Undersökning: Svenska hackers har goda intentioner

Sabotera för terroristgrupper och avslöja nättrollen. Det är vad flest svenskar svarade att de skulle använda sina datorkunskaper till om de var hackers på riktigt, visar undersökning från Yougov gjord på uppdrag av spelföretaget Ubisoft.

Till lanseringen av Watch_Dogs 2 har Yougov genomfört en undersökning på uppdrag av Ubisoft vad svenska folket skulle göra om de var hackers på riktigt. I spelet tar spelaren antar rollen som Marcus Holloway, en ung hacker, som gör uppror mot företag som använder teknologi för att kontrollera massorna. Marcus blir en ”hacktivist” och ansluter sig till en grupp av likasinnade hackers kallad Dedsec och slår tillbaka mot det korrupta etablissemanget, men också nättroll.

Kvinnor vill avslöja nättrollen

En av tre svarade att de skulle cybersabotera för terroristgrupper. Var tredje kvinna och var femte man svarade att de skulle avslöja och motarbeta nättroll. Drygt var fjärde man svarade att de främst skulle utforska företags- och regeringars illegala hemligheter, något som kvinnor i stort sett är ointresserade av. En av tio svarade att de skulle justera saldot på sitt bankkonto.

Att den stora majoriteten svarade att de skulle använda sina hacker-kunskaper i goda syften överraskar inte Mårten Mickos, VD för Silicon Valley-bolaget HackerOne, som jobbar med världens största hackernätverk.

– Vi ser redan idag att de allra flesta hackare vill göra gott. Det visar vårt bug bounty-program som idag lockar tiotusentals hackare att hjälpa till att hitta företagets säkerhetsbrister, istället för att utnyttja dem, säger Mårten Mickos.

Undersökningen visar att:

…32 procent av kvinnorna och 22 procent av männen skulle avslöja och motarbeta nättroll.
…29 procent av både män och kvinnor skulle cybersabotera för IS eller andra terroristorganisationer
…24 procent av männen och 15 procent av kvinnorna skulle utforska företags- och regeringars illegala hemligheter, ex. korruption och övervakning.
…13 procent av männen och 11 procent av kvinnorna skulle justera saldon på skuld- och bankkonton.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov under perioden 5-7 september 2016. Sammanlagt 1 008 fler svarsintervjuer genomförts via internet med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige. För mer information om undersökningen, läs mer här.

Watch_Dogs 2 finns nu tillgängligt på Playstation 4 och Xbox One och på PC.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.