Vägen till nästa äventyr – Det här är The Elder Scrolls Online: Gold Road

Bethesda och Zenimax Online Studios avslöjar nästa kapitel till deras onlinerollspel; The Elder Scrolls Online: Gold Road.

Det här året firar The Elder Scrolls Online 10 år! Fast att både fans och utvecklare åldrats avsevärt sedan releasen 2014 fortsätter äventyret! I sommar väntar nämligen nästa avsnitt i vår gemensamma berättelse. Bethesda Softworks och Zenimax Online Studios avslöjade idag årets stora kapitel, The Elder Scrolls Online: Gold Road som släpps till PC och Mac 3 juni. Playstation och Xbox får tillgång den 18 juni.

Det här är Gold Road

The Elder Scrolls Online: Gold Road tar äventyrare till West Weald, ett område mellan Craglorn, Cyrodiil och Gold Coast. Ni som har spelat The Elder Scrolls IV: Oblivion minns kanske Skingrad, regionens huvudsäte som är känt för sitt vin. Skingrad gör ett kärt återseende i Gold Road tillsammans med tre distinkta miljöer. Det höstklädda skogarna runt The Gold Road, den kuperade terrängen i Colovial Highlands och den mystiska djungeln i Valenwood Annexation.

Gold Road innehåller allt vi kommit att förvänta oss av The Elder Scrolls Onlines årliga utökningar; uppdrag, grottor, bossar, dungeons, event, en Trial för 12-spelare, utrustning, med mera. Vad som däremot saknas i år är de sedvanliga kompanjonerna. De två följeslagarna som var tänkta att komma med Gold Road är istället flyttade till onlinerollspelets fjärde kvartalsuppdatering 2024.

Den stora nyheten med Gold Road är Scribing, en metod att skräddarsy och anpassa dina egenskaper med en uppsjö av modifikationer. Mer om det om en stund!

En uppföljare och självständigt äventyr

Fjolårets expansion The Elder Scrolls Online: Necrom slutade med en väldigt stor cliffhanger; det finns ytterligare en Daedrisk Prins! Till våren får vi tillgång till ett Prologue-uppdrag som är inledningen till Gold Road och under uppdraget blir vi varse om den förlorade Prinsens existens. Uppdraget kulminerar i att Prinsen flyr det fängelse som hållit henne fånge i årtusenden.

Namnet på denna försvunna Daedriska Prins är Ithelia, och hon är skapad från grunden av Zenimax Online Studios och en fantastisk utökning till bakgrundshistorierna i The Elder Scrolls. En stor del av storyn i The Elder Scrolls Online: Gold Road handlar om hur vi lär känna Ithelia och hennes relation till de andra Prinsarna. Fast lite av hennes berättelse är redan etablerad via storyn i Necrom. Där fick vi veta att Ithelias domän och makt ligger i manipulationen av Ödet. Denna kraft ansågs för mäktig, varpå de andra Prinsarna fängslade henne. Hermaeus Mora, den centrala karaktären och Prinsen i The Elder Scrolls Online: Necrom, ansvarade för att sudda ut henne från all dokumenterad historia.

När Gold Road börjar har hon inga minnen av vem hon är eller hur hon hamnade i Tamriel. Men en grupp skogsalver kallade Recollection söker att återställa hennes krafter. Men om det är något bra eller dåligt får vi reda på under äventyrets gång. Troligtvis är Torvesard, hennes lojala tjänare, inblandad på något hörn. Förmodligen Leramil också. Att Gold Road på sätt och vis fortsätter berättelsen från Necrom känns väldigt spännande, särskilt med tanke på att Zenimax Online Studios går in hårt med deras nya Daedriska Prins!

Precis som alla föregående expansioner till The Elder Scrolls Online är Gold Road designad att stå på egna ben. Nybörjare eller spelare med ”återfall” behöver därför inte stressa över att de missat Necrom. Med det sagt är Necrom utan tvekan ett av Zenimax bästa kapitel till onlinerollspelet och ett som jag starkt kan rekommendera. En extra bonus däremot får spelare som klarat både Necrom och Gold Road en serie ”capper”-uppdrag. Dessa beskrivs som ”director’s cut” innehåll som fyller ut berättelsen.

The Elder Scrolls Online: Gold Road, Zenimax Online Studios, Bethesda Softworks 2024.
The Elder Scrolls Online: Gold Road, Zenimax Online Studios, Bethesda Softworks 2024.

Scribing – mer makt att skräddarsy din karaktär och spelstil

Den enskilt största nyheten och funktionen i The Elder Scrolls Online: Gold Road är Scribing. Zenimax Online Studios beskriver Scribing som föregångaren till Spell Making i The Elder Scrolls IV: Oblivion och gör det möjligt för spelare att anpassa nya egenskaper med effekter och funktioner! Det låter dig (inom givna ramar) bestämma vad en egenskap ska göra och enligt Zenimax Online Studios finns det galet många resultat.

Detta är troligtvis den enskilt största nyheten i The Elder Scrolls Online sedan One Tamriel-uppdateringen!

Innan vi går in på detaljerna är det viktigt att belysa distinktionen mellan Scribing och single player-spelens Spell Making. Scribing är INTE som Spell Making. Medan Spell Making lät spelaren sätta ihop olika magiska effekter och justera styrkan i dem för att bygga helt unika magiska besvärjelser är Scribing ett mer kontrollerat system. Scribing ger spelare möjligheten applicera konkreta effekter och funktioner till egenskaper. Detta för att det ska gå att balansera systemet i till exempel PvP.

Till releasen av Gold Road kommer det enbart att gå att anpassa egenskaper inom de olika vapen- och universella-träden. Alltså Weapon Skills, Soul Magic, Fighters Guild, Mages Guild, Assault och Support. Detta för att alla ska kunna ha full tillgång till Scribing oavsett vilken klass de spelar som. Varje egenskapsträd kommer också få var sin unika egenskap att experimentera med.

Med det sagt är det underförstått att klassernas egenskaper i framtiden kan komma att bli tillgängliga i Scribing också. Men som många andra mekaniker i The Elder Scrolls Online, tycker Zenimax Online Studios om att testa nya system live innan de vidareutvecklar det.

The Elder Scrolls Online: Gold Road, Zenimax Online Studios, Bethesda Softworks 2024.
The Elder Scrolls Online: Gold Road, Zenimax Online Studios, Bethesda Softworks 2024.

Scribing – hur fungerar det?

Under dina äventyr kommer du att hitta och låsa upp komponenterna nödvändigt för att använda Scribing. Tre material behövs för att färdigställa en egenskap: en Grimoire, Script och Ink. Grimoiren är grunden i egenskapen och är statisk. Till varje Grimoire kan du applicera tre Scripts, dessa är de rörliga delarna i Scribing och är det som ger egenskapen olika effekter. Du väljer bland dina Scripts för att ge Grimoiren de önskvärda funktionerna, sedan ”betalar” du appliceringen med Ink.

Medan Grimoires och Scripts är material du låser upp och sedan behåller, är Ink den resurs som blir förbrukad i processen. Värt att veta är att Grimoires inte överskrider befintliga egenskaper, utan är separata ting vid sidan av. Systemets begränsningar är dock oklara i dagsläget. Kommer du kunna skapa och använda variationer av samma Grimoire på alla dina 10 färdighetsluckor? Går det att väva egenskaperna otroligt fort? Det återstår att se!

Läs mer om Scribing på The Elder Scrolls Online officiella hemsida, där de bland annat berättar om berättelsen bakom Scribing.

The Elder Scrolls Online har ett enormt smörgåsbord med utrustning som bland annat aktiverar och förstärker olika effekter och egenskaper. Scribing är konstruerat på ett sådant vis att det är kompatibelt med spelets alla Set-bonusar!

Utöver mekaniska funktioner har spelare även möjligheten att anpassa de visuella effekterna på befintliga egenskaper genom Styling. Till exempel kan du välja att ge din Wall of Elements från Destruction Staff-trädet en lila färg, eller Trap Beast en orange effekt. Till att börja med kommer spelare enbart kunna modifiera effekternas färger på egenskaperna och samtliga av de 22 Styles som släpps med Gold Road kommer gå att erhålla genom att spela.

Här har Bethesda en ny aveny för microköp. Förväntade dig således att i framtiden se häftiga effekter till dina favoritegenskaper till salu i spelets butik!

Det praktiska – vilken version ska jag köpa?

The Elder Scrolls Online: Gold Road släpps i flera varianter likt tidigare expansioner. För veteraner som redan äger The Elder Scrolls Online och andra paket räcker det att skaffa uppgraderingen. Gold Road Digital Upgrade finns i standard- och delux-utgåva som innehåller extra digitala föremål. Nykomlingar som vill börja direkt rekommenderas istället att köpa The Elder Scrolls Online: Gold Road Collection-utgåvan som innehåller basspelet, Gold Road samt de föregående expansionerna. Valutan du får är oöverträffad!

Om du är intresserad på de olika utgåvorna av vad de innehåller kan du kolla närmare på The Elder Scrolls Onlines officiella hemsida.

Gamers som väntar på en gedigen skatteåterbäring kommer säkerligen att ta en titt på statyetten ”The Elder Scrolls Online Forgotten Daedric Prince Statue” som är till salu på Bethesdas officiella onlinebutik. Jag menar, vem skulle inte vilja ha crystal mommy i bokhyllan? Limiterad till 3300 exemplar, så FOMO.

2024 – vänner, hus och pvp

The Elder Scrolls Online: Gold Road släpps den 3 juni till PC och Mac, men vad kan vi förvänta oss fram tills dess och efteråt?

Nu under vintermånaderna i första kvartalet kommer vi se två nya Dungeons (Oathsworn Pit & Bedlam Veil) i samband med uppdatering 41. Innehållet får en förhandsvisning den 26 januari på Twitch, förljt av tillgång på PTS den 29 januari. I mars månad släpps uppdateringen och båda Dungeons på PC, Mac och konsoler. Det är troligtvis under den här perioden som vi får Prologue-uppdraget för Gold Road.

Till sommaren släpps som sagt The Elder Scrolls Online: Gold Road tillsammans med tillhörande uppdatering 42. Under våren kommer datum för förhandstittar och PTS att utannonseras. Du kan också förvänta dig diverse artiklar och blogginlägg som förklarar Scribing i mer detalj.

Under det tredje kvartalet kommer Zenimax Online Studios att släppa en särskild uppdatering inriktad på hus- och hem-funktionerna i The Elder Scrolls Online. De håller sina kort nära bröstet i dagsläget så vi får helt enkelt leka med spekulationer tills vidare.

Slutet av året bjuds vi på två nya följeslagare, säkerligen med sina personliga uppdrag. Vilka dessa karaktärer är vet vi inte i dagsläget men The Elder Scrolls Online saknar elaka och lömska kompanjoner. Så en vampyr eller necromancer skulle säkert gå hem hos fans. Slutligen får vi också ett ny PvP uppdatering i det fjärde kvartalet. Detta är också en nära bevarad hemlighet i nuläget. Det enda vi känner till är att det inte har med Cyrodiil att göra – tacka gudarna för det!

0 Delningar
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.