E-sporten snart en del av Riksidrottsförbundet

2017 är e-sportens år och detta markeras med att Svenska e-sportförbundet nu har skickat in sin medlemsansökan till Riksidrottsförbundet. I och med ett medlemskap får e-sporten ett fullt erkännande som idrott. Det skapar förutsättningarna för att enhetligt diskutera och arbeta med organiserad tävlan, internationell representation samt utbildnings- och hälsofrågor.

– Jag ser fram mot 2017 som e-sportens år! Vi har kämpat länge för att nå denna punkt och nu är vi här där e-sporten är enorm och en viktig spelare i samhället. Att medlemmarna i Riksidrottsförbundet godkänner oss i maj blir kronan på verket, säger Emil “HeatoN” Christensen, e-sportlegend och debattör.

Svenska e-sportförbundet, som startades under hösten 2016, har nu skickat in sin ansökan för att bli en del av Riksidrottsförbundet. Med 35 föreningar och 2246 medlemmar var intresset för förbundet rekordstort efter starten i november. Nu kommer ansökan att behandlas av RF och sedan kommer deras medlemsorganisationer att rösta om att bevilja inträde för e-sporten på årsmötet i maj. Vid ett medlemskap skulle e-sport troligen räknas som en precisionsidrott, som till exempel skytte eller dart skriver e-sportförbundet i ett pressmeddelande.

Svenska e-sportförbundets fokus kommer bland annat vara att bygga upp ett system för tävlan som påminner om den traditionella idrotten. Det skulle innebära en tydligare väg för amatörer att arbeta sig upp till en etablerad nivå. Utöver det kommer förbundet representera Sverige internationellt, arbeta med beteenden och attityder samt driva utbildnings-, utvecklings- och hälsofrågor inom e-sportens område. Som erkänd idrott kommer olika insatser för ökad fysisk aktivitet lättare genomsyra alla nivåer av svensk e-sport och därmed leda till en ökad rörelse bland utövarna.

– När RF godkänner oss i maj kommer det direkt ge oss ett erkännande. På lång sikt kommer det ge en möjlighet att arbeta med det som blivit åsidosatt länge, som att på riktigt få igång organiserad fysisk aktivitet kopplad till e-sporten. Det skulle vara en viktig insats för folkhälsan, säger Alexander Hallberg, ordförande för Svenska e-sportförbundet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.