Sexism, hatspråk och rasism har länge varit en vanlig företeelse inom LAN och e-sport. Sverok – Spelhobbyförbundet vill förbättra miljön för unga spelintresserade och släpper nu boken ’Arrangörer och e-sport’. Medverkande i boken är bland annat den digitala festivalen Dreamhack, De Handikappades Riksförbund och flera av Sveriges största e-sportföreningar.
– Det handlar mycket om rätten till att känna sig välkommen och accepterad för den du är. Det i sin tur kommer bidra till att skapa en mer demokratisk ungdomsgeneration, säger Jesper Englin, huvudförfattare bakom Arrangörer och e-sport i ett pressmeddelande.
Idag domineras LAN- och e-sportsverige av unga spelintresserade killar och bristande föräldranärvaro. En verklighet som kan göra det svårt för marginaliserade grupper att accepteras och välkomnas. Det vill spelhobbyförbundet Sverok göra något åt. Lördag 13 maj släpps nämligen boken “Arrangörer och E-sport”, framtagen av ungdomsförbundet tillsammans med Studiefrämjandet.
Med boken vill man bidra till en mer öppen och välkomnande miljö för LAN- och e-sportsevenemang och hjälpa unga arrangörsgrupper att sätta tillgänglighet och öppenhet i fokus. Kunskaperna till boken har inhämtats under intervjuer med en mängd olika organisationer och genom de normkritiska e-sportläger som arrangerats av Sveroks projekt Respect All, Compete. Läsaren får med boken och den tillhörande webbkursen lära sig att bli bättre på att se deltagares och besökares unika behov kring trygghet, vuxennärvaro och språkbruk med mera.
– Vi hoppas den här boken kan hjälpa svenska arrangörer att locka till sig grupper som tidigare inte känt sig välkomnade eller bekväma inom e-sporten, säger Sabina Tennivaara, medförfattare och spelhandläggare på Studiefrämjandet
Sverok – Spelhobbyförbundet har 101 000 medlemmar i 3600 föreningar runt om i Sverige och e-sport och LAN den största verksamhetsgrenen. Genom medlemsundersökningar såg förbundet att de föreningar som hade problem med sexism, rasism och hatspråk främst var e-sportföreningar. Därför startades likabehandlingsprojektet Respect All, Compete som tidigare också tagit fram böckerna Svensk E-sports Code of Conduct och Föräldrar och e-sport.
Tre snabba tips till dig som vill arrangera inkluderande LAN
- Kontakta grupper som ni i vanliga fall har svårt att nå ut till när ni arrangerar LAN och prata med dem/fråga dem om vad de saknar i nuläget.
- Se till att ha en arrangörsgrupp som består av människor med olika bakgrunder för att kunna täcka fler perspektiv i planering och utformning av evenemanget.
- I marknadsföring – använd bilder med personer av varierande ålder, funktionalitet, kön och hudfärg. Undvik stereotyper (exempelvis “tuffa killar” och “gulliga tjejer”) när ni använder er av karaktärer i grafiskt material.