The Witchers författare hotar stämma CD Projekt Red

Författaren och upphovsmannen till The Witcher-universumet, Andrzej Sapkowski, hotar att stämma utvecklarna CD Projekt Red på närmare 140 miljoner kronor. Detta på grund av uteblivna royalties. Sapkowskis advokater lutar sig mot en klausul i Polens immaterialrättslagstiftning, Artikel 44, som reglerar ersättningsnivåer. Villkoren för att åberopa Artikel 44 är att värdet på den köpta rättigheten vida överstiger den kompensation upphovspersonen får. Stämningen kommer även att hävda att rättigheterna ifråga enbart gäller för det första spelet i serien.

CD Projekt Red, som både utvecklar och ger ut The Witcher-serien, säger i ett uttalande att stämningen saknar fog och att allt är uppgjort enligt avtal. Detaljerna kring rättighetsaffärerna är inget allmänheten har någon detaljerad kännedom om, men Sapkowski har tidigare gjort flera uttalanden om sitt uppenbara missnöje med omständigheterna. CD Projekt Red har å sin sida gått ut med att man strävar efter att bibehålla en god relation med Sapkowski och att styrelsen kommer att gå långt för att nå en vänskaplig lösning på dispyten.

Med tanke på att CD Projekt Red inte kommenterat villkoren i det första kontraktet som skrevs (enligt Kotaku) så kanske inte Sapkowski står helt utan fog för sin sak, men det är svårt att se något annat än eftertankens kranka blekhet bakom den här historian.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.