Världen Varvas: Riften

Välkommen till Världen Varvas, ditt reseprogram här på Varvat.se där vi besöker fjärran och exotiska platser för att väcka er reslust eller nostalgiska minnen. Här finns något för den nyfikne historikern, finsmakaren, handelsmannen och äventyraren. Som en del i en serie av resemål i den nordliga provinsen Skyrim, har vi i pilotavsnittet besökt handelsstaden Riften.

Riften är en av de större städerna i Skyrim. Den är belägen vid provinsens största sjö, Honrich, och är hemstad för cirka 60 invånare. Deras vapenmärke är två korsade dolkar mot en mörk bakgrund som är kopplad till tyrannen Hosgunn Crossed-Daggers, som regerade över Riften med järnhand i över 40 år. År 129 av den fjärde eran gjorde det förtryckta folket uppror och nu är staden styrd av en lite mer ödmjuk despot, Jarl Laila Law-Giver.

Landskapet

Landskapet runtom staden består av en väldigt vacker och lummig, höstlik björkskog med kullar och långa vattendrag. De varma färgerna och det oftast fina vädret kan få besökare att underskatta områdets dödliga natur. Björnar och vargar strövar fritt i skogen tillsammans med frostspindlar, till och med skogsrån kan anfalla den obetänksamme vandraren. För den erfarne jägaren är det däremot en rik jaktmark.

Området, the Rift, är en platå som skiljer den från Eastmarsh i norr och Falkreath i väst, med bergskedjor längst dess södra och östra gräns som skiljer det från grannprovinserna Cyrodiil respektive Morrowind. För den äventyrslystne finns här flertalet hemsökta nordergravar och banditbefästa ruiner. Och för de modigaste finns det några få bergsruiner från de antika dvärgarna att utforska.

Riften5
Runtom i skogen växer gourd-pumpor som inte duger till nått, faktiskt. Med ett värde på 1 guld och en hälsopoäng, rekommenderar jag att inte bekymra er om dem.

Är du en person som tycker om att komma ut på landet finns byn Ivarstead till väst som ligger vid foten av det högsta berget i Skyrim, Throat of the World. Bergets 7000 trappsteg lockar pilgrimer över hela Tamriel som bestiger berget för inre upplysning. Högst upp bor Gråskäggen i avskildhet i templet High Hrothgar, men ingen har någonsin sett dem. Det sägs även att Ivarstead har en hemsökt krypta. Shor’s Stone däremot är en pittoresk gruvby norr om Riften med ett spindelproblem.

Staden

Riften är en handelsstad som är känd för dess mjöd och fiske. Den ökända Black-Briar familjen, som nästan enväldigt står för all mjödproduktion i Skyrim, ansvarar för hälften av stadens arbetskraft. Förutom mjödet bedriver Riften en aktiv marknadshandel, med vapen, smycken och allehanda varor och fiskeriet i hamnen stärker ekonomin ytterligare.

Men Riften har en mörk sida också. Något som stadsborna viskar om men gärna inte går in i detalj på. Black-Briar familjen, med sitt starka inflytande, sägs driva staden bakom ridåerna, något som jarlen förnekar. Och som om inbördeskriget mellan imperiet och rebellerna inte vore nog, har en organiserad tjuvliga slagit rot i stadens kloaker – tjuvar som enligt rykten jobbar åt Maven Black-Briar, familjens överhuvud – och som sägs rekrytera intresserade råskinn.

Riften2
Ordet på stan säger att det finns någon nere i kloakerna, the Ratway som de också heter, som kan ändra ditt ansikte. Vare sig om det rör sig om plastikkirurgi eller extreme makeover, låter inte fuktiga kloaker som någon bra plats för en klinik!

Barnhemmet Honorhall, den enda i Skyrim, huserar med några av provinsens sötaste snorungar men även den grymmaste kärringen till rektor, som fått smeknamnet ”the kind”. Det sägs att ett förrymt barn söker kontakt med lönnmördare för att söka vedergällning för barnmisshandel, något som inte skrämmer henne det minsta.

Riften3
Tills att en viss person är ute ur leken går det inte att adoptera några barn från barnhemmet. Och jag kan säga redan nu att det inte går att skicka barnen för att sälja kakor.

När skymningen faller drar sig stadens vakna till tavernan Bee and Barb för lite öl och god mat. Några av dess drinkar, som värden själv blandar, är kända över Skyrim. Endast här går det att köpa Velvet Lechance, en svartvinbärssnaps med honung, White-Gold Tower, ett mjöd med grädde toppat med örterna lavendel och draktunga. Den sista heter Cliff Racer, efter den flygande ödla som finns i Morrowind, som är en spritblandning för de allra hårdaste.

Riften
Tavernans namn Bee and Barb syftar till stadens fiske och biodlingarna som finns på sjöns öar.

Även om Riften har den mest inflytelserika maffiafamiljen och plågas av tjuvar så är staden inte utan ljus. Det är här som ett tempel rests i gudomligheten Maras namn och dess präster är de enda i Skyrim som genomför trohetslöften åt förälskade. I staden finns dessutom flera eldsjälar, t.ex. den mäktiga krigaren Mjoll som gjort det till sin uppgift att rena staden från dess avskum.

Riften1
Templet är inte direkt fullbokat med ceremonier och prästerna frågar ödmjukt om donationer för att kunna gå runt. Någon behöver med andra ord hjälpa dem att sprida kärlek i Skyrim!

I nästa avsnitt av Världen Varvas besöker vi Skyrims västra stad Markarth. Men fram till dess vill vi gärna höra om vad Ni upplevt och upptäckt i Riften. Ni får gärna komma med förslag och önskemål på framtida resmål. Skriv i kommentarerna!

0 Delningar

2 Kommentarer

  1. Poetiskt! Den stad där jag träffade min partner och där vi sedan gifte oss 😉 Äger dessutom ett litet skithus med en båt som inte går att använda! Har även en hund som aldrig kan sluta skälla, så vi brukar glömma honom i skogen ibland.
    Varje stad har sin intressanta touch! 🙂 Riften är nog den lilla fula byn som jag gillar mest 😀

    Svara
    • Jasså? Vem då? Jag spelar alltid någon sjuvaktig krigare, så när jag letar partner är deras sneakiness och moral viktig. =)

      Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.