och soldat.

2002: Darkside Chronicles

Fyra år senare, innan förstörelsen av Umbrellas ryska gren, skickades Leon till ett litet sydamerikanskt land som del av en hemlig militär operation. Detta efter att högkvarteret fått information om en f.d. forskare från Umbrella kontaktat en man vid namn Javier Hidalgo. På grund av uppdragets komplexitet skickades en en av deras bästa agenter vid namn Jack Krauser att samarbeta med Leon.

Leon träffade en mystisk dam vid namn Manuela, som verkade vara den enda överlevande från byn. Det var dock okänt varför hon inte hade flytt. Manuela visade sig vara Javiers dotter. Hon hade fått en sällsynt sjukdom och hålls vid liv av sin far under utbrottet av T-Veronicaviruset. Medan de undersökte Javiers gömställe berättade Leon om Raccoon City, samt Claires möte med T-Veronicaviruset för Krauser, för att ge en bild av hur Umbrellas BOWs fungerade. Efter att Javier förenat sig med en växt som bar på T-Veronicaviruset konfronterades han av Leon och Krauser. Manuela valde att hjälpa Leon och Krauser, vilket resulterade i Javiers död. Manuela togs omhand av regeringen efteråt. Partnerskapet mellan Leon och Krauser upphörde efter uppdraget. Leon fick senare höra att Krauser dött i en olycka.

Jack Krauser – Albert Wesker och Chris Redfields oväntade kärleksbarn. Vila i frid Chralbert Weskfield.

2004: Leon i Spanien

Under 2004 placerades Leon som livvakt till den nyligen valda presidenten Grahams familj. När presidentens dotter Ashley kidnappas blir hans första uppdrag under presidenten att frita henne. Efter att ha spårat Ashley till Spanien åkte Leon dit för att utreda det på egen hand, tillsammans med två officerare från den lokala polisen. Dessvärre hade lokalbefolkningen drabbats av något obegripligt och de två poliserna mördades. Lämnad åt sitt eget öde måste Leon se till att överleva på egen hand, mot ett hot han inte kan identifiera.

Leon fick dock reda på att det som hände i Spanien berodde på en grupp som kallade Los Illuminados – De Upplysta – en religiös sekt ledd av en man vid namn Osmund Saddler. Denna sekt använde en parasit som kallades Las Plagas – Pesten – för att ta kontroll över lokalbefolkningen. Trots hopplösa odds lyckades Leon överleva alla mordförsök.

Leon mötte även Luis Sera, en forskare som jobbat under Saddler, men förrådde honom. Leon möter även Ada igen, vars arbetsgivare hade en agenda som berörde Las Plagas. Efter diverse mordförsök och utforskningar hittar Leon Ashley i en kyrka. De flyr därifrån men får snart reda på att de båda blivit injecerade med Las Plagas. De måste nu kämpa mot klockan för att hitta ett motgift och undvika att bli slavar under Saddler. I sann Metal Gear-andra möter Leon sin gamla vapenbroder Jack Krauser, som varit en dubbelagent för Saddler och en annan, okänd person. Det visar sig snart att denna mystiska person är Albert Wesker, som även är Adas arbetsgivare.

Leon slåss mot Krauser, vinner och lyckas till slut rädda både sig själv och Ashley från viruset. När Leon sedan konfronteras av Saddler bryter en strid ut och Saddler antar sin riktiga, groteska form. Med hjälp av Ada lyckas de stoppa honom för gott.

”Jag var alltid självmedveten om min hy, men sedan jag testade Umbrellas nya, patenterade, revolutionerande hudcreme flrändrades allt!” ~Osmund Saddler

Efter striden tar Ada Plagasprovet från Leon under vapenhot och flyr. För den goda sakens skull hjälper hon dock Leon och Ashley att fly genom att hjälpa dem i rätt riktning. Med hjälp av en jet-ski flyr de båda. En viss tid efter incidenten lämnade Leon in en rapport som fick namnet ”the Kennedy Report”, där han förklarar sin upplevelse av uppdraget. Denna rapport kommer läsas av andra agenter, bland annat av BSAA-agenten Chris Redfield.

2013: Tall Oaks-incidenten

29:e Juni, 2013
USAs president Adam Benford är på väg att berätta allt om incidenten i Raccoon City på ett seminarium på Ivyuniversitetet i Tall Oaks. En okänd organisation attackerar universitetet med ett biologiskt vapen och han förvandlas, under talande stund, till en zombie. En man hjälper Leon och hans partner, Helena Harper, genom området. Efter att de har lyckats slagit sig fram över en parkering tar de sig till ett övervakningsrum. Därifrån tar de sig till en polisbil som de flyr i, men efter att de kraschar med bilen flyr de genom kloakerna istället. Detta leder dem till Tall Oaks centrum, där de märker att hela staden är infekterad. Under deras kamp i staden får Leon reda på att ca 70,000 personer förväntas vara infekterade. En organisation som kallade sig ”Neo-Umbrella” tog på sig ansvaret för attacken. Leon och Helena lyckas hitta en buss att fly i, tillsammans med andra överlevande.

När Leon och Helena sitter på bussen på väg till en katedral råkar den ut för en olycka. Den välter över kanten och efter att ha attackerats av en hord zombies är Leon och Helena de enda som överlever. De tar sig genom en kyrkogård och når till slut katedralen. Efter att ha slagits mot vågor av zombies lyckas de till slut ta sig in i katedralen. De letar sig fram och hittar till slut en hemlig gång som leder ned till en underjordisk bas. Väl där hittar de Helenas syster Deborah. Hon är redan infekterad av C-viruset och hon förvandlas strax därefter. Med hjälp av den ständigt återkommande ”jokern” Ada lyckas de två besegra den muterade Deborah.

Helena ,ter Leon då hennes syster kidnappats av Simmons..

Efter striden med Deborah flyr Leon och Helena genom katakomberna och attackeras en hajliknande B.O.W. (Bio Organic Weapon). Den jagar dem genom de översvämmade katakomberna, ut via ett underjordiskt vattenfall. Leon får höra att Tall Oaks ska ”rensas” med en termobarisk bomb. Raccoon City utsattes för samma metod tidigare och mannen bakom rensningen var Derek C. Simmons, som ny försvunnit plötsligt, på väg till Kina. Leon ber Ingrid Hannigan, hans kontakt på firman, att fejka hans och Helenas död så att de obemärkt kan följa efter Simmons.

30:e Juni, 2013
Leon och Helena får reda på att deras plan till Kina har med sig en Lepotica, ett typ av virus. Monstret besegras genom att skicka ut det via planets fraktlucka, men inte innan det lyckas infektera planet med ett luftburet virus. Leon tvingas ta kontroll över planet med Hannigans radiohjälp, medan Helena håller zombies borta från dem. Leon lyckas nödlanda planet. De båda överlever kraschen och möter upp med Sherry Birkin. Hon är numera en DSO-agent skickad av Simmons som tillsammans med Jake Muller, Albert Weskers son, är ute på sitt eget uppdrag. Återträffen är kort då Ustanak, en person som jagar Jake, anländer. Tillsammans hjälps de fyra åt att besegra jägaren.

Under striden separeras Leon och Helena så de fortsätter leta efter Simmons på egen hand. När de väl återförenas träffar de en kvinna som ser ut som Ada, och hennes förföljare – Chris Redfield och Piers Nivans. Efter hetsiga debatter om huruvida de ska döda henne eller ta in henne på förhör lyckas hon fly. Piers och Chris ger sig av för att fånga henne, medan Leon och Helena fortsätter leta efter Simmons. De lyckas till slut hitta honom, men efter då han injicerats med C-viruset förvandlas han till ett gäng…oväntade, former. I sina nya former tar han sig an Leon och Helena, men besegras. Simmons faller ned i havet under dem.

Simmins – Om Pokémon var designat av H.R. Giger och Guillermo del Toro.

En kan tycka att Leon kan behöva ändlöst med terapi efter det här, men jackan som vår protagonist hade var iallafall snygg.

 

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.