Spelmode, del 8: Giygas (Earthbound)

Det tog tid innan jag slutligen gav mig på Earthbound. Det såg gulligt och mysigt ut från början och efter att jag väl spelat igenom det visste jag inte vad jag skulle känna. Det här spelet har en av de absolut mörkaste och otäckaste teorier bakom sig som säkerligen kan ge vissa personer mardrömmar. Earthbound, även känt som Mother 2, uppföljaren till NES-spelet Mother, är ett av de mest ikoniska spelen till SNES och en av titlarna som ingår på SNES Classic. I föregångaren tar du rollen som Ninten, den lilla pojken som tillsammans med vänner han träffar på sin resa ska besegra en utomjordisk varelse. Då denna varelse gör ett återbesök i Earthbound tänkte jag prata lite om dennes bakgrund. Låt mig presentera Giygas.

Klädesplagg: T-shirt
Spel: Earthbound
Motiv: Starman
Köpt: The Yetee.

Giygas, även kallad Giegue i Mother, var en utomjording som spenderade sin uppväxt i ett kärleksfullt hem på jorden. Hans fostermamma Maria och hennes man George var hans föräldrar och de älskade honom som sin egen son. De båda kidnappades i början av 1900-talet, då George studerade utomjordingarnas PSI-krafter utan deras tillåtelse. Detta slutade dock med att han återvände till jorden vid ett senare tillfälle. Utomjordingarna hade förmodligen inga onda avsikter med hans kidnappning, utan ville bara göra saker väldigt tydliga för honom. När en utomjording blev kvar på jorden tog sig paret an sig uppgiften att uppfostra denne. Giegue blev särskilt befäst i sin mor, Maria. På grund av Georges svek (studierna av PSI-krafterna) blev den vuxna Giegue beordrad att se till att PSIU-krafterna inte skulle kunna användas mot utomjordingarna av människorna. Giegue ville inte förråda de som uppfostrat honom, men för att se till att kunskapen om PSI-krafter försvann var han tvungen att inleda en invasion av jorden för att få tillbaka den information som stulits av dem. Giegue var tvungen att ta avstånd från Maria och döda sina känslor han hade för sina föräldrar och påbörjade sedan förberedelserna inför invasionen.

Giegue i sin vuxna form.

80 år senare påbörjas invasionen och Giegue konfronteras av barnbarnet till Maria och George; Ninten och de vänner han har med sig. Giegue inflytande på planeten kan ses lite överallt – tidigare döda objekt vaknar till liv, djur blir fientliga och märkliga utomjordingar börjar bosätta sig på jorden. Under den slutgiltiga konfrontationen med Giegue, fortfarande sårad av förlusten av Maria, erbjuder Ninten att följa med honom till sin hemplanet. Ninten tackar nej till erbjudandet och Giegue släpper då sin medkänsla för sin släkting och fortsätter istället sina attacker. Ninten och hans vänner visar sig vara helt chanslösa mot Giegue. De väljer då att sjunga en godnattvisa som en gång delades mellan Maria och Giegue. Trots att han försökt förtränga Maria kan han inte låta bli att påverkas av sången. Som barn brukade alltid Maria sjunga den för honom.

Yes… that’s right. That is the song. Oh! Giegue! I loved him… I loved him, as if he was my own child… He was always wagging his tail, just like a pup… except for when I tried to sing him lullabies…

När Maria sjöng för honom blev han alldeles lugn. Hans skuldkänslor och kärlek för Maria får honom att ge upp och dra sig tillbaka. Den lilla bit mänsklighet och empati han har kvar för människorna gör det omöjligt för honom att avsluta det han beordrats att påbörja. Innan han försvinner lovar han Ninten att han kommer komma tillbaka.

“So, isn’t this terrifying? I’m terrified too. Giygas cannot think rationally anymore, and he isn’t even aware of what he is doing now. His own mind was destroyed by his incredible power.”

Giygas, efter sin självförstörelse och transformation till ren ondska.

Några år senare återvänder Giegue till jorden för att avsluta vad han har påbörjat. Tio år in i framtiden har han lyckats tagit över jorden och allt befinner sig i ett otröstligt mörker. Giegue lyckas hitta “Apple of Enlightenment” som enligt sin profetia talar om hans undergång av en pojke vid namn Ness. För att undvika detta reser Giegue tillbaka i tiden för att stoppa Ness innan denne kan flrhindra hans planer. I denna tidsålder börjar Giegue influera världen, i synnerhet Eagleland, där Ness bor. En annan pojke som bor i staden är en otrevlig, bortskämt mobbare vid namn Pokey Minch. Denna lilla bråkstake är avundsjuk på Ness och kommer försöka sitt yttersta för att visa sig bättre än honom, oavsett vad det kostar. Giegue, som redan är instabil av sina skuldkänslor och förlusten av Maria börjar utstråla sådana enorma krafter i hopp om att bli av med sin mänsklighet och empati, vilket resulterar i att han förgör sin fysiska kropp, inklusive sitt sinne. Detta gör honom odefinierbar enligt vår mänskliga standard. I detta tillstånd manifesterar Giegue ren ondska och då han förgör både kropp och själ kan han inte längre hantera sig själv, blir irrationell och kan inte längre tänka. Han agerar på ren instinkt. För att hantera detta har Pokey förseglat honom i “Devil’s Machine” så att hans krafter kan hanteras och hans sinne kan sparas. Giegue har upphört att vara och kvar är bara en okontrollerbar, kosmisk kraft av ren ondska som inte vet vad den gör. Det är här, enligt vissa teorier, som Giegue upphör att existera och Giygas föds.

Giygas blir ett hot mot hela existensen och för att stoppa honom måste någon som överlevt den förstörelse framtiden tog med sig. En utomjording som kämpat mot Giygas återvänder till vår aktuella tid, där denne tar formen som ett litet bi vid namn Buzz Buzz. Denne varnar Ness för den kommande katastrofen och Ness får en “sound stone” att spela in åtta särskilda melodier med. Dessa melodier kommer ge Ness kraft från jorden som kommer ge honom en chans att slutligen konfrontera Giygas. Precis som tidigare så har Giygas mörka krafter påverkat jorden och dess invånare genom att göra både människor, djur och döda objekt medvetna och kontrollerade av hans ondska.

Ness och hans vänner, som är kända i profetian som de Fyra Utvalda, tvingas överge deras fysiska kroppar och resa tillbaka i tiden och besegra Giygas i ett tidigare stadie. I den slutgiltiga striden är Giygas fortfarande i Devil’s Machine. Under själva striden stänger Pokey av maskinen och släpper ut Giygas igen. Världen sveps i ett ondskefullt mörker och Giygas attacker är irrationella och omöjliga att greppa. Han är en okontrollerad, kaotisk ondska av obegripliga proportioner. Striden verkar lönlös, men när en av Ness vänner, Paula, ber om hjälp från invånarna från jorden kan de till slut nå honom. Genom att påminna honom om det som en gång gjorde honom svag, minnet och sången från Maria, sätts Giygas ur spel . Det minne och den känsla som fick honom att förvandlas till den oformliga mardröm han nu är, utan möjlighet att känna eller tänka, är det som tar honom tillbaka. Detta utnyttjar Ness och hans vänner och de lyckas besegra honom. Giygas förvandlas till stoft och universums hot är borta.

Det finns teorier som är otroligt obehagliga kring Giygas och hans kaotiska form, där det pratas om att Ness och hans vänner åker tillbaka i tiden för att förgöra honom när han inte är lika stark. De reser tillbaka till tiden då Giygas fortfarande var ett foster. De tänker abortera honom. Inspirationen till spelet har en del mörka aspekter och vi pratar om verkligen kolsvarta sådana. En teori, som inte är populär bland fans av spelet, är just den om att Giygas aborteras. I en av faserna då du slåss mot honom är hans visuella bild mångdubblad, vilket ger oss en ny bild att titta på:

Yep. Sant eller ej, det är en otroligt obehaglig teori som ändå har sina starka punkter. Om ni tittar på videon här ovan kan ni se hur fostret kan ses i den vågiga bakgrund som är där under det momentet. Vill ni veta mer om den här teorin finns det gott om källor att googla på, bl.a. den här artikeln från Destructoid som pratar mer om fosterteorin.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas.Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.