Släppvarvet: Vinter 2022 levererar

Hujedamig vad det släpps spel till höger och vänster. Det går knappt en dag utan att inkorgen plingar till med ett nytt släppdatum, och ofta är det inte alltför avlägset heller. Risken att nyheterna drunknar är påtagligt stor. Därför har vi satt samman en liten lista, kallad Släppvarvet, med lite titlar som dykt, dyker eller ska dyka upp inom (någorlunda) kort.

Front Mission 1st Remake

Front Mission 1st Remake är största anledningen till att den här listan kom till – och det släpps i dag! Undertecknad har sett fram emot det sedan utannonseringen i februaris Nintendo Direct. Det här är inte vilken remaster som helst, utan en regelrätt remake med omgjord grafik, musik och spelmekanik. Hajpen är total, och mitt i den utannonserades i dag ett samarbete med Forever Limited om tre fysiska utgåvor. Vore inte julklapparna redan inhandlade skulle det här vara ett gyllne tillfälle. Nu får en ju hitta på andra ursäkter.


Soulstice Deluxe

Detta lovande hacka-slå-spel släpptes redan i september och greppar verkligen uppmärksamheten direkt med sin trailer. Nu är Deluxe-versionen, som innehåller spelets konstbok, musiksamling och ett föremålspaket, tillgänglig digitalt på PlayStation 5 och Xbox Series X|S. Har du som jag haft annat för dig sedan första släppet, kan det här vara ett ypperligt tillfälle att kasta sig in i årets systerdrama.

Magic and Legend: Time Knights

Det är inte ofta vi läser som ett helt nytt Game Boy-spel – eller är det? Med jämna mellanrum dyker ambitiösa hemmabyggen och indiespel upp. Magic and Legend: Time Knights är ett av dem, och spelas som en traditionell action-plattformare. Spelet släpptes den 23 november på fysisk kassett och kan beställas ensamt eller tillsammans med box och manual här.


Paper Cut Mansion

Även Paper Cut Mansion är den sortens spel som får en på fall med sin trailer. Ett spel till synes helt uppbyggt i papper där du utforskar och löser pussel i en herrgård. På PC och Xbox släpptes Paper Cut Mansion den 27 oktober, mitt under allhelgonaperioden, men fick väl inte riktigt den popularitet det kanske förtjänade. Det kan man råda bot på när det nu släpps på PlayStation 5 och Nintendo Switch den 5 december.

Hindsight

Detta berättelsetunga spel är inte att förväxla med Hindsight 20/20 (som vår egen Kristian sågade när det begav sig). Hindsight är ett spel om minnen och hur tidens gång kan förändra dem. Det är Annapurna Interactive som står för utgivningen, som faktiskt gick igång redan i somras på PC, Steam och iOS-enheter. Nu är det resterande plattformar (PS4–5, Xbox One och Series X|S) som står på tur, den 6 december.

Chained Echoes

Chained Echoes dök upp på min radar först när jag fick nys om dess fysiska utgåva via First Press Games:s nyhetsbrev. Denna extremt attraktiva utgåva får vänta till sommaren 2023 (eller 2024, om min erfarenhet med First Press är något att gå på #jaäintbitter), men det digitala släppet är nu den 8 december. Chained Echoes tar sig då till PlayStation 4–5, Nintendo Switch, PC samt Xbox One och Series X|S.

Chained Echoes är ett JRPG ut i fingertopparna, med cirka 40 utlovade speltimmar av magi, robotar, svärd och bosstrider, allt i en turbaserad stridsform. Berättelsen centrerar kring en mycket ömtålig fred i världen Valandis – en fred du och dina gelikar så klart måste bevara.


Spelet är till största del utvecklat av en Matthias Linda och tog tydligen hela sju år att bli till från ritbord till release. En Kickstarter-kampanj som slutade i mars 2019 finansierade en del av utvecklingen med sköna 130 409 euro, med ytterligare 32 813 euro i PayPal-transaktioner. Chained Echoes är med andra ord en hyfsat stor grej, sett till sammanhanget.

Jitsu Squad

Även Jitsu Squad är ett kickstarter-projekt (som vi har skrivit om förut). Detta brawler-spel fick en rätt skön demo redan tidigt i utvecklingen och gav direkt mersmak. Själv kastade jag aldrig pengar åt dess håll, men det behövde jag heller inte. Jitsu Squad drog nämligen in närmre tre gånger det efterfrågade beloppet på en knapp dag.

Den utlovade fysiska utgåvan blir av och kan förbokas här och ska enligt utsago lämna hamn vinter 2022/2023. Den digitala utgåvan anländer den 9 december och utlovar ett rejält knogmecka med håglösa kombinationsattacker inspirerade av fighting-spel från 90-talet. Jitsu Squad ska också ha fyra spelbara karaktärer och stöd för fyra samtida spelare i co-op (eller två spelare som kontrollerar vars två karaktärer!). Ett rockigt Sonic-ljudande soundtrack komplimenterar upplevelsen som ser ut att bli, för att använda ett trött prefix, tokhäftig.

Som om inte spelsläppen för vinter 2022 redan är för mycket. Det här är sannerligen en drömperiod för fans av japanska rollspel och actionspel. God jul!

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.