Artikeln är ett betalt samarbete:
Varför Diablo Immortal var ett totalt misslyckande

Diablo-serien är känd för episka äventyr, fantastiska vapen och egenskaper och en gripande story. Blizzards framgångsrika Action-RPG serie har miljontals fans över hela världen och med den senaste versionen förväntades Diablo ta tillbaka tronen som en RPG-gigant på spelmarknaden. Tyvärr gick saker inte som planerat och bara en månad efter spelets releasedatum hade Diablo Immortals ett av de lägsta användarbetygen på Metacritic någonsin. Men vad var det som gick så fel?

Diablo Immortal är ett Freemium-spel

Diablo Immortals är gratis att spela. Det är ett så kallat free-to-play spel. Men du behöver spendera flera olika valutor i spelet för att kunna uppgradera din karaktär tillräckligt för att besegra de största bossarna. I många andra Blizzard-spel kan kan köpa loot-boxes, för riktiga pengar, som ger dig slumpmässigt utvalda objekt men i Immortals har de satt ihop ett ännu mer frustrerande system. För att få Legendary gems som krävs för att uppgradera din karaktär måste du använda ett Legendary Crest, som du köper med riktiga pengar, och sedan ta dig genom en dungeon. För att uppgradera din karaktär helt kan du behöver spendera uppemot 110,000 USD eller spela spelet i 10 år.

Det är i praktiken lättare att vinna en jackpot på en casinoslot på slots-pa-natet.se än att få de bästa objekten i Diablo Immortal. Det här spelet har definitivt ett skamlöst pay to win-system som är en förolämpning till fans av Diablo-serien. Blizzard, och deras partner studio för Immortals kinesista NetEase, har gått för långt i sina försök att mjölka spelare på så mycket pengar som möjligt. Denna tidigare fantastiska Action-RPG serie har rasat långt från dessa tidigare storhetstid och kan idag i praktiken klassas som ett totalt misslyckande, åtminstone av riktiga Diablo fans.

Det lägsta användar betyget någonsin

Metacritic ser vi idag att spelet har fått betyget 0.3 av 10 av användarna på hemsidan. Det här är ett lågmärke som även de sämst producerade spelen på marknaden inte når. Hatet från fansen och de hemskt låga betygen beror självklart på att Blizzard har förvandlat Diablo Immortals till ett pay to win-spel när de tidigare delarna i serien handlade om att döda bossar, ta sig genom dungeons och få slumpmässiga legendary drops bara genom att spela spelet. I denna version måste spelare spendera enorma summor pengar för att ens ha en chans att få ett legendariskt vapen, sköld eller rustning.

Även beslutet att fokusera på mobilspelande har mötts av enorm kritik från fansen. Diablo Immortals går att spela på smartphones med touch kontroll och det är just det faktum att spelet släppts till mobil som gör att fans är besvikna. När en tidigare stor spelserie släpps till mobil innebär det i nästan varje fall att spelet förvandlas till ett pay to win-spel med frustrerande låga chanser att få de objekt man i vanliga fall fick gratis i tidigare versioner. Mobilspel kostar ofta ingenting att börja spela, vilket gör det okej att ta betalt för vissa saker i dessa spel. Men för att systemet ska vara rättvist krävs det att man, som spelare, åtminstone har en chans att få de objekt man vill ha när man spenderar riktiga pengar på spelet. Detta är som sagt inte fallet i Diablo Immortals.

Diablo 3 v2.0?

Det finns självklart även positiva aspekter med spelet. Under alla skamlösa giriga system finns ett stabilt spel med de byggstenar som gjort tidigare Diablo-spel så populära. Seriens välkända isometriskta perspektiv, galna strider med massor av fiender och massor av loot finns kvar. Immortal är byggt på samma spelsystem som Diablo 3 och är därför väldigt likt det äldre spelet från 2012. Man har använt många av de animationer och resurser som användes i Diablo 3, vilket gör att det Immortals har samma bekanta känsla som spelet från 2012. Detta är dock också en detalj som många spelare är frustrerade över. Blizzard lovade fansen ett helt nytt spel men har istället släppt ett spel med samma gamla byggstenar som det 10 år gamla spelet Diablo 3. 

Atmosfären i spelet och de många, många slumpmässigt skapade banorna är underhållande utforska men det här känns ofta inte som ett nytt spel, utan mer som ett DLC-paket. Du kan fortfarande uppleva massor av färgglada, actionfyllda strider med dussintals fiender på samma gång.  Du kan fortfarande använda egenskaper och magiska attacker med coola effekter. Du kan fortfarande höra de fantastiska ljudeffekterna och musiken som gjorde Diablo 3 så populärt, men det saknas innovation, spännande nyheter något unikt som gör detta spel värt att lägga tid och pengar på. Om du har väntat på ett nytt Diablo som ger dig samma roliga spel stunder och hundratals timmar av dungeons kommer Diablo Immortals att vara en enorm besvikelse. Detta är ett misslyckat spel och något som varken Blizzard eller fans av Diablo sent kommer att glömma.

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.