Artikeln är ett betalt samarbete:
Uppsvinget inom Esport – är Formel 1 den nya favoritsporten?

Sportevenemang och olika sportsändningar är något som alltid funnits på tapeten, det såväl hos nybörjare och lärjungar som hos sportgiganter och fanatiker. Sport är ett ämne som för samhället samman på ett helt annat sätt än något kan göra – det väcker någon slags stubin och gnista inom människan som kombineras med en gemenskap större än någon annan. Till och med de största av fiender kan bli sams under ett sportevenemang, det vill säga om de hejar på samma lag! På senare tid har även en ny kategori av sport gett liknande effekt – nämligen e-sporten.

E-sport och dess domderande framväxt 

En specifik kategori inom sportvärlden som vuxit sig allt större är just den moderna och digitala versionen av sport, även kallad E-sport. E-sport, som står för elektronisk sport, är en kategori av sportspel som innebär att all tävling sker online.

Det kan vara allt från datorspel och mobilappar till spel på tv och livesändningar på nätet. Motståndare möter varandra precis som vid ”vanliga”, faktiskt fysiska sporttävlingar, bara med skillnaden att allt sker online!

Tack vare e-sportens framväxt och utveckling bara under de senaste åren finns det idag många som livnär sig på att tävla inom E-sport. En kategori inom e-sport som verkligen tagit fart och fått många nya följare är formel 1. Där kan man tävla mot varandra och köra bilar som om det vore på riktigt, fast att du istället sitter framför datorn eller tv:n. 

När världen ser ut som den gör idag, det vill säga med ett samhälle som förlitar sig allt mer på teknologin men samtidigt stöter på större omvärldshinder än vanligt, kan vem som helst vilja fly in i den så mycket enklare världen online. Ett företag som verkligen anammat intresset är Fanatec – de tillverkar framtidsprodukter i form av racingsimulatorer för användning hemma.

Racingsimulator – framtidens produkt?

Deras nyaste tillskott, den så omtalade Fanatac CSL Elite, omnämns ofta som framtidens racingstimulator. Hittils är det den mest lättstyrda och samtidigt mest verklighetstrogna spelkonsolratt med pedaler de någonsin har skapat för. Virtuell sportracing hade inte varit möjligt på den nivån det är idag om det inte vore för sådana uppfinningar.

Med cls elite får du en otrolig känsla av att du nästintill sitter bakom en riktig ratt i en riktig racingbil – med den i handen framför racingspelet är det inte svårt att drömma sig bort till världen där du är en av de största formel 1 förarna i världen! Konsolerna kan likväl användas av spelnördar och hobbyentusiaster som professionella tävlande. 

I och med Fanatecs specialiserade inriktning på just e-sport och formel 1 har de en ledande roll på marknaden, och de har minst sagt fått till en lyckad lansering av sina produkter. Med Fanatec csl elite kan vem som helst tävla om att bli den vinnande racerföraren, utan att i själva verket ens veta hur man kör en sportbil på riktigt. Är inte det fantastiskt coolt!?

Efterfrågan på liknande produkter har aldrig varit så stor som det är idag. Den plats som världen befinner sig på just nu efter alla berg- och dalbanor till katastrofer och virushärjningar kan världen av onlinespel inte skada så mycket. E-sport racing och likande grenar är inte bara roligt och spännande, det erbjuder även avkoppling på en annan nivå.

Och som vi tidigare var inne på, e-sport har till och med blivit så pass stort att det finns mängder av duktiga tävlande som gjort genomskott inom branschen. Hade det inte varit för produkter som virtuella racingspel och konsoler av olika slag hade upplevelsen inte blivit i närheten så bra eller verklighetstrogen som den är idag!

Virtuell racing – för spelare och publik

Något som många som inte är särskilt bekanta med just e-sport och virtuella racingtävlingar kanske ställer sig frågan om är; hur ska vi kunna ta del av tävlingarna om de inte sker på riktigt? Faktum är att det redan idag finns mängder av fans, publik och övriga tittare som tar del av e-sportsevenemang och virtuella racingtävlingar, trots att tävlingen sker online.

Det bästa med just det, att allt sker online, är att alla kan få tillgång till att titta på tävlingen direkt via datorn eller tv:n. Visas de inte direkt på tv-kanalerna kan man streama innehållet via olika streamingtjänster, bland annat hos Viaplay. Viaplay är en streamingtjänst som bland en del andra erbjuder dig att streama e-sport via deras sportkanal Viaplay Sport.

Där kan du precis som vanligt se alla olika sportevenemang, livesändningar och liknande, även då när det kommer till e-sport och racing online. I och med utvecklingen av datorspel och tillhörande simulatorkonsoler blir upplevelsen nästintill verklig – du sitter bakom ratten och kör medan en publik kollar på via sina egna skärmar.

Möjligheterna som den här typen av verklighetstrogna spelkonsoler har gett till e-sporten och dess utveckling är enorma. Idag finns det inget som kan hindra professionella racingförare från att köra sina tävlingar eller sända sina evenemang. Finns det inte tillgång till riktiga bilar och fysiska race finns det alltid tillgång till virtuella sådana.

Allt fler satsar på världen av e-sport och racing online

Just Fanatec och deras omtalade produkter är det många som fått upp ögonen lite extra för på senare. Bland annat har produkterna cirkulerat som ett hett samtalsämne på sociala medier, bland ökända fantaster och även en hel del proffs.

Det är minst sagt något som kan få e-sport och formel 1 att bli ännu mer inne på radarn! Med den lättstyrda ratten och de verklighetstrogna pedalerna kan välkända tävlingar och sportevenemang sändas hemifrån eller från andra platser. Detta gäller till exempel en av världens största e-sportsligor, ESL.

Idag är det inte längre ett problem att underhålla publiken trots det att de fysiska racen kanske inte alltid kan bli av. Och eftersom det sänds online är allt så mycket mer tillgängligt för tittare över hela världen. Publiken behöver inte ta sig till en viss plats och de tävlande kan sitta hemma, men spänningen är fortfarande lika olidlig.

Variationerna av olika spel och tävlingar kan också bli väldigt mycket större än bara det som finns just nu. I den virtuella världen är allt möjligt, inte minst om företag som Fanatec fortsätter att skapa stimulatorer som låter den fysiska prestandan följa med in i onlinevärlden. 

Det finns ingen tvekan om att satsningen på e-sport kommer leda till en ännu bättre framtid inom världen av onlinesända sportevenemang och händelser. Vill du streama e-sport och formel 1 racing redan idag kan du gå in på Viaplay Sport och ta del av deras utbud. Framtidens racing är här, och det väcker både nya intressen och möjligheter! 

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.