The Dark Pictures gör skräck av legender

Until Dawn-studion släpper en skräck-antologi.

Supermassive Games skrämde skiten ur ett helt gamingcommunity då de 2015 tog en ett klassiskt skräckfilmsscenario och gjorde spel av det. I Until Dawn fick vi följa med ett gäng hormonstinna tonåringar till en stuga bland bergen under en natt då allt går åt helvete. Dina val och handlingar påverkade spelets handling och spelade du inte dina kort rätt kunde det sluta med att alla i stugan fått sätta livet till innan soluppgången.

Nu är studion tillbaks med ännu ett spel i samma genre. Under Gamescom presenterade för första gången The Dark Pictures Anthology: Man of Medan och som namnet antyder är spelet en antologi, vilket innebär att det kommer att släppas i flera delar där varje episod är helt fristående. Det finns med andra ord ingen sammanhängde story, utan varje del kan spelas i valfri turordning. Alla delar bygger dock på mer eller mindre kända, urbana myter och legender. Det första avsnittet heter Man of Medan och är baserat på historien om det indonesiska fraktfartyget Ourang Medan som enligt legenden sände ut nödanrop 1948. När räddningspersonal från de undsättande fartygen anlände till Ourang Medan fann man att hela besättningen hade avlidit. Inga kroppar bar spår efter våld. Av okänd anledning började skeppet brinna och sjönk kort där efter utan att någon fått svar på vad som egentligen hänt ombord.

Ingen sitter säkert i båten. I The Dark Pictures kan alla karaktärer dö som en konsekvens av dina val.

Ourang Medan är med andra ord en perfekt start på The Dark Pictures och under Gamescom fick vi känna på lite av vad vi kan komma att vänta oss av spelet. Det mesta är väldigt likt Until Dawn. Under spelets gång får vi möjlighet att kontrollera flera av de karaktärer vi lär känna. Och precis som tidigare är det ett helsike att kontrollera dem. Den besvärliga kameran gör att du gång efter annan styr din karaktär in i väggar eller får dem att fastna i hörn. Det är nog tur att just momentum inte är avgörande för din framgång. Det kan däremot vidriga quick time-events vara. Är du inte tillräckligt snabb på knapparna så kan de få ödesdigra konsekvenser för dig eller dina vänner. Givetvis kan fel val eller långsamma reflexer orsaka både din eller dina polares för tidiga död.

Det jag däremot gillar med Man of Medan är att jag blir rädd. På riktigt. Effektiva jumpscares och en allmänt kuslig stämning gör att jag faktiskt ser fram emot att spela mer av The Dark Pictures under nästa år. Den första episoden lär släppas någon gång under 2019 och därefter kan vi vänta oss nya delar med något halvårs mellanrum. Titta gärna på trailern i inlägget för att få en liten känsla av vad som komma skall.

0 Delningar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Vad tycker du?

1 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.